Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы на ГОС.Маликова Т..doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
179.71 Кб
Скачать

6. Гігієнічна оцінка виробничого мікроклімату. Поняття важкості, напруженості, одноманітності праці. Терморегуляція організму людини, тепловий баланс організму.

Гігієнічна оцінка виробничого мікроклімату виконується на основі факторів виробничого мікроклімату. До них відносяться:

  • Температура зовнішнього повітря;

  • Мікрокліматичні параметри: температура, відносна вологість, рухомість повітря, інфрачервоне випромінювання;

  • Шкідливі хімічні речовини;

  • Вміст пилу;

  • Вібрація;

  • Шум;

  • Інфразвук;

  • Ультразвук;

  • Неіонізуюче випромінення;

  • Атмосферний тиск;

  • Біологічні фактори;

  • Освітлення.

Функціональне напруження організму під час роботи схематично можна звести до енергетичного та інформаційного навантаження на організм під час розумової праці називається напруженістю праці, а під час фізичної – важкістю.

За важкістю праця поділяється на: легку, середньої важкості, важку, дуже важку.

За напруженістю: ненапружена, мало напружена, напружена, дуже напружена.

Для оцінки важкості праці враховують її потужність, масу вантажу, статичне навантаження, енергозатрати, частоту серцевих скорочень, процент зміни витривалості і сили м´язів у кінці робочого дня порівняно з його початком.

Для оцінки напруженості праці використовують показники:

  1. ергономічні – кількість важливих об´єктів одночасного спостереження, тривалість зосередженого спостереження, кількість сигналів, повідомлень за годину, кількість елементів операцій, повторюваність операцій;

  2. фізіологічні – зміна обсягу оперативної пам´яті, часу розпізнання та ін.

Допустимим вважається поєднання показників, при якому тривала систематизація їх дій може викликати зміни функціонування теплового стану організму, що супроводжується напругою терморегуляції, які швидко нормалізуються і не виводять організм за межу фізіологічного пристосування можливостей. При цьому не повинні виникати зрушення у стані здоров´я, але можуть спостерігатись дискомфортні відчуття, зниження працездатності.

Усі біологічні системи відносяться до відкритих систем, тобто тих, що постійно обмінюються з НС як речовиною так і енергією. Організм людини це своєрідна термостатична система з внутрішнім джерелом тепла, а одяг – тепловий бар´єр між організмом та НС.

У процесі життєдіяльності людини постійно відбувається перетворення хімічної енергії білків, жирів та вуглеводів в теплоту, яка виділяється у НС.

Основними параметрами НС, що обумовлюють тепло відчуття людини є: температура, відносна вологість, швидкість руху повітря, температура оточуючих поверхонь, перепад температури по висоті приміщення. Значення цих параметрів характерні для стану теплового комфорту людини становлять: t = 20-22ºC, v = 0.3-0.5м/с, tR = 15-35%, ∆tверт = 3-6 ºС.

В комфортному стані кількість теплоти, що утворюється в організмі за одиницю часу дорівнює кількості теплоти, що віддається в НС. Стан при якому тепловтрати організму дорівнюють теплоутворенню характеризують, як тепловий баланс.

Тепловтрати організму здійснюються шляхом:

QR – випромінювання з поверхні тіла;

QK – конвекція – передача теплоти в повітря;

Qконд – кондукція – перехід тепла до предметів, що зтикаються з поверхнею тіла;

QW – випаровування вологи з поверхні тіла

М – теплопродукція людини, Вт, яка визначається виходячи з величини газообміну людини.

Хімічна терморегуляція – підтримання температури тіла функцією теплоутворення за рахунок перетворення хімічної енергії білків, вуглеводів, жирів в теплоту.

Фізична терморегуляція – процес теплообміну, підтримує теплову рівновагу між організмом і середовищем.