Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EMM_modul_21.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
297.98 Кб
Скачать

3. Властивості оцінок параметрів лінійної регресії

4. F – статистика (F – критерій Фішера) :

, ( 41 )

яка , якщо нуль-гіпотеза є вірною, має розподіл Фішера із ступенями вільності і . Тоді перевірка статистичної значимості моделі у цілому здійснюється наступним чином .

  1. На основі значення вибіркового коефіцієнта детермінації R2 за формулою ( 39 ) обчислюється розрахункове значення критерію Фішера .

  2. Задається рівень значимості α (як правило α = 0,05 або α = 0,01).

  3. За статистичними таблицями F - розподілу Фішера для прийнятого рівня значимості α і ступенів вільності і визначається критичне (табличне) значення критерію Фішера .

  4. Якщо виконується умова ,нуль-гіпотеза відкидається на користь альтернативної, що свідчить про статистичну значимість побудованої моделі у цілому і її адекватність. У протилежному випадку нуль-гіпотеза приймається і модель вважається статистично не значимою у цілому, тобто неадекватною статистичним даним.

5. t – статистика ( критерій Ст’юдента ) :

, ( 44 )

де bj - оцінка параметра βj теоретичної регресії, - стандартна похибка j-го параметра моделі; m - кількість оцінених параметрів моделі. Статистика ( 42 ) у разі вірності нуль – гіпотези має t – розподіл Ст’юдента з ступенем вільності . Тоді перевірка статистичної значимості кожного параметра моделі здійснюється за наступною схемою :

  1. Для кожного параметру за формулою ( 42 ) розраховується t-статистика (критерій Ст’юдента) .

  2. Вибирається рівень значимості α (як правило α = 0,05 або α = 0,01).

Для вибраного рівня значимості α і ступеня вільності за статистичними таблицями t-розподілу Ст’юдента знаходиться критичне значення критерію Ст’юдента .

6. Для статистично значимих параметрів моделі можна побудувати їх інтервали довіри. Інтервал довіри – це інтервал, у який з наперед заданою ймовірністю потрапляють фактичні, дійсні значення параметрів моделі – тобто параметри теоретичної регресії.

загальний коефіцієнт еластичності. Він показує на скільки відсотків у середньому змінить своє значення залежна змінна (залежний економічний показник) при одночасній зміні значень усіх пояснюючих змінних моделі на 1%.

Побудова точкового прогнозу.

Для побудови точкового прогнозу на основі нелінійної економетричної моделі може бути використана як нелінійна (звичайна) форма моделі так і лінійна форма, отримана у процесі лінеаризації.

При використані нелінійної форми моделі прогнозні значення пояснюючих змінних моделі безпосередньо підставляються у нелінійне рівняння регресії.

При використані лінійної форми моделі для визначення точкових прогнозних значень залежної змінної у випадку степеневої або показникової моделі слід пам’ятати ,що до рівняння регресії потрібно підставляти не безпосередньо прогнозні значення пояснюючих змінних ,а перетворені - тобто логарифми натуральні прогнозних значень пояснюючих змінних. Слід також пам’ятати ,що отримане точкове прогнозне значення залежної змінної для цих функції потрібно також шляхом зворотних перетворень (експонування) привести до нормального виду.

При використані квазілінійних моделей (зворотної і квадратичної) потрібно робити перехід тільки від прогнозних значень пояснюючих до перетворених у відповідності до виду перетворень, які були застосовані при лінеаризації цих моделей. Після обчислення точкового прогнозу зворотне перетворення , як у випадку степеневої і показникової моделей, не потрібне.

Б. Побудова інтервального прогнозу.

При побудові інтервального прогнозу для усіх розглянутих вище нелінійних моделей завжди використовується тільки їх лінійна форма.

Для степеневої і показникової моделі, як і при побудові точкового прогнозу, слід використовувати не безпосередньо прогнозні значення пояснюючих змінних і обчислене точкове прогнозне значення залежної змінної, а перетворені - тобто логарифми натуральні прогнозних значень пояснюючих змінних і логарифм точкового прогнозного значення залежної змінної. Після визначення верхньої і нижньої межи прогнозного інтервалу, як для індивідуального значення так і для математичного сподівання залежної змінної, необхідно шляхом експонування перейти від логарифмів прогнозних значень до фактичних.

При використані квазілінійних моделей (зворотної і квадратичної), як і у випадку точкового прогнозу робиться тільки перетворення прогнозних значень пояснюючих змінних, які і використовуються для визначення прогнозних інтервалів. Обчислені прогнозні інтервали при цьому не потребують зворотних перетворень.

7.

8. Мультиколінеарністю називається існування у багатофакторній лінійній регресійній моделі лінійної функціональної залежності, або сильної кореляції між двома чи більше пояснюючими (незалежними) змінними .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]