Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
анотація.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
774.66 Кб
Скачать

107

Анотація

Тема даної бакалаврської кваліфікаційної роботи «Соціальна робота з дітьми з сімей, що опинились в складних життєвих ситуаціях».

Метою цієї роботи є вивчити вплив арт-терапетичних заходів на поведінку дітей з сімей, що опинились в складних життєвих обставинах.

У зв’язку із змінами, що відбуваються в політичній, соціальній та економічній сферах, виникло ряд проблемних ситуацій в суспільстві серед яких особливого значення має проблема підростаючого покоління. Крім того, зростання психологічної напруженості в суспільстві позначається на психологічному кліматі у сім’ї.

Соціальні трансформації призвели до збідніння переважної більшості сімей, збільшення робочої і побутової зайнятості дорослих членів сім’ї. Зростання безробіття об’єктивно обмежує матеріальні можливості сім’ї, що зумовлює падіння рівня життя сімей, появи тривожної атмосфери, зростання конфліктності у взаємовідносинах, жорстокість стосовно дітей. Такі проблеми виникають як у звичайних сім’ях, так і у сім’ях, що опинились в складних життєвих обставинах. Діти в таких сім’ях рано перестають спілкуватися із батьками, а свої життєві проблеми розв’язують із однолітками. Для таких дітей характерні агресивність, жорстокість, егоїзм, конфліктність, замкненість, озлобленість, невпевненість у своїх силах, небажання вчитися тощо.

ГЛОСАРІЙ

Арт-терапія — засіб невербального спілкування, вільного самовираження і самопізнання; лікування людської душі засобами мистецтва [47].

Благополуччя — життя в достатку та спокої:

матеріальне благополуччя — задоволеність матеріальною стороною свого існування, стабільний матеріальний добробут;

психологічне благополуччя — злагодженість психічних процесів і функцій, відчуття цілісності, внутрішньої рівноваги;

соціальне благополуччя — задоволеність особистості своїм соціальним статусом і актуальним станом суспільства. Це і задоволеність особистісними зв’язками, статусом у мікросоціальному оточенні, а також відчуття спільності;

тілесне благополуччя — хороше фізичне самопочуття, тілесний комфорт, фізичний тонус;

фізичне благополуччя — хороше фізичне самопочуття, тілесний комфорт, фізичний тонус [54].

Девіантна поведінка — це система вчинків або окремі вчинки, протиставлені прийнятим у суспільстві правилам, моральним нормам [19, с.15].

Проблемні сім’ї – ті, які опинилися у життєвій скруті і не в змозі її подолати власними зусиллями і можливостями. Тобто показниками визначення того чи іншого типу сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, є рівень самостійності сім’ї у визначенні необхідної соціальної послуги або допомоги, а також міра спрямованості соціальної роботи на певний результат [25, с.189].

Сім’я соціального ризику – сім’я, яка самостійно виконує свої соціальні функції, проте в ній наявні певні соціальні фактори, складні життєві обставини, що можуть спровокувати виникнення кризових явищ та потребу соціальної підтримки [55].

Складні життєві обставини - обставини, що об'єктивно порушують нормальну життєдіяльність особи і наслідки яких вона не може подолати самостійно (інвалідність, безпритульність, хвороба, часткова втрата активності у зв'язку із старістю або станом здоров'я, самотність, сирітство, відсутність житла або роботи, наслідки стихійного лиха або катастрофи, нещасних випадків, терористичних актів, військових дій, жорстокого поводження; вади фізичного або психічного розвитку; психологічний розлад тощо) [22].

Соціальна допомога - вид соціальної діяльності, спрямований на підтримку осіб та соціальних груп, що знаходяться в кризовій ситуації [10, c.16].

Соціальне самопочуття - це комплексна характеристика стану свідомості людей, що викривається у різних соціальних ситуаціях, відображає ступінь їхньої соціальної свободи, можливості всебічного розвитку, реалізації здібностей і життєвих планів, які обумовлюються сукупністю наявних у суспільстві матеріальних, політичних, соціокультурних і духовних можливостей задоволення людських потреб і реалізації їхніх інтересів. [36, c.106-113.]

Соціальний супровід – це робота, спрямована на здійснення соціальної опіки, допомоги та патронажу соціально незахищених верств населення з метою подолання життєвих труднощів, збереження, підвищення їх соціального статусу [10 , c.36].

Соціальні послуги – правові, психологічні, економічні, освітні, медичні, реабілітаційні та інші заходи, спрямовані на окремі соціальні групи, індивідів, що перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, з метою поліпшення або відтворення їх життєдіяльності, соціальної адаптації, повернення до повноцінного життя [27, c.16].

Соціально-педагогічна підтримка — надання соціально-педагогічної допомоги дітям у важких, проблемних, життєвих ситуаціях, сприяння їх соціальній адаптації й успішній соціалізації, формування життєвої компетентності [56, с.18].

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………………..6

РОЗДІЛ І. Теоретико-методологічні основи вивчення сімей, що опинились в складних життєвих обставинах……………………………………………………..9

1.1. Поняття та види сімей, що опинились в складних життєвих обставинах…..9

1.2. Соціально-психологічні аспекти функціонування сімей, що опинились в складних життєвих обставинах……………………………………………………23

1.3 Соціальне самопочуття дітей з сімей, що опинились в складних життєвих обставинах…………………………………………………………………………..29

Висновки до розділу І……………………………………………………………...37

РОЗДІЛ ІІ. Методи роботи з дітьми з сімей, що опинились в складних життєвих обставинах…………………………………………………………………………..39

2.1. Основні методи соціальної роботи з дітьми з сімей, що опинились в складних життєвих обставинах……………………………………………………39

2.2. Арт-терапія як один із методів соціальної роботи з дітьми………………...52

2.3. Види та техніки арт-терапії…………………………………………………...60

Висновки до розділу ІІ……………………………………………………………..74

РОЗДІЛ ІІІ. Дослідження впливу арт-терапевтичних заходів на соціальне самопочуття дітей з сімей, що опинились в складних життєвих обставинах………………………………………….……………………………....76

3.1. Програма та методика дослідження………………………………………….76

3.2. Аналіз результатів впливу арт-терапевтичних заходів на поведінку дітей.79

3.3. Практичні рекомендації щодо особливостей соціальної роботи з дітьми з сімей, що опинились в складних життєвих обставинах. ………………………..94

Висновки до розділу ІІІ…………………………………………………………….95

ВИСНОВКИ………………………………………………………………….……..97

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ……………………………..……...100

ДОДАТКИ…...…………………………………………………………………….107

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]