Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стат.лекції.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
840.7 Кб
Скачать

Тема 7. Вибіркове спостереження

Вибіркове спостереження – найбільш поширений вид несуцільного спостереження. Загальна сукупність однорідних об'єктів у статистиці називається генеральною сукупністю. Відібрана для дослідження частина генеральної сукупності називається вибірковою сукупністю. Наприклад, використовується для спостереження за обладнанням на промислових підприємствах, втрат при збиранні врожаю, попиту населення на певні види товарів, для обстеження сімейних бюджетів населення, вивчення громадської думки. При вибірковому спостереженні обстеженню підлягають не всі елементи сукупності, що вивчаються, а лише відібрана її частина. Порівняно з суцільним спостереженням, вибіркове має превагу, оскільки потребує менше коштів і часу, крім того дешевше обходиться статистична обробка інформації. Ці переваги мають місце лише при дотриманні наукових принципів його проведення, що дає можливість отримати репрезентативну вибірку для відображення характеристик генеральної сукупності. Вибірка називається репрезентативною, якщо кожний елемент генеральної сукупності має однакову ймовірність потрапляння у вибірку і відбір здійснюється випадковим чином. З поняттям репрезентативності тісно пов'язане поняття похибки вибірки – розбіжності між показниками генеральної і вибіркової сукупностей.

Розрізняють похибки вибірки:

  1. систематичну – виникає через порушення правил випадкового вибору;

  2. випадкову – виникає через недостатньо рівномірне представлення у вибірковій сукупності різних категорій генеральної сукупності.

У процесі вибіркового дослідження розрізняють два види вибіркових оцінок:

  1. точкова оцінка – це значення параметра, обчисленого на основі даних вибірки (вибіркова середня);

  2. інтервальна оцінка – довірчі інтервали (інтервал значення параметра з даною ймовірністю).

Найчастіше використовують такі способи відбору:

  1. Простий випадковий – здійснюється за допомогою жереба або таблиць випадкових чисел. Цей спосіб дає кращі результати, якщо між елементами генеральної сукупності немає різних відмінностей.

  2. Систематизований – передбачає, що основою вибірки є впорядкована чисельність елементів сукупності. Вибір елементів здійснюється через рівні інтервали. Крок інтервалу обчислюють через ділення сукупності на передбачений обсяг вибірки. Початковий елемент відбору визначають як випадкове число всередині 1-го інтервалу, другий та решта елементів залежать від початкового числа і кроку інтервалу.

  3. Розшарований (районований) – спосіб формування вибірки з врахуванням структури генеральної сукупності. На відміну від попередніх відборів, цей передбачає попередню структуризацію генеральної сукупності і незалежний відбір елементів у кожній складовій частині.

  4. Серійний проводиться таким чином, що обстеженню підлягають повні серії. Серія – це така сукупність елементів у генеральній вибірці, яка поєднана організаційними або територіальними зв'язками. Наприклад, перевірка успішності на потоці може проводитись шляхом обстеження лише однієї групи.

Розрізняють два види випадкового відбору: