Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАРКО.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
142.85 Кб
Скачать

Детермінанти

Факторами, що призводять до зростання наркобізнесу у наших умовах є:

- серед різних верств населення спостерігається значна бездуховність, у частини людей старшого віку - крах особистих сподівань (фрустрація). У молоді, яка краще адаптується до сучасності, водночас значною мірою відсутні життєві орієнтації та ідеали соціально значимого плану

- низька загальна культура значної частини населення, і передусім молоді, яка не бачить в оволодінні досягненнями культури можливості вирішення своїх проблем

- немає у достатній кількості сил і засобів для роботи у сфері боротьби з наркоманією. Не вистачає лікарів-наркологів і психіатрів, спеціалістів по боротьбі з наркобізнесом у міліції, спеціалізованих медичних закладів, препаратів, техніки

- антинаркотичне кримінальне і адміністративне законодавство недосконале, а головне, - неефективно застосовується

- Україна має широку сировинну наркотичну базу. А погіршення матеріального становища людей, та можливості здобути злочинним шляхом такі прибутки, яких чесно заробити не можна, штовхає частину сільського населення на незаконні дії щодо культивування снотворного маку

- зростання кримінальної активності у сфері наркобізнесу

- утрата соціальних сподівань й орієнтацій значної групи населення

- серед неповнолітніх і молоді - невизначеність перспектив навчання, працевлаштування

- різке майнове розшарування у суспільстві

- невідповідність створюваної політиками та засобами масової інформації картини з реальністю

- прагнення до самоізоляції від життєвих труднощів

Попередження

Світове співтовариство здійснює такі основні напрями боротьби з поширенням наркотиків:

- широку профілактичну діяльність, спрямовану на те, щоб запобігти втягненню молоді у вживання наркотиків. З цією метою застосовують найновіші досягнення медицини, психіатрії, педагогіки тощо, долучаючи до цього всі сфери суспільства

- “силову” боротьбу з наркобізнесом із залученням спеціалізованих установ, військової і спеціальної техніки, спеціально підготовлених співробітників; контроль за “відмиванням брудних грошей”; захоплення кур’єрів з наркотичним багажем (іноді до кількох тон) і через них — керівників наркокартелів.

- “лібералізацію” наркотичної проблеми, тобто держава доходить висновку, що найкращий спосіб боротьби з наркотизацією населення — легальна реалізація наркотиків через аптеки або спеціалізовані крамниці (ідеться про так звані легкі наркотики). Це немов би “вибиває” підґрунтя наркобізнесу, уможливлює контроль ринку збуту наркотиків і сприяє повному обліку наркоманів і їх лікуванню. Проте, як свідчить досвід, така депеналізація споживання наркотиків (Голландія, Швеція) не дає бажаних результатів. Так, у наркоманів залишається потяг до “важких” наркотиків. При цьому наркотична кон’юнктура не поліпшується. Здається, що для України така “лібералізація” не прийнятна, хоча в Києві, Одесі й деяких інших містах країни в межах проекту В003 00Н здійснювалися заходи, пов’язані в видачею наркоманам шприців, презервативів, дезрозчину тощо.

- розробка нових зразків сільськогосподарської техніки для збирання наркотичних культур з метою зменшення втрат врожаю, термінів його збирання й частки ручної праці. Триває плідна робота з виведення сортів конопель і снотворного маку з низьким вмістом наркотичних сполук. В умовах України важливим напрямом діяльності є створення екологічно безпечних препаратів, розробка агротехнічних заходів і фізико-термічних методів знищення наркотиковмісних рослин, зменшуються площі посівів коноплі й укрупнюються їх плантації з метою якіснішої охорони.

- реабілітація і ресоціалізація хворих на наркоманію

- розробка системи навчання молоді здоровому способу життя з метою ранньої профілактики наркоманії.

- ефективності подання медичної допомоги таким особам.

- включення у програми вищих і середніх навчальних закладів курсів (розділів курсів) і тем про шкідливість вживання наркотичних засобів.

- проведення роз'яснювальної роботи серед населення про велику шкоду, яку завдає немедичне споживання наркотиків, необхідність дотримання антинаркоманійного законодавства і правові наслідки його порушення.

- в місцях збуту і вживання наркотиків (як у приміщеннях, так і навколо них) міліція разом з громадськістю повинна проводити рейди з метою встановлення і припинення таких дій, застосовувати профілактичні заходи або заходи правового примусу.

- регулярна планова оперативна перевірка установ, підприємств чи організацій, діяльність яких пов’язана з виробництвом або використанням наркотичних засобів, хімічних реагентів, де можливе виробництво синтетичних наркотиків, а також житлового сектора, гуртожитків, місць проведення дозвілля, де можливе немедичне вживання наркотиків, а також інших місць за результатами попереднього аналізу.

- педагогічний та медичний контроль за учнями

- контроль за середовищем наркоманів (один наркоман за відсутності протидії здатний втягнути у споживання наркотиків 10-15 осіб)