Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
38-08_Stranovedenie_kultura_Peru_-_80_grn.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
339.97 Кб
Скачать

Розділ 2. Народ і мораль

2.1 Демографія

У Перу проживає близько 29,5 млн. людей(2010 р.).

Населення Перу - найбільш різнорідне за своїм складом на Американському континенті. Воно нараховує 1786 різних індіанських громад, об'єднаних у 13 мовних сімей, які переважно розсіяні по амазонській сельві. Такими є дані опублікованого в Лімі перепису населення.

Етнічна приналежність

47 % населення Перу складають індіанці, 32 % - метиси, 12 % - білі, з представників національних меншин - японці, мулати і китайці.

У дощових лісах східного Перу проживають біля ста індіанських племен. Ці племена, практично ізольовані від всього іншого населення, розмовляють місцевими діалектами і здобувають харч мисливством, рибальством та землеробством.

Ще одна група корінного населення включає індіанців, що розмовляють мовами кечуа і аймара. Багато з них переселилися до столиці країни – Ліми чи інші міста на узбережжі, особливо після того, як в 1980 в горах почалася партизанська війна, але більшість продовжують жити в Андах, займаючись землеробством та скотарством. У Перу протягом багатьох років тривають земельні конфлікти між індіанськими громадами, нафтовидобувними компаніями та урядом. Докорінне населення у багатьох випадках бачить у появі іноземних компаній загрозу своєму повсякденному середовищу проживання, а держава потребує енергетичних ресурсів, якими рясніють території, що належали індіанцям з "незапам'ятних"часів.

Інше населення складають креоли – білі нащадки європейців, в основному іспанців, які до 1970-х років практично панували в країні; метиси – нащадки мішаних шлюбів європейців і індіанців, що складають основну частину середнього класу, а також деяка кількість негрів та вихідців із Азії.

Релігія: 89 % населення - католики, 3 % - протестанти, є також прихильники природних культів. Римський католицизм - офіційна релігія в країні.

Мова

Державні мови - іспанська, кечуа і аймара. Англійську мову розуміють тільки в містах, готелях, магазинах. Близько 2 млн. людей не володіють жодною "європейською" мовою.

49 % населення живе за межею бідності.

Середня тривалість життя - 68 років.

Рівень неграмотності - 11 %.

2.2 Національний характер

Перуанці мають выдкритий характер, вони незвично життєрадісні. У Перу часто проводяться всілякі свята.

Національна кухня також відрізняється оригінальністю. Адже в її основі лежать найкращі традиції кулінарії практично всіх континентів.

2.3 Релігія і традиції

Релігія. Близько 90% населення формально належить до Римсько-католицької церкви, хоча більшість лише зрідка відвідують богослужіння або взагалі не виконують обрядів і в більшій степені прихильні традиційним народним віруванням. Католицьке духовенство щорічно отримує невелику допомогу від держави.

В 1979 підписано конкордат між Ватиканом і перуанським урядом, що закріпив відокремлення церкви від держави і проголосив свободу віросповідання.

Свята:

1 січня - Новий рік Квітень-травень - Великий четвер Квітень-травень - Страсна п`ятниця Квітень-травень - Великдень 1 травня - День трудящих 29 червня - День Святого Петра і Павла 28-29 липня - День незалежності

У країні на честь цього свята перуанцям виділяється два вихідні дні. Святкування починається ще удосвіта з підіймання прапора і гарматних залпів. Потім настає момент традиційного звернення президента до свого народу. Після чого святковий настрій розповсюджується вулицями міст, де розгортаються паради цивільних і військових делегацій. Невід'ємною часткою свята є різні ярмарки, виставки, вуличні фестивалі за участю танцюристів, співаків.

30 серпня - День Святої Рози Лімської (покровительки Ліми)

8 жовтня - Angamos Battle – битва між військами Перу і Чилі під час Другої Тихоокеанської війни

1 листопада - День усіх святих

Цього дня, що присвячений пам'яті загиблих перуанців, як правило, проводиться урочиста хода жителів на кладовища. Вони несуть квіти і продукти, щоб символічно поділитися з душами своїх померлих родичів. Традиція наказує провести всю ніч, до світанку 2 листопада, при свічках на кладовищі.

Є й інша традиція, вона торкається тих перуанців, які поховали своїх дітей. Коли ці люди зустрічають на вулиці дитину, вони підносять йому або їй невеликий шматочок солодкої картоплі або кокоса, загорнутий в яскраву обгортку, а також інші солодощі в кольорових фантиках. Ці солодощі називаються «ангелами».

8 грудня - Immaculate Conception

25 грудня – Різдво

У Перу протягом всього року влаштовуються фестивалі і барвисті урочистості з приводу як державних і католицьких свят, так і свят, які дійшли до наших днів від древніх цивілізацій. Найцікавіші - Карнавал, який проходить з лютого по березень по всій країні, церемонії поклоніння Богові землетрусів з березня по квітень, інкське свято літнього сонцестояння Інті Раймі (24 червня), Міжнародний Весняний фестиваль у Трухильйо (вересень), День Пуно в однойменному місті (5 листопада), під час якого відзначають появу першого інка.

Фестиваль Інті Раймі - одне з найсимволічніших святкувань у всьому Перу. Проводиться щороку, починаючи з 1944 р. Нинішня версія є ні з чим не порівняняним видовищем. Воно відбувається біля підніжжя величної руїни Саксайуаман (Saqsaywaman). Інті Раймі, свято Сонця – це давня церемонія, що супроводжується танцями і яскравою, життєрадісною музикою. Інті Раймі – свято, яке символізує союз і єднання з природою. За традицією учасники ритуалу "б'ють один одного батогами". Це давній ритуал, що сягає архаїчних часів, коли вважалося, що пролита кров очищує перед богами від гріхів, удобрює землю і дозволяє збільшити урожай.