Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кіровський департамент освіти.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
553.36 Кб
Скачать

Мал. 3.10. Оброблення кабелю для монтажу чавунних муфт

4. Обслуговування кабельних ліній

Найбільш суттєвим в обслуговуванні експлуатованих кабельних ліній є ретельне спостереження за їх трасами і контроль за навантаженням кабелів.

В процесі експлуатації кабельних ліній важливо регулярно вести їх паспортизацію. Паспорт лінії, окрім технічної характеристики кабелів і умов їх прокладення, містить зведення про результати попередніх випробувань, про ремонти, що допомагає встановити правильний режим для ліній і своєчасно виводити їх в ремонт.

При спостереженні за трасою кабельних ліній стежать за тим, щоб траса містилася в чистоті. Поблизу траси не повинні знаходитися непотрібні предмети, оскільки вони можуть заважати роботам при ліквідації аварій і ремонту кабелів, прокладених в землі. Поверхневий шар землі на трасі не повинен мати провалів, розмивів і інших ненормальностей, що можуть викликати ушкодження кабелів.

Необхідно звертати увагу на забезпечення збереження кабелів при виконанні земляних робіт поблизу кабельних трас. Земляні роботи поблизу кабельних трас можна робити тільки за попереднім погодженням з головним енергетиком підприємства. У необхідних випадках головний енергетик підприємства встановлює нагляд за вироблюваними роботами, з тим щоб було забезпечено збереження прокладених кабелів. Нагляд ведеться аж до повного закінчення земляних робіт.

Особливу небезпеку для прокладених в землі кабелів представляють земляні роботи, що виконуються механізованими способами. Межі, в межах яких допускаються такі роботи, залежать від типу механізму. Проте в усіх випадках працювати механізмами не звільняється на відстані від траси кабелю менше 1 м. На цій ділянці роботи виконують вручну і тільки лопатами.

Спостереження за кабельними трасами здійснюють шляхом періодичних оглядів цих трас. Періодичність оглядів багато в чому залежить від місцевих умов: в місцях, де кабелі перетинаються з іншими комунікаціями або можуть піддаватися механічним ушкодженням, обходи роблять частіше. Періодичність оглядів кабельних трас зазвичай встановлює головний енергетик підприємства, якого це робить, керуючись досвідом і обліком місцевих умов.

Необхідно проте враховувати, що правилами ПТЭ наказано оглядати кабельні траси не рідше, ніж в наступні терміни : кабелів в траншеях, колекторах і тунелях один раз в 3 місяці; кабелів в колодязях і кінцеві муфти на лініях напругою вище 1000 би один раз в 6 місяців; кінцеві муфти кабелів напругою до 1000 в один раз в 12 місяців; кабельні муфти в трансформаторних приміщеннях, розподільних пунктах і підстанціях одночасно з оглядом іншого устаткування.

У періоди паводків, під час злив і в інших випадках, коли має місце розм'якшення грунту і небезпека ушкодження кабелів, прокладених в землі, зростає, роблять позачергові огляди кабельних трас.

Для обліку несправностей, виявлених при оглядах кабельних трас, і контролю за своєчасним їх усуненням, на промислових підприємствах ведеться спеціальний журнал, що заповнюється персоналом, що здійснює огляди кабельних трас. При виявленні дефектів, що вимагають негайного усунення, особа, що здійснює огляд, невідкладно повідомляє про це свого начальника.

Кабельні траси уважно оглядають на усьому їх протязі і особливо в місцях перетину трасами канав, кюветов і переходів кабелів із землі на стіни або опори.

При оглядах тунелів, колекторів і аналогічних кабельних споруд звертають увагу на утримування їх в чистоті(відсутність залишків матеріалів, ганчірок і сміття). Оглядають ці споруди звичайна дві особи, заздалегідь перевіривши за допомогою приладу чи немає в цих спорудженнях газу. У колекторах, тунелях і подібних до них кабельних спорудах перевіряють стан освітлення і вентиляції; вимірюють внутрішню температуру, яка не повинна перевищувати температуру зовнішнього повітря більш ніж на 10 ; оглядають антикорозійні покриви кабелів, зовнішній стан муфт; стежать за тим, щоб не було натягнень, зміщень, провисань кабелів і т. п.

Перевантаження кабелів, які носять систематичний характер, спричиняють за собою швидке погіршення їх ізоляції і скорочують тривалість роботи. Недовантаження кабелів пов'язане з недовикористанням провідникового матеріалу, закладеного в кабелях. Тому при експлуатації кабельних ліній періодично перевіряють, щоб навантаження відповідало встановленій при введенні лінії в експлуатацію.

Максимально допустимі навантаження для кабелів встановлюють на основі таблиць, приведених в ПУЭ, по ділянці траси кабелю, що має найгірші теплові умови, якщо довжина цієї ділянки складає не менше 10 м. Навантаження на кабелі при введенні в експлуатацію визначають окремо для кожного сезону року, оскільки температура середовища, що оточує кабелі(грунт, повітря), в різні сезони року міняється і дозволяє в холодні місяці навантаження на кабелі підвищити.

Контроль за навантаженнями кабелів роблять в терміни, визначувані головним енергетиком підприємства, але не менше два раз на рік. Один раз вказаний контроль роблять в період осінньо-зимового максимуму навантаження.

Контроль за навантаженнями кабелів здійснюють спостереженням за свідченнями амперметрів на живлячій підстанції, а при їх відсутності — за допомогою токоизмерительных кліщів. Аналіз зроблених вимірів навантажень дозволяє переглядати режим роботи кабелів, встановлюючи режим, який забезпечить одночасно економічну і надійну роботу кабелів.

В умовах експлуатації може іноді виникнути необхідність у визначенні фактичної температури токоведущих жил кабелю. Оскільки температуру жили кабелю визначити безпосереднім виміром не представляється можливим, прибігають до виміру температури металевої оболонки кабелю. Після цього роблять перерахунок з урахуванням перепаду температури між жилою і оболонкою кабелю.

У тому випадку, коли токоведущие жили кабелів нагріваються меж, що вище допускаються, вживають заходи для усунення причини цього явища. Знижують температуру жил кабелів наступними заходами: зменшуючи навантаження на кабелі; покращуючи вентиляцію в тунелях і каналах; застосовуючи вставки кабелів більшого перерізу на ділянках, де спостерігається перегрівання кабелів; збільшуючи відстані між кабелями. При виході з ладу кабельної лінії в промислових підприємствах доводиться частина працюючого устаткування перекладати на живлення від інших(сусідніх) кабелів. Це може привести до того, що навантаження додатково навантажених кабелів опиниться в години максимуму навантаження вище за ту, що допускається. Такі перевантаження для кабелів напругою до 10 кв допускаються лише від 15 до 30% тільки на час ліквідації аварії, але не більше п'яти діб. Це перевантаження допускається у тому випадку, якщо в період, передуючий аварії, максимальне навантаження кабелю не перевищувало 80% допустимим. Для кабелів напругою 20-35 кв перевантаження проти номінальних значень не дозволяється.

При прокладенні кабелів в грунті, агресивному по відношенню до їх металевих оболонок(солончаки, болота, насипний грунт з шлаком і будівельним матеріалом), виникає грунтова корозія свинцевих оболонок, що призводить до їх руйнування. У цих випадках періодично перевіряють корозійну активність грунту по відношенню до свинцевої оболонки кабелів. Таку перевірку здійснюють, порівнюючи фактичний питомий опір і дані аналізу проб грунту і води з відповідними значеннями, що допускаються, приведеними в «Правилах захисту підземних металевих споруд від корозії» Держбуду. Якщо перевіркою буде встановлено, що міра грунтової корозії погрожує цілості кабелів, то вживають відповідні заходи. До них відносяться заміна грунту на нейтральний, перекладання кабелів в нейтральний грунт, а також боротьба із забрудненням грунту покидьками, діючими разрушающе на металеві оболонки кабелів.

Список використаної літератури

  1. Акімова Н.А., Котеленц Н.Ф., Сентюрихин Н.И. Монтаж, технічна експлуатація і ремонт електричного і електромеханічного устаткування. Навчальний посібник для студентів установ середнього проф. утворення. - М.: Майстерність, 2002. - 296 с.

  2. Князевский Б.А., Липкин Б.Ю. Електропостачання промислових підприємств. Підручник. 2-е видавництво - М.: Вища школа, 1979. - 431 с.

  3. Міжгалузеві правила по охороні праці(правила безпеки) при експлуатації електроустановок. - М.: Вид-во НЦ ЭНАС, 2001. - 192 с.

  4. Охорона праці. Правила технічної експлуатації електроустановок споживачів. - М.: Инфра-м, 2003. 263 с.

  5. Правила облаштування електроустановок. Передача електроенергії. 7-е видавництво - М.: Вид-во НЦ ЭНАС, 2004. - 160 с.

  6. Сибикин Ю.Д. Довідник по експлуатації електроустановок промислових підприємств. 5-е видавництво - М.: Вища школа, 2002. - 248 с.

  7. Пантелеев Е.Г. Монтаж і ремонт кабельних ліній : Довідник електромонтажника. - 2-е видавництво, перераб. І доп. - М.:Энергоатомиздат, 1990.-288 с.

Додаток