Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
381393.rtf
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
10.97 Mб
Скачать

Свинець

Фізичні і хімічні властивості свинцю. Свинець — блакитнувато-сірий, м'який, пластичний метал, легко ріжеться ножем, має щільність 11,34 г/см3 і температуру плавлення 327,5 еС. Тепло – і електропровідність свинцю низька. На повітрі він покривається захисною оксидною плівкою. Свинець відноситься до класу № 1 ( особливо небезпечні шкідливі хімічні речовини ) ГДК – 0,01м3.

В електрохімічному ряді напруг свинець стоїть безпосередньо перед воднем, але практично не взаємодіє з розведеними соляний і сірною кислотами, тому що покривається шаром нерозчинних у воді солей хлориду і сульфату. Легко взаємодіє з розведеною азотною кислотою.

На здатності з'єднань свинцю (IV) бути окислювачами ґрунтується робота джерела постійного струму — свинцевого акумулятора. Він складається з двох свинцевих пластин, одна з яких заповнюється диоксидом свинцю, а друга губчатим свинцем.

На автотранспортних підприємствах використовується при пайці радіаторів і бензобаків, а також при виготовленні і ремонті акумуляторних пластин. Отруєння свинцем виявляється тільки в хронічній формі, коли колір обличчя стає блідо-сірим (свинцевим) внаслідок анемії і спазми судин. У початковій стадії отруєння хворий скаржиться на утому, сонливість, відсутність апетиту, головні болі, болі в судинах, розлад пам'яті. Хронічні отруєння розвиваються повільно і можуть виражатися розладами периферичної і центральної нервової системи, поразкою рухомих волокон, свинцевими паралічами. Органами санітарного нагляду заборонене виготовлення свинцевого білила, свинцевих прокладок при виробництві напилків, застосування глазурей, що містять свинцеві з'єднання.

3.2 Розрахунок ефективності дії захисного занулення

Розрахувати ефективність дії захисного занулення в цеху електромеханічного відділення.

Мета розрахунку: перевірити правильність вибору елементів занулення заданої електроустановки. При цьому задаються слідуючі вихідні данні: фазна напруга, матеріал і перерізи фазних і нульових провідників, тип проводки та ін.

Дані для розрахунку:

Номінальні данні споживачів

  1. Стіл для деталей

  2. Ванна для миття деталей

  3. Свердлильний верстат 220В. 0,18 КВат

  4. Ящик для обтирочних матеріалів

  5. Точильний верстат 0,75 КВат

  6. Контрольно – вимірювальний стенд для перевірки електрообладнання генераторів стартерів 3 КВат

  7. Стіл для приладів з підзарядною установкою для акомуляторів 220В. 4А. 0,88 КВат

  8. Шафа

  9. Бухгалтерський стіл

Тип автоматичного вимикача:

АЕ 206 – 100 – 00УЗ.УХЛХ4А – 660В50 – 60Гц

ОТСЕЧКА 1,2 Ін Ту16 – 522148 – 80 М 90Г Ін – 25А.

Порядок розрахунку:

Визначаємо струм однофазного короткого замикання:

Iкз = Uф / ( Zт /3 + ( Rф + Rн )2 + (I * Хв)2 , А

де Rф , Rн – активні опори фазного і нульового проводів відповідно

I * Хв – зовнішний індуктивний опір петлі ²фаза – нуль²

/3 – розрахунковий опір трансформатора

Iкз = 220В / ( 5 Ом + (0,008 Ом)2 + (0,0003 Ом)2 = 43,5 А

Визначаємо опір:

R = P * I / S , Ом

де Р – питомий опір алюмінія

І – довжина провідника

S – площа поперечного перерызу провыдника

R = 0,028 Ом*мм/м2 * 20м / 6мм2 = 0,093 Ом

Визначаємо розрахункову кратність струму замикання:

Кр = Iкз / Ін

Iкз – струм короткого замикання

Ін – нумінальне значення струму

Кр = 43,5 А / 24 А = 1,8

Згідно ПУЄ розрах. кратності повинна бути в межах 1,2 – 1,6 в нас кратність 1,8 це відносно допустима.

Висновок: Занулення в цеху електровідділення являється ефективним і відповідають вимогам ПУЕ.

3.3 Техніка безпеки та пожежна безпека в цеху електровідділення

Техніка безпеки при ремонті електрообладнання.

1. Перед експлуатацією автомобіля водій повинен оглянути автомобіль і впевнитися в тому, що він справний і придатний до експлуатації.

2. При виконанні ремонтних робіт потрібно бути обережним з обертаючимися деталями автомобіля, щоб уникнути попадання на ці деталі інструменту, і оберігатися замотування одежі на них це може стати причиною отримання тяжких травм.

3. При проведенні ремонтних робіт потрібно використовувати справний інструмент та тільки той, який відповідає своєму призначенню.

4. Якщо виконання робіт вимагає знаходитись під автомобілем то слід помятати що знаходитись під автомобілем який крім домкрата не установлений на надійні опори небезпечно для життя.

5. Недопустима робота двигуна в закритому приміщенні або в приміщенні яке погано провітрюється, можна отруїтися вихлопними газами.

6. Потрібно тримати свою робочу одежу та взуття в охайному стані щоб уникнути різних неприємних ситуацій.

7. Знаходячись у оглядовій ямі під автомобілем потрібно на рульове колесо повісити табличку "Обережно! Працюють люди!", щоб запобігти не бажаному пуску двигуна, та автомобіля вцілому.

Технічне обслуговування і ремонт електроустаткування автомобілів необхідно виконувати тільки в спеціально призначених для цього місцях (посадах технічного обслуговування і електровідділення).

До робіт по технічному обслуговуванню і ремонту електроустаткування допускаються люди які пройшли відповідний інструктаж з техніки безпеки.

При виконанні робіт, що супроводжуються виділенням шкідливих газів, пилу, іскор, а також робіт, при яких відлітають частки металу і стружки, робітники повинні користуватися індивідуальними захисними засобами (окулярами, масками і т.п.).

У електровідділені повинна бути аптечка, укомплектована медикаментами, необхідними для надання першої допомоги.

При технічному обслуговуванні електроустаткування безпосередньо на автомобілі необхідно:

контрольно-регулювальні роботи, виконувані при працюючому двигуні (перевірка роботи генератора, регулювання реле-регулятора і т.п.), проводити на спеціальній посаді, обладнаній місцевим отсосом газів, що відробили;

щоб уникнути влучення чи одягу рук в обертові частини (шківів генератора, лопати вентилятора і т.п.) перед початком роботи застібнути кінцівки рукавів і перевірити, щоб не було звисаючих кінців одягу, заправити волосся одягти головний убір; використовувати пересувні підставки і перехідні містки через проглядові канави;

користатися спеціалізованим інструментом — комплектом інструментів (моделі 2443), а при роботах у електровідділенях — комплектом інструментів (моделі 2444М), що випускаються Казанським заводом "Автоспецоборудование";

при знятті стартерів (типів СТ26, СТ142. СТ103 і ін.) з автомобілів користуватися пристосуваннями, що полегшують виконання цієї операції;

для транспортування агрегатів електроустаткування, що мають значну масу, користуватися візками зі стійками й упорами, що охороняють агрегати від можливого падіння;

працювати тільки справним, чистим і незамасленим інструментом;

при роботі гайковим ключами підбирати їх по розмірі чи гайок болтів:

приржавевшие і трудноотворачиваемые гайки попередньо обстучать легенями ударами молотка, потім змочити їхнім газом, після чого відвертати;

користуватися молотками (не можна користуватися тими молотками, зубилами і кренцмейселями, ударна частина яких має наклеп, надійно насадженими на дерев'яні рукоятки виготовлені з міцного і пружного дерева (молодий дуб. горобина, береза і т.і.), напилками, шаберами й іншими інструментами з добре укріпленими дерев'яними ручками і з металевими кільцями, що виключають можливість їхнього розколювання; поверхня ручок інструментів повинна бути гладка без заусенцев і тріщин; використовувати зубила і крейцмейселі довжиною не менш 150 мм;

при огляді автомобіля користатися переносною електричною лампою напругою не вище 42 В. а при роботі в смотровій канаві — не вище 12 В. Лампа повинна мати запобіжну сітку для защити від механічних ушкоджень і відбивач. Застосування переносних ламп 127—220 В забороняється.

Безпека робіт з електроінструментом, що харчується від електричної мережі напругою вище 42 В. досягається дотриманням наступних правил:

до роботи допускаються робітники, що пройшли спеціальне навчання;

електроінструмент повинний видаватися робітнику після попередньої перевірки його справності, при цьому необхідно перевірити оглядом стан ізоляції токоведущнх проводів, звернути особливу увагу на місця їхнього висновку з корпуса електроінструмента;

перед початком роботи необхідно надягти захисні пристосування (діелектричні гумові рукавички, гумові чи чоботи галоші), що мають оцінку про іспит ( чи штамп клеймо);

приєднання до мережі живлення дозволяється тільки через штепсельні з'єднання, що мають контакт, що заземляє;

якщо під час роботи з електроінструментом робітник відчує хоча б слабка дія струму, електроінструмент необхідно негайно відключити від мережі і здати в ремонт;

забороняється тримати електроінструмент чи провід стосуватися рукавом обертових частин до їхньої повної зупинки, при припиненні роботи електроінструмент повинний бути негайно відключений від мережі.

Усі корпуси електродвигунів і устаткування электроотделения повинні надійно чи заземлюватися мати занулення відповідно до діючого "Правилам пристрою електротехнічних установок". Використання електроустановок без заземлення зануления забороняється. Вимикачі, рубильники до електродвигунів, стендам і іншому електричному устаткуванню электровідділенні повинні розташовуватися в місцях, що забезпечують їхнє вимикання з мінімальними витратами часу. Забороняється застосовувати рубильники відкритого чи типу з кожухами, що мають щілина для рукоятки. При перевірках генераторів, стартерів і приривачів-росподільників на контрольно-випробовувальних стендах необхідно правильно центрувати і надійно закріплювати ці агрегати в затискних пристроях щоб уникнути травм і поломки механізмів.

Пожежна безпека.

Найбільш небезпечними в пожежному відношенні считают ремонтні майстерні, тому їх необхідно розміщати в ізольованих від стоянки автомобільних приміщеннях.

Будинку автотранспортних підприємств, де виробляються кузнечпо ресорні, термічні, зварювальні, вулканізовані, малярське, акумуляторні, дерево обробні і шпалерні роботи, стендові іспити, приміщення ацетилено-генераторних, регенерацій олії, збереження автомобілів, склади мастильних і обтиральних матеріалів, повинні мати неспалені стіни, перегородки і покриття з межею вогні стійкості не менш 1 ч.

У приміщеннях для технічного обслуговування і ремонту автомобілів не дозволяється зберігати порожню тару з-під топлива і мастильних матеріалів. Крім того, в цих приміщеннях необхідно проводити ретельне збирання після закінчення робіт кожної зміни, розлита олія і паливо забирати за допомогою піску, збирати використані обтиральні матеріали, складати їх у металеві шухляди з кришками і після закінчення зміни виносити їх у відведене і безпечне в пожежному відношенні місце, організувати збереження олій, що відробили, у підземних чи цистернах у підвальних приміщеннях.

У малярському відділенні виробляється повне чи часткове фарбування платформ і кабін вантажних автомобілів, кузовів легкових автомобілів і автобусів нітрофарбами і синтетичними емалями. Процес фарбування представляє велику пожежну небезпеку. На невеликих автотранспортних підприємствах він здійснюється безпосередньо в малярському відділенні. На великих підприємствах фарбування кузовів, платформ, кабін вантажних автомобілів із застосуванням пульверизатора повинна вироблятися в спеціальних камерах.

Як розчинники нітрофарби застосовують такі легкозаймисті рідини, як ацетон, метилацетат, етиловий спирт і т.п. Пари розчинників у визначеній пропорції з повітрям можуть дати вибухонебезпечні суміші. Для недопущення вибуху потрібно систематична перевірка концентрації пар розчинників у повітрі. З погляду протипожежної безпеки, при роботі з вогненебезпечними розчинниками і нітрофарбами не повинне застосовуватися грубного, електричного і газового опаленя. Опалення приміщень, призначених для фарбування і автомобілів, повинне бути тільки водяне з гладкими радіаторами, з температурою на поверхні трубопроводів не більш 80° С.

Винятково важливе значення придається устаткуванню цеху безпечної в пожежному відношенні проточної і витяжною вентиляцією. Камери і сушили постачають місцевим відсосом.

Розподільна, пускова апаратура і штучне висвітлення виконують у вибухонебезпечному виконанні. Стаціонарні компресорні установки повинні бути встановлені в ізольованому від малярського цеху приміщенні.

4. ЕКОНОМІЧНА ЧАСТИНА

4.1 Організаційно-економічна частина

При плануванні дільниці з діагностики та ремонту електрообладнання потрібно чітко визначити всі витрати , що пов’язані з даним процесом.

4.1.1 Організаційна частина

а) Планування дільниці і розрахунок площі дільниці виходячи з її оснащення .

Для розрахунку площі дільниці складаємо наступну таблицю .

Таблиця 1 – Розміри горизонтальної проекції обладнання .

Найменування.

Габаритні

розміри,

м×м

Площа,

м2

1

Верстат для електриеів

1400х1600

2,24

2

Стіл для деталей

450х1400

0,63

3

Ванна для миття деталей

500х650

0,33

4

Свердлильний верстат

600х800

0,48

5

Ящик для обтирочних матеріалів

500 х 1000

0,5

6

Точильний верстат

1200 х2100

2,52

7

Контрольно - вимірювальний стенд для перевірки електрообладнання

950 х800

0,76

8

Стіл для приладів

800 х1400

1,12

9

Шафа

1500 х500

0,75

10

Бухгалтерський стіл

800 х1600

1,28

Всього

10,605

Розраховуємо площу дільниці :

Sд = kщ * Sгор (1)

де - kщ – коефіцієнт щільності розміщення обладнання ;

Sгор - сумарна площа горизонтальної проекції обладнання .

Sд = 3,5 * 10,605 = 37,12 м2

Враховуючи те , що 1 м2 арендуємого приміщення в місяць коштує 60 грн., то річні витрати на аренду приміщення складуть 1152 грн.

б) Визначення трудомісткості робіт при діагностуванні та ремонті склоочисника.

Для визначення трудомісткості робіт при ремонті одного склоочисника використовумо технологічну карту послідовності виконання робіт .

Таблиця 2 – Трудомісткість робіт при діагностиці та ремонті склоочисників автомобілів ВАЗ.

Операція.

Розряд.

Трудоємність

Нормо-години.

1

Перевірка справності склоочисника

5

0,3

2

Усунення неполадок склоочисника

5

0,4

3

Перевірка справності двигуна склоочисника

5

0,25

4

Заміна двигуна склоочисника

5

0,35

5

Діагностування роботи моторедуктора

5

0,25

6

Діагностування роботи перемикача очисника

5

0,25

7

Перевірка стану реле очисника

5

0,2

Всього

2

Отже загальна трудомісткість робіт при ремонті одного склоочисника склала 2 нормо-години.

в) Розрахунок річного ефективного фонду робочого часу робітника

Для розрахунку річного ефективного фонду робочого часу робітника складаємо наступну таблицю .

Таблиця 3 – Річний ефективний фонд робочого часу на 2001 р.

Категорії часу.

Числові значення.

1. Календарний час.

2920 годин.

Вихідні дні.

832 години.

Святкові дні.

64 години.

Передсвяткові дні.

6 годин.

2. Номінальний фонд робочого часу.

2018 годин.

Чергові відпустки.

192 години.

3. Фонд можливий до використання.

1826 годин.

Неявки по причинам:

Хвороби;

36,52 години.

Виконання державних і суспільних обов’язків.

18,26 години.

Учбові відпустки

18,26 години

Явочний фонд часу.

1752,96 години.

Втрати під час робочого дня.

26,2944 години.

Дійсний ефективний фонд робочого часу.

1726,7 годин.

г) Розрахунок кількості автомобілів , що може обслужити один робітник за рік

N = Tдр.· КВН / ∑ ti

де ∑ ti – сумарна трудомісткість робіт;

Tдр – дійсний ефективний річний фонд робочого часу ;

КВН – очікуваний коефіцієнт виконання норм .

N = 1726,7год * 1,15 / 2 год. = 992 автомобіля