Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
38-08_Stranovedenie_kultura_Peru_-_80_grn.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
339.97 Кб
Скачать

2.4 Побутові умови і сімейні стосунки

У горах і на узбережжі тип житла - одноповерховий будинок з адобов, дах - з кукурудзяної соломи. Іноді будинки будують з обпаленої цегли, близькі за типом андалуських. Індіанці живуть в легких дощатих будинках, часто на палях.

Традиційна народний одяг - пончо, у жінок спідниці і куртки, і те, і інше покривається геометричним орнаментом. Жінки носять капелюхи європейського типу, але в індіанців є ще своєрідні широкі капелюхи. Поширені в'язані шапочки (чульо).

Їжа - маїс, картоплю, м'ясо лам, овець, корів. Поширена жування коки, листя, що надають тонізуючу дію. Напої - піско (міцний), чича (рід пива).

Ремесла та народні мистецтва - вишивка, ткацтво, виготовлення посудин з гарбуза і дерева.

Розділ 3. Культура

3.1 Освіта, друк

Починаючи з 1950-х років уряд прикладає багато зусиль для того, щоб всі діти отримали освіту. В 1972 вступив в дію закон про реформу в освіті, що має метою надати освіту найбіднішим шарам населення, особливо індіанцям. Цим законом вводились програми дошкільного навчання і обов'язкове шестирічне навчання в школі, а також передбачалися можливості отримання освіти дорослими.

Радіо і телебачення. В країні діють державні, та приватні центри теле- і радіомовлення Великою популярністю користуються мексиканські і американські фільми.

3.2 Наука

Система організації науки в загальнонаціональному масштабі склалася в Перу на початку 70-х років. Її основи закладено заходами уряду Веласко Альварадо. Ряд законів і урядових декретів визначають вихідні принципи функціональних зв'язків і співпідпорядкованості, відповідальності і норм фінансування, координації дослідницьких робіт та кадрової політики в області науки.

В даний час центральним державним органом в сфері науки є Національна рада з досліджень (сни). Рішення про заснування ради було прийнято ще в 1969 р., проте було потрібно час для створення адміністративного апарату, і до роботи він приступив в наступному, 1970 р.

Національна рада з досліджень здійснює загальну координацію (на рівні державної політики) досліджень, що проводяться в трьох секторах: у вищій школі, в державних автономних і відомчих інститутах і лабораторіях, на промислових підприємствах державної, змішаного і приватного секторів.

Дослідницька робота у вищій школі направляється сни через Національна рада перуанського університету (Конуп) - колегіальний орган, який представляє ректорів основних вищих навчальних закладів. В окремих випадках рішення сни і Конуп узгоджуються з міністерством освіти. На додаток до центрального університетського раді законом № 17437 передбачалося створення регіональних університетських рад. Очевидно, що частина питань вузівської науки, що мають місцеве значення, повинна вирішуватися в регіональних радах.

Згідно новій організаційній структурі, всередині університетів науково-дослідна робота проводиться в рамках дослідницьких центрів, інститутів і в індивідуальній формі - викладачами академічних департаментів.Дослідницький центр - це той тип наукового підрозділу вузу, який проводить міждисциплінарні дослідження в сфері наукової орієнтації кількох академічних департаментів і привертає до дослідницької роботи (крім штатних працівників) викладачів різних департаментів. Дослідницькі інститути зазвичай створюються при якомусь одному департаменті, і штат дослідників формують з його викладачів і співробітників. Робота "інституту слід науковому напрямку даного департаменту.

Особливе місце в системі організації науки займають Контрольна комісія з атомної енергії, Національна академія наук і Перуанська асоціація з розвитку науки.

Існування національної системи організації науки налічує лише кілька років.Ще остаточно не сформувалися багато її елементи, не всі функціональні зв'язки реалізуються в належній мірі. Попереду ще велика робота по вдосконаленню механізму управління науково-технічними дослідженнями і розробки, по координації зусиль вищої школи, державних наукових центрів і промислових підприємств. На даному етапі перуанське уряд вважає за необхідне підвищити авторитет, розширити права та матеріальні можливості вузлових центрів всієї наукової організації - Національної ради з досліджень та Інституту промислово-технологічних досліджень і технічних стандартів, домогтися участі університетів і приватного промислового сектора у виконанні національної програми науково-технічного розвитку .

В даний час мережа дослідних установ Перу включає близько 40 самостійних (з точки зору їх наукової значущості) центрів. Найбільшими з них є національні університети. Звичайно, мова йде не про всіх вищих навчальних закладах.Більшість з 33 перуанських університетів невеликі за своїми розмірами, не мають персоналу, підготовленого до наукової роботи, їх лабораторно-технічна база ледь забезпечує лише навчальний процес. З точки зору реального внеску в науковий потенціал країни можуть враховуватися провідні університети, насамперед столичні вузи: Головний національний університет Сан Маркос, університет Федеріко Вільяреаль, Національний інженерний університет і Аграрний університет Ла-Моліна, а також такі великі провінційні ВНЗ, як Національний університет Трухільо , університет Сан Агустін в Арекіпа і університет Сан Антоніо Абад дель Куско. Особливе місце по праву займає старійшина перуанської вищої школи - столичний університет Сан Маркос. У його складі десять самостійних наукових підрозділів, крім того, дослідницькою діяльністю займаються викладачі 21 академічного департаменту. Без всякого побоювання впасти в переоцінку можна стверджувати, що в університеті Сап Мазке проводиться V3 науково-дослідних робіт вищої школи.

В цілому по сумі витрат на вищу школу припадає понад 60% всіх дослідницьких робіт. Державні автономні і відомчі НДІ здійснюють до 25-30% НДДКР і, нарешті, лабораторії промислових фірм - близько 10%.

У науковій діяльності переважають дослідження фундаментального типу, тобто спрямовані на вивчення основних природних закономірностей і явищ поза зв'язку з потенційним практичним використанням. Прикладні дослідження мають не меншу питому вагу і ведуться на вузьких напрямках, вирішуючи суто приватні завдання. Те, що прийнято визначати терміном «розробка» (або дослідно-конструкторські роботи), представляє нове явище в науково-дослідній діяльності в Перу.