Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розраха.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
4.94 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ “ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА”

Кафедра “Системи автоматизованого проектування”

Розрахунково-графічна робота на тему:”База даних «Спортивні боліди»” з курсу:

«Організація баз даних і знань»

Виконав:

ст.гр. КН-24

Гурський А.І.

Прийняв:

Головацький Р. І.

Львів-2012 р.

Зміст

Вступ………………………………………………………………………………….3

І. Індивідуальне завдання…………………………………………………………...5

ІІ. Результати виконання

  1. Структура БД…………………………………………………………………….7

  2. Таблиці БД………………………………………………………………………11

  3. Форми БД……………………………………….………………………………13

  4. Запити в БД

    1. Запит на вибірку…………………………………………………………16

    2. Запит на створення таблиці……………………………………………..17

    3. Запит на оновлення……………………………………………………...19

    4. Запит на додавання………………………………………………………20

    5. Запит на видалення……………………………………………………..21

    6. SQL – запит………………………………………………………………23

  5. Звіти БД…………………………………………………………………………24

  6. Макроси в БД…………………………………………………………….……..32

  7. Модулі в БД……………………………………………………………..………36

  8. Інфологічна, даталогічна та концептуальна моделі БД………………………41

Висновок………………………………………………………………………….…43

Використана література……………………………………………………………44

ВСТУП

Чемпіонат світу у класі «Формула-1» відбувається щороку і складається з Гран-прі, або етапів, які проводяться на спеціально побудованих трасах, або підготовлених вулицях міста. Наприкінці сезону, за підсумками всіх гонок визначається переможець чемпіонату. У Формулі-1 змагаються як окремі пілоти, так і команди. Пілот-переможець отримує титул чемпіона світу, а команда-переможець отримує Кубок конструкторів.

Команди учасники змагань Формули-1 використовують гоночні автомобілі («боліди») власного виробництва. Тому для кожної команди вкрай важливо мати не лише швидкого і стабільного пілота та гарну стратегію, але й надзвичайно сильний конструкторський відділ. Наразі боліди Формули-1 розвивають швидкість до 360 км/год (хоча в останні роки FIA намагалась зменшити швидкість, впроваджуючи нові технічні правила), та здатні витримувати у поворотах перевантаження до 5 g. Кількість обертів двигуна обмежена до 18 000 об/хв., проте слід зазначити, що за всі роки свого існування Формула-1 постійно змінювалася. Історично основним центром розвитку Формули-1 є Європа. Більшість баз та дослідницьких центрів команд розташовано на цьому континенті. Однак, сфера спорту значно розширилася в останні роки і все більше число Гран-прі проводяться на інших континентах.

Оскільки кожна команда будує болід самостійно, то завдяки дуже високій конкуренції в гонках у Формулі-1 постійно народжуються оригінальні конструкторські ідеї та рішення, які призводять до швидкого прогресу як самих болідів, так і звичайних дорожніх авто. Найвідомішим прикладом впровадження у серійному виробництві технології, розробленої для Формули-1, є антипробуксувальна система. Вперше цю систему було використано у 1990 році командою «Феррарі». Після заборони її в Формулі-1 у 1994 році, автовиробники почали впроваджувати систему на серійних автомобілях.

Формула-1 має глобальну телевізійну аудиторію близько 527 млн. глядачів[2]. Власником всіх телевізійних прав на показ змагання є компанія Formula One Group[3]. З щорічними мільярдними витратами доларів США, економічний ефект Формули-1 є значним, і її фінансові та політичні баталії широко висвітлюються. В результаті високого авторитету і популярності Формули-1, в неї вкладаються великі інвестиції від спонсорів і бюджети в сотні мільйонів для конструкторів. Однак, в основному з 2000 року, у зв'язку з безперервним зростанням витрат, декілька команд, у тому числі робочі команди з виробників автомобілів і групи з мінімальною підтримкою з боку автомобільної промисловості, стали банкрутами або були викуплені компаніями, що бажали створити команду в даному виді спорту. Ці викупи також вплинули на прийняття рішення про обмеження числа команд-учасників у Формулі-1.

В даній базі даних міститься інформація про найбільш відомі команди Формули – 1 за всю історію людства. А також дані про їх автомобілі(боліди), виробника(головний спонсор) і інші дані. Всі дані занесені в таблиці. А також для зручності є форми, звіти і інші елементи, які полегшать доступ до інформації. Дана база даних буде корисною для всіх людей, які мають відношення до Формули – 1, а також для любителів, які просто цікавляться даним видом спорту.

Завдання на розрахунково-графічну роботу

Виконати розрахунково-графічну роботу на тему «Спортивні боліди». У розрахунково-графічній роботі повинні бути перероблені і доповнені завдання, що містяться у лабораторних роботах. А саме:

1) За допомогою MS Access розробити структуру бази даних на вибрану тему так, щоб в ній відображалися зв’язки усіх типів:

1) Один до одного.

2) Один до багатьох.

3) Багато до багатьох.

4) Багато до одного.

У результатах виконання розрахунково-графічної роботи повинні бути наведені:

  1. Структура бази даних із вказанням типів зв’язків та їх напрямку.

  2. Скріншоти структури всіх таблиць, присутніх в БД, в режимі конструктора. На наведених скріншотах обов’язково повинні відображатись всі поля з вказанням їх типу. Скріншоти створювати при виділеному ключовому полі. Кількість скріншотів до кожної таблиці повинна бути рівна кількості ключових полів цієї таблиці.

2) За допомогою MS Access створити та заповнити таблиці до своєї бази даних. В результатах виконання розрахунково-графічної роботи навести скріншоти до кожної з таблиць, у яких повинні бути розкриті підпорядковані таблиці.

3) За допомогою MS Eccess створити та заповнити форми до кожної з існуючих таблиць своєї бази даних. Запуск форм повинен здійснюватись з головної форми. Серед форм повинна бути хоча б одна форма яка містить підпорядковану форму. Також повинна бути хоча б одна форма з обчисленим полем. У формах повинні бути кнопки для виконання типових команд.

4) За допомогою MS Аccess створити та продемонструвати роботу запитів шести різних типів:

Створити наступні запити:

  1. Запит на вибірку. Вибирає шини фірми Goodyear i Potenza, а також з типом комплектації 3 і 4.

  2. Запит на створення таблиці. Створює таблицю лише тих моделей швидкість яких менша 300 км/год, які використовують команди Ferrari і Honda. А також пілотом яких є пілоти з національністю Іспанія.

  3. Запит на оновлення. Підраховує час між виробництвом моделі і роком заснування виробника.

  4. Запит на додавання. Додає моделі ID яких входить в проміжок (2;15) і вироблені компанією Ferrari. А також мають обмеження в 300км/год по максимальній швидкості і використовуються командою Ferrari.

  5. Запит на видалення. Запит видаляє моделі Рік випуску яких більший за 2000, а також які мають 2, 4, 6, 8.

  6. SQL-запит. Виводимо на екран Назву виробника і Назву моделі. З символами в Назві моделі «1» і «2», а також в Назві виробника «а» і «е».

до будь-якої з таблиць своєї бази даних. У результатах виконання розрахунково-графічної роботи повинна бути наведена повна умова до кожного запиту. Умова повинна бути складною. Структуру запиту обов’язково наводити в режимі конструктора. Результат виконання запиту повинен складатися з двох частин:

  1. Що було до виконання запиту.

  2. Що стало після його виконання.

5) За допомогою MS Access створити та відформатувати звіти до таблиць Виробник, Постачальник, Замовлення та Інформація про замовлені вироби БД «Спортивні боліди», звіти повинні бути складні.

  1. Звіт по таблиці «Виробник» з підпорядкованим звітом таблиці «Модель». Створюємо звіт таблиці «Виробник», який вміщатиме в собі відповідні підпорядковані записи із звіту «Модель».

  2. Звіт по таблиці «Власник». Створюємо звіт з таблиці «Власник» і вставляємо в нього підпорядковані записи із звіту «Виробник». Який в свою чергу вже містить відповідні дані із таблиці «Модель».

  3. Звіт побудований по таблиці «Команда» з підпорядкованим звітом таблиці «Модель». Створюємо звіт по таблиці «Команда» і вставляємо підпорядковані поля з звіту про «Модель».Крім цього звіт ще ускладнено обчислювальним полем, який рахує вік команди.

  4. Звіт по таблиці «Модель». Створюємо звіт таблиці «Модель», який буде зберігати дані для інших звітів.

  5. Діаграма по таблиці «Комплектація» за полем «Максимальна швидкість». Створюємо діаграму по таблиці «Комплектація». Діаграма побудована по полю «Максимальна швидкість».

  6. Звіт по таблиці «Пілоти». Створюємо звіт з таблиці «Пілоти», який зберігає дані про пілотів.

6) За допомогою засобів MS Access створити 2-3 макросів. Макроси повинні бути складними та корисними. У звіті повинні бути наведені текст завдання, що виконує макрос, а також результат його виконання.

  1. Макрос AutoKeys визначає сполучення клавіш ^F, ^T та ^Q.

^F – відкриття головної форми.

^T – відкриття таблиці «Виробник».

^Q – вихід з програми та збереження внесених змін.

  1. Макрос Меню створює меню на панелі задач що містить такі пункти і підпункти:

  • Таблиці:

  • Таблиця Виробник

  • Таблиця Власник

  • Таблиця Команда

  • Таблиця Комплектація

  • Таблиця Модель

  • Форми:

  • Головна форма

  • Форма Виробник

  • Форма Власник

  • Форма Команда

  • Форма Комплектація

  • Форма Модель

  • Звіти

  • Звіт Виробник

  • Звіт Власник

  • Звіт Команда

  • Звіт Модель

  • Звіт Діаграма

  • Звіт Пілоти

  • Запити

  • SQL-запит

  • Запит на вибірку

  • Запит на видалення

  • Запит на додавання

  • Запит на оновлення

  • Запит на створення таблиці

7) За допомогою засобів MS Access створити не менше 2 модулів до своєї бази даних. У звіті повинні бути текст модуля, що він виконує та результат.

Перший модуль:

Даний модуль експортує дані з таблиці “Модель” в

зовнішній файл формату *.xls, сумісний з форматом

Excel 97-2010.

Другий модуль:

Модуль відкриває вибрану таблицю в режимі читання.

Третій модуль:

Модуль видаляє вказану таблицю.

Четвертий модуль:

Модуль проводить пошук за вказаним полем «Назва команди» у формі «Команда».

8) Додати інфологічну, даталогічну та концептуальну моделі своєї бази даних.