Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4. Гiп.хв.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
114.18 Кб
Скачать

Гіпертонічна хвороба

Гіпертонічна хвороба (Есенціальна гіпертензія) - захворювання, при якому підвищення АТ, не пов’язане з первинним органічним ураженням внутрішніх органів.

Стереотипи при артеріальній гіпертензії.

  1. Гіпертонія - поширене і незагрозливе захворювання.

Частково правильно, нею (за результатами епідеміологічних досліджень) хворіє біля 40% дорослого населення країни. 15-20% всіх

А ось що стосується "невинності" гіпертонії... Розміркуйте самі: вона є фактором ризику атеросклерозу, серцевої і ниркової недостатності. Ішемічна хвороба серця при ній буває в 3-4 рази частіше, а мозковий інсульт - в 7 разів частіше.

  1. Повні люди більш схильні до гіпертонії.

Правильно. Більше того, вчені вирахували математичну залежність між зайвою вагою і тиском. Кожний кілограм скиненої ваги зменшує систолічний тиск на 1 мм рт. ст., а діастолічний - на 0,5 мм.

  1. Підвищений тиск частіше турбує представників сильної статі.

Правильно, але це стосується тільки чоловіків середнього віку. Жінки, після п'ятидесяти, частіше звертаються до кардіолога. Справжня причина цього знаходиться в безпосередньому веденні іншого лікаря - гінеколога. Справа в тому, що жіночі статеві гормони (естрогени) є свого роду оберігачами судин. Коли функція яєчників згасає, естрогенів стає катастрофічно мало. Такі гормональні зміни призводять до вирівнювання кількості пацієнтів мужчин і жінок, що мають підвищений рівень АТ.

  1. Показники нормального тиску для пацієнтів 30-ти і 50-ти річного віку відрізняються.

Неправильно. Вікові норми є тільки для дітей. Для всіх дорослих нормальним рахується тиск не вище 140/90 мм рт. ст. Перевищення даного показника є проявом артеріальної гіпертензії.

  1. Шкідливі звички (тютюнопаління і алкоголь) в першу чергу шкідливі для серця.

Правильно. Куріння сприяє ранньому розвитку атеросклерозу. Нікотин прискорює серцевий ритм і приводить до спазмів судин. Кожна цигарка підвищує тиск навіть у запеклих курців: на першій хвилині - на 15 мм рт. ст., на четвертій - на 25!

З алкоголем ситуація суперечлива. Більшість дослідників вважають, що "чуть-чуть" все-таки можна. Деякі - що не можна взагалі. На думку вчених, безпечним "чуть-чуть" є 50 грамів горілки в день для чоловіків і 25 - для жінок (або еквівалент даної дози).

  1. Гіпертонічна хвороба завжди супроводжується головними болями, слабістю, відчуттям апатії, миготінням "мушок" перед очима і зниженою працездатністю.

Неправильно. Гіпертонія може протікати безсимптомно! Висновок: кожна людина старше 18 років повинна міряти свій тиск раз на два роки. Після 35 років - щорічно.

  1. Люди, які ведуть активний спосіб життя, менше хворіють артеріальною гіпертензією.

Правильно, якщо мова йде про регулярні заняття спортом, але без "олімпійських" рекордів. Легкі фізичні навантаження (особливо ходьба, біг підтюпцем, плавання) корисні для серця. Але якщо "фізкультурою" доводиться займатися зранку до ночі (наприклад, сапаючи грядки), то ризик розвитку гіпертонії збільшується. Тим можна пояснити той факт, що рівень артеріального тиску в жителів сілької місцевості вищий ніж у міських.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]