Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Залежні 1 інв..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
5.42 Mб
Скачать
  1. Коефіцієнт потужності та коефіцієнт корисної дії перетворювачів

Коефіцієнт потужності в електроустановках змінного струму – це відношення активної потужності до повної. У перетворювачах під час визначення коефіцієнта потужності слід враховувати несинусоїдальність струму, що споживається з мережі чи генерується у мережу. Наявність зсуву фаз струму мережі відносно напруги засвідчує, що перетворювач споживає з мережі реактивну потужність.

Несинусоїдальний струм можна представити у вигляді гармонійного ряду. З рис. 4 в та рис. 12 г видно, що форма струму мережі наближається до трапецеподібної, а при малих кутах комутації (g 0) – до прямокутної. З [2] відомо, що струм прямокутної форми (меандровий) можна представити такою функцією

де Іm – амплітудне значення вихідного (прямокутного) струму. У випадку абсолютного згладжування струму (Ld" ) значення Іm дорівнює Іd/n .

Наявність складових вищих гармонік призводить до збільшення діючого значення струму мережі живлення (первинної обмотки трансформатора)

І1 =

що викликає збільшення втрат потужності у мережі живлення. Корисною є лише активна потужність, обчислена за першою гармонікою струму:

P1=U1I1(1)cosj,

де j - кут зсуву фази першої гармоніки струму відносно напруги мережі.

За умови Ld" кут j залежить від кута запізнення a випрямляча чи кута випередження b інвертора і дорівнює

- для випрямляча j = a+g /2;

- для інвертора j = b - g /2.

На рис. 15 представлена векторна діаграма перших гармонік струму первинної обмотки трансформатора для режиму випрямлення (перший квадрант) та для режиму інвертування (четвертий квадрант).

Рис. 15. Векторні діаграми першої гармоніки струму і напруги первинної обмотки трансформатора для режимів випрямлення та інвертування

Відомо, що в режимі інвертування мережа є споживачем енергії, тому активна складова струму І1(1)а знаходиться у протифазі до напруги U1. З векторної діаграми видно, що за умови одинакового діючого значення струму І1(1) в обох режимах перетворювач споживає з мережі реактивну потужність

Q = U1*I1(1)p = U1*I1(1)*sinj.

Коефіцієнт потужності l випрямляча дорівнює

l= = ,

де k – коефіцієнт спотворення форми кривої струму. Діюче значення першої гармоніки струму за умови прямокутної форми струму [2]

I1(1)= ,

а діюче значення струму І1 =Id/n,

де n – коефіцієнт трансформації трансформатора.

Тоді коефіцієнт спотворення k дорівнює

k = ,

а коефіцієнт потужності:

- для випрямляча lв= ,

- для інвертора lі = .

Коефіцієнт корисної дії випрямляча характеризується відношенням активної потужності, що віддається приймачу, до активної потужності, що споживається з мережі:

,

а коефіцієнт корисної дії інвертора дорівнює відношенню активної потужності, що віддається у мережу споживання, до потужності, що споживається від джерела постійного струму:

,

де - сумарні втрати потужності у вентилях, силовому трансформаторі, згладжувальному реакторі та інших допоміжних пристроях;

Pd – активна потужність, що споживається приймачем у випрямлячі, чи генерується джерелом постійної напруги в інвертувальному режимі.