Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зміст2.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
79.62 Кб
Скачать

1.1.Дошкільна освіта

Дитячі садки приймають дітей з 2 років (при наявності вільних місць) до 6 років. Освіта до початкової школи не є обов'язковою, але практично всі діти з 3 до 6 років відвідують дитячий садок.

У дитячих садках Франції класи добре оформлені, діти щасливі. Вони навчаються, граючись, багатьом корисним речам і одержують навички спілкування.

Діти в садках поділяються на три вікові групи. Перша з 2 до 4 років, де діти тільки грають. Друга (середня) з 4 до 5 років - навчаються ліпленню, малюванню й іншим практичним навичкам, а також усному спілкуванню. Третя (старша) з 5 до 6 років готується до навчання читанню, письму і рахуванню.

Садки працюють п'ять днів на тиждень, шість годин на день (три вранці і три після обіду). У великих містах садки працюють з раннього ранку до 18 - 19 годин та під час канікул, тому що багато батьків працюють, і діти потребують догляду.

1.2.Початкова освіта

Початкова школа навчає дітей до 14 років і є останнім етапом обов'язкової освіти. Після закінчення циклу навчання в початковій школі учні складають іспити на одержання сертифіката про початкову освіту (certificat d'étudеs primaires, CEP).

Початкова освіта триває п'ять років: з 6 до 11 років (якщо в дитини немає проблем з навчанням) і поділяється на:

  • Підготовчий курс (CP)

  • Початковий курс 1-й рік (CE1)

  • Початковий курс 2-й рік (CE2)

  • Середній курс 1-й рік (CM1)

  • Середній курс 2-й рік (CM2)

Перехід з дитячого садка до початкової школи іноді важко проходить для дітей, яким необхідно звикати до дисципліни. Навчання триває 27 годин на тиждень (з 9 до 12 години та з 14 до 17 години), чотири дні на тиждень і в суботу вранці. У середу і неділю діти відпочивають.

У школах існують змішані класи - дівчаток та хлопчиків навчають разом, незважаючи на те, що усе ще можна побачити на старих будинках написи:"Школа для хлопчиків" чи "Школа для дівчаток".

Усі предмети в класі веде один викладач.

1.3.Середня освіта

Середня освіта у Франції складається з двох блоків: перший цикл навчання (колеж) і другий цикл навчання.

6-й і 5-й класи - цикл спостереження. Усі діти ходять до колежу, проходять однакову програму навчання й обов'язково вивчають одну з "живих" мов.

Наприкінці п'ятого класу деякі діти, які мають серйозні проблеми з адаптацією в школі або різного рівня затримки розумового розвитку, направляються у спеціальні секції навчання.

4-й і 3-й класи - цикл орієнтації. Діти починають вивчення другої "живої" іноземної мови і можуть вибрати додатково латину, грецьку або іншу мови.

Наприкінці 3-го класу учні складають іспити для одержання свідоцтва про закінчення колежу (раніше цей документ називався BEPC).

Після 3-го класу орієнтація подальшого навчання не залежить від наявності свідоцтва про закінчення колежу. Воно є головною метою і напрямком у навчанні, тому що далі учні зможуть продовжити своє навчання або за "коротким", або за "довгим" циклом навчання.

Рішення про подальший напрям (орієнтацію) навчання учнів виноситься радою класу після консультації з учнями і їхніми родинами. Батьки можуть вимагати перегляду рішення, якщо воно здається їм необґрунтованим.

У деяких колежах створюються спеціальні секції для навчання дітей з різними видами відхилень у розвитку і поведінці. Їх навчають викладачі, які пройшли професійну підготовку для роботи з "важкими" дітьми. Зазвичай ці секції називаються SEGPA.

2-й "короткий" цикл професійної освіти. Професійні ліцеї LEP (аналог наших ПТУ) готують учнів протягом 2-х років до професійного диплома.

  • CAP (сертифікат професійної підготовки), видається учню, який опанував визначену професію;

  • BEP (сертифікат загальної професійної освіти), що готує до роботи у

визначеній галузі діяльності, наприклад, у готельному господарстві, транспорті і т.п.

У системі французької освіти професійна і загальна освіта більше розділені, ніж в інших країнах, і через це професійна освіта має невисоку цінність в очах суспільства й учнів.

LEP має поганий імідж у суспільстві, оскільки вважається прямим шляхом до низького соціального статусу і низької зарплати. Це викликано тим, що довгі роки на цей цикл навчання відправлялися невстигаючі учні.

Серед учнів, що одержують BEP, майже половина продовжує навчання, щоб скласти іспит на ступінь бакалавра ("бак"), завдяки наявності "перехідних" класів.

2-й "довгий" цикл навчання: ліцей. Ліцей готує протягом 3-х років до іспиту на ступінь бакалавра:

  • Другий клас є "невизначеним" класом, тобто поки що не має визначеної спеціалізації.

  • Перший клас має багато напрямків - філій навчання, що ведуть до різних видів бакалавріата. Після першого класу учні складають тест з французької мови, оцінка за який враховується при складанні іспиту на ступінь бакалавра.

  • "Терміналь" чи останній клас ліцею закінчується складанням іспиту на ступінь бакалавра.

"Бак", як його коротко називають французи, не є дипломом, але є дуже важливим, тому що у подальшому веде до вищої освіти.