Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
31_-_40_shpori_ABD.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
70.66 Кб
Скачать

39.Ліквідність банку та методика її аналізу.

Ліквідність ком банку — це можливість і здатність банку виконувати свої зобов’язання перед клієнтами і різними контрагентами в аналізованих періодах. Показники, призначені для оцінки ліквідності банку щодо його здатності перетворювати активи в грошову готівку для погашення зараз (на дату складання балансу) та в найближчий період зобов’язань перед клієнтами за їх поточними, депозитними, ощадними рахунками, а також перед кредиторами, інвесторами, акціонерами.

Коефіцієнт миттєвої ліквідності: - Показує можливість банку погашати «живими» грішми з коррахунків і каси зобов’я­зання за всіма депозитами.

Коефіцієнт загальної ліквідності зобов’язань банку: - Характеризує максимальну можливість банку в погашенні зобов’язань всіма активами.

Коефіцієнт відношення високоліквідних до робочих активів: - Характеризує питому вагу високоліквідних активів у робочих активах.

 Коефіцієнт ресурсної ліквідності зобов’язань: Характеризує забезпечення дохідними активами банку його загальних зобо­в’язань і сповіщає про часткове погашення зобо­в’язань банку поверненнями дохідних активів.

Коеф ліквідного співвідношення виданих кредитів і залучених депозитів: Розкриває, наскільки видані кредити забезпечені всіма залученими депозитами.

Коеф генеральної ліквідності зобов’язань: Розкриває здатність банку погашати зобов’язання високоліквідними активами та через продаж майна.

34.Значення, завдання та інформаційне забезпечення аналізу доходів і витрат банку.

Доходи і витрати банку визнач. за кожним видом д-ті(операційної, інвестиційної, фінансової). Завданнями аналізу дох. і в-т банку є: визначення постатейної структури дох. і в-т та їх динаміки; оцінка виконання плану за показниками дох. і в-т; виявлення факторів впливу на зміну дох. і в-т; коефіцієнти аналізу дох. і в-т; аналіз та оцінка рівня дохідності банку та розроблення заходів щодо використання резервів підвищення прибутковості банківської д-ті; аналіз та оцінка співвідношення активів та пасивів, дох. і в-т з метою прогнозування фінансового стану банку.

Для інформаційного забезпечення аналізу Д і В можна використати усі види директивної, нормативної, облікової, фінансової, статистичної та методологічної інформації. Базовою інформацією для фінансового аналізу є дані звіту про фін. результати, балансу, фін. плану та звіту про рух грошових коштів. Аналіз Д і В базується на використанні таких методів фінансового аналізу: горизонтального(тендерного) – передбачає порівняння кожного напряму Д і В з попереднім періодом та визначення тендеру; вертикального(структурного) – визначення структури окремих груп, видів, напрямі в Д і В, розраховується співвідношення між окремими позиціями Д. і В.

38.Система відносних показників прибутковості (рентабельності) роботи банку.

Аналіз прибутку банку здійснюється за допомогою системи показників у порівнянні з планом та в динаміці. Вплив факторів на зміну показників прибутковості визначається на основі способу ланцюгових підстановок.

До показників прибутковості(рентабельності) банку належать:

-прибутковість активів: (якщо даний показник перевищує 1%, то банк працює рентабельно);

-прибутковість капіталу: (оптимальне значення не менше 15%);

-рівень прибутковості видатків банку=прибуток банку/в-ти банку;

-прибутковість(рентабельність) доходу=прибуток до оподаткування/дох. банку всього(7-8%);

-чистий серед=% доходи/працюючі активи*100 - % в-ти/підпроцентні зобовязання*100 (дозволяє визначити мінімальну необхідну різницю між % за активними та пасивними операціями, яка дасть змогу банку покрити в-ти, але не принесе прибутку, мінімальне значення 1,25%);

-чиста % маржа=% доходи - % в-ти / активи банку(мінім. знач. за якого робота банку вваж. ефективною 4,5%);

-мультиплікативний ефект капіталу(полягає у ефективному залучені і використанні платних грошових коштів)= (ЧП * % в-ти/ активи*100 – серед. % ставку за платними зобов’язаннями)*мультиплікатор капіталу. МК=А/ВК;

-додана вартість є загальним оцінюючим показником рентабельності і якісних змін у д-ті банку, служить критерієм оцінки управління д-ті банку:ДВ=(n-k)*K, де К- капітал банку, н- відношення ЧП до ВК, к- відношення % в-т банку до підпр. зобов’язань.