Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
некерована 3ф.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
1.62 Mб
Скачать

1.3. Побудова струмів первинних та вторинних обмоток трансформатора

Струм в одній з вторинних обмоток трансформатора, наприклад, фази А може формуватись тільки струмами четвертого та першого діодів, які під’єднані до цієї фази (див. схему рис. 1). Контур проходження струму четвертого та першого діодів замикається через обмотку фази А. Приймаючи один з цих напрямків (наприклад, зліва направо) за позитивний, формуємо відповідно додатну та від’ємну півхвилю струму фази А (рис. 2 ). Нагадаємо, що дієве значення струму вторинної обмотки трансформатора визначається за формулою

2 = Іd . (7)

Побудова кривої струму фази А для умов, коли 0 нічим не відрізняється: додатні та від’ємні півхвилі повторюють форми струмів відповідних діодів (рис. 2). Струми у первинних обмотках трансформатора будуть повторювати струми вторинних, оскільки вторинні стуми змінні та симетричні.

1.4. Умови вибору елементів схеми

Нагадаємо дві основні умови вибору вентилів

Uв ном Uв, Іа ном Іа,

де Uв , Іа – зворотня напруга та середнє значення струму вентиля, які задає конкретна схема увімкнення діода; Uв ном , Іа номвідповіно зворотна номінальна напруга та номінальний струм діода (паспортні дані діода).

Трифазна мостова схема випрямлення (див рис. 2) задає зворотню напругу, яка дорівнює амплітуді міжфазної напруги, тобто

Uв = U2 . (8)

Згідно з принципом роботи кожен з діодів у відкритому стані знаходиться 120 (T =2π/3), а протягом наступних 240 він закритий. Отже три діоди схеми по черзі формують випрямлений струм і, відповідно, несуть струмове навантаження

Іаd/3. (9)

Вказані значення зворотної напруги (8) та струму діода (9) є розрахунковими для трифазної мостової схеми випрямлення.

Потужність трансформатора визначається потужністю вторинних або первинних обмоток

Sтр = 3U1I1= 3U2I2=3·π·Ud/(3 ) Іd= (π/3)·Pd 1,047·Pd .

Отже, у трифазній мостовій схемі випрямлення для забезпечення потужності навантаження Pd необхідно потужність Sтр трансформатора всього на 5% більшу від Pd. Це найвище використання трансформатора з усіх розглянутих схем випрямлення.