Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
некерована 3ф.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

1.2. Побудова форми зворотної напруги вентиля мостового випрямляча

Напруга вентиля uвент= uА-uК – це різниця напруг між анодом і катодом вентиля у процесі роботи випрямляча. Вона має різні значення у стані провідності і у закритому стані вентиля. У стані провідності ця напруга майже незмінна і не перевершує значення 0,5 – 2 В, що дорівнює спаду напруги на вентилі під час проходження прямого струму. У закритому стані від’ємна напруга вентиля називається зворотною, а додатна – прямою, яка триває до моменту відкриття вентиля (переходу до стану провідності).

У паспортних даних вентилів (діодів, тиристорів, тощо) задається значення номінальної зворотної напруги Uв ном, сота частина якої визначає клас вентиля. Однією з умов вибору вентиля для роботи у схемі випрямляча є така:

Uв ном Uв. (6)

Тому необхідно навчитися аналізувати форму та визначати значення зворотної напруги на вентилі у схемі перетворювача.

Побудуємо зворотну напругу четвертого діода VD4 спершу без врахування комутаційних процесів. До анода четвертого діода прикладена напруга фази А, а до катода буде прикладена напруга фази С, коли у провідному стані буде діод VD2, або напруга фази В, коли у провідному стані буде діод VD6. Отже, зворотна напруга діода VD4 буде формуватися з фрагментів лінійних напруг uав між точками 3-5 та uас між точками 5-7 (див. рис. 2 зліва).

З врахуванням процесів комутації 0 зворотна напруга четвертого діода за формою буде дещо складнішою, але, як і у попередньому випадку, вона буде формуватися фрагментами лінійних напруг uав та uас. Відмінність буде лише на комутаційних ділянках.

До четвертого діода VD4 напруга uав буде прикладена після закінчення комутації четвертого та шостого діодів. Коли відбувається комутація п’ятого та першого діодів до анода четвертого діода замість напруги uа буде прикладена комутаційна напруга uк = (uа + uс )/2. Це призведе до зменшення зворотної напруги на цьому інтервалі комутації на величину комутаційного спаду напруги udg . Отже, від кривої напруги uав віднімаємо цей комутаційний спад, тобто „вирізаємо” його з кривої uав. Отримані точки з’єднуємо між собою. На інтервалі комутації шостого та другого діодів до катода четвертого діода замість напруги uв буде прикладена напруга комутації uк = (uв + uс )/2, що призведе до збільшення зворотної напруги (див. рис. 2 справа). Але! Якщо б не було процесу комутації, то відразу була б прикладена напруга uас. З врахуванням процесу комутації напруга uас буде меншою на комутаційний спад udg. Знову ж таки попередня методика справедлива: від кривої напруги uас слід відняти комутаційний спад напруги udg, тобто „вирізати” його з кривої uас. І, нарешті, коли відбувається комутація першого та третього діодів, до анода четвертого діода замість напруги uа буде прикладена напруга комутації uк =(uа+uв)/2, що призведе до збільшення напруги uас (див. рис. 2 справа). Але! Цей самий результат ми отримаємо, якщо від напруги uвс відняти знову ж таки комутаційний спад напруги udg, тобто „вирізати” його з напруги uвс і з’єднати отримані точки так, як це показано на рис. 2. Надалі аж до моменту вступу в роботу четвертого діода до нього буде прикладена напруга uас. Звертаємо увагу, що лінійна напруга uвс не має жодного відношення до зворотної напруги четвертого діода. Вона використана як допоміжна з метою єдності запропонованої методики побудови зворотної напруги діода: від трьох лінійних напруг uав, uас (вони ж формують зворотну напругу) та допоміжної uвс кожен раз на комутаційній ділянці слід віднімати комутаційний спад напруги, а отримані точки з’єднати так, як це показано на рис. 2.