Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кіровський департамент освіти.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
553.36 Кб
Скачать

3.3 Ремонт металевих оболонок

Якщо при ушкодженні оболонки кабелю(тріщини, проколи) виявлена теча маслоканифольного складу на цій ділянці, з обох його сторін на відстані 150 мм від місця ушкодження видаляють оболонку. Верхній шар поясної ізоляції знімають і перевіряють на вологість в розігрітому парафіні.

У тому разі якщо волога відсутня і ізоляція не зруйнована, свинцеву або алюмінієву оболонку ремонтують.

З листового свинцю завтовшки 2.2,5 мм вирізують смугу шириною на 70.80 мм вище оголеної ділянки кабелю і завдовжки на 30.40 мм більше довжини кола кабелю по оболонці.

У смузі виконують два заливальні отвори з таким розрахунком, щоб вони розташовувалися над відокремленою частиною кабелю. Смугу ретельно очищають від пилу і бруду дрантям, змоченим у бензині.

Видалений шар паперу, що напівпроводить, і верхню стрічку поясної ізоляції відновлюють і закріплюють бандажами з бавовняних ниток. Ділянка прошпаривают кабельною масою МП- 1.

Смугою свинцю обгорнули оголене місце кабелю так, щоб вона заходила рівномірно на краї оболонки кабелю, а краї свинцевої труби, що утворилася, перекривали один одного не менше чим на 15.20 мм Спочатку роблять пропаювання припоєм ПОССу 30-2 подовжні шви, а потім торці труби підгинають до оболонки кабелю і припаюють до неї.

Для кабелів з алюмінієвою оболонкою в місці припаювання свинцевої труби оболонку кабелю лудять припоєм марки А. Муфту заливають гарячою кабельною масою МП- 1. Після охолодження і доливки запаюють заливальні отвори. На запаяне на торцях місце накладають бандаж з мідного дроту виток до витка діаметром 1 мм з виходом 10 мм на оболонку кабелю і припаюють до оболонки. Відремонтоване місце покривають смільною стрічкою в два шари з 50 %-ным перекриттям.

У тому разі якщо волога проникла під оболонку або пошкоджена поясна ізоляція, а також ізоляція жил, ділянку кабелю вирізують по усій довжині, де виявлена волога або ушкодження ізоляції. Потім вставляють відрізок кабелю необхідної довжини і проводять монтаж двох сполучних муфт. Переріз і напруга кабелю повинні відповідати вирізаній ділянці.

Марка кабелю для вставки може бути іншою, але аналогічною вирізаній ділянці.

3.4 Відновлення паперової ізоляції

У тих випадках, коли пошкоджені не струмопровідні жили, а ізоляція жил і поясна ізоляція, а волога в ній відсутня, ізоляцію відновлюють з подальшим монтажем розрізної свинцевої сполучної муфти.

Кабель розкривають до такої довжини, щоб можна було створити його достатнє слабке місце для розведення жил між собою. Після розведення жил і видалення старої ізоляції відновлюють ізоляцію жил за допомогою накладення паперових роликів або стрічкою ЛЭТСАР з попередньою обробкою прошпарочной масою МП- 1. Встановлюють розрізну свинцеву муфту і пропоюють спочатку подовжній шов, а потім припаюють муфту до оболонки кабелю.

Такий ремонт можна виконувати на горизонтальних ділянках кабельних трас, де відсутній підвищений тиск олії, оскільки муфта з подовжньою пайкою має меншу механічну міцність.

3.5 Ремонт струмопровідних жил

Якщо розривши жил кабелю стався на незначній довжині і його можна підтягнути за рахунок «змійки», виконаної при прокладенні, роблять звичайний ремонт сполучної свинцевої або епоксидної сполучної муфти. Якщо запасу довжини кабелю немає, можна застосовувати подовжені сполучні гільзи і муфти. Ремонт в цьому випадку роблять з однією сполучною свинцевою муфтою. У усіх інших випадках при ремонті струмопровідних жил кабелю застосовують вставку кабелю і виконують монтаж двох сполучних свинцевих або епоксидних муфт.