Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пед май.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
291.55 Кб
Скачать

  1. Як Ви будете дбати про виразність мовлення у процесі розповіді? Які засоби Допоможуть Вам досягти виразності розповіді? Поясніть на матеріалі виступу, як будете забезпечувати образне бачення змісту?

  2. Яку роль повинні зіграти Ваш зовнішній вигляд, розміщення слухачів в аудиторії під час Вашої розповіді?

  3. Наведіть текст розповіді, подавши на полях коментар, який розкриває техніку Вашого виконання, прийоми виразності мовлення.

/ - пауза коротка // - пауза середня ? - питанкя для співроздумів

! і - словесні картини /*- підвищення тону зниження тону Т - підсилення голосу

і - зменшення сили голосу Я - вираз власного ставлення Ви - звернення до аудиторії

Сумарна оцінка за роботу:

"відмінно" - 25 - ЗО балів,

"добре" -18-24 бали,

"задовільно" - 10-17 балів.

Контрольна робота №2

Майстерність педагогічної взаємодії в процесі бесіди:

Інструкція студентам; З'ясуйте ситуацію, у якій Вам, педагогу, доведеться діяти. Проаналізуйте умови, позиції учасників і запропонуйте свій варіант взаємодії. Уявіть, що для пошуків шляхів співробітництва Вам необхідна спеціальна розмова з учнем (або з батьками чи колегою). Продумайте свій варіант такої індивідуальної бесіди і обґрунтуйте свої дії за поданим планом. Було б зручно, аби Ви питання плану записували на полях, а свої відповіді - на сторінці, відповідно до вказаного запитання. Порядок питань, а не їх самі, можна змінювати.

Частина 1. Обгрунтування професійної позиції в процесі спілкування

  1. Як Ви бачите ситуацію? (Опис ситуації. Суть події з позиції вчителя та суть події з позиції учня, батька, колеги).

  2. З якою метою доцільно провести бесіду ? Якого результату бажаєте досягти (зміни ставлення, спонукання до взаємодії, установка на самозміну співрозмовника тощо)? Розкрийте свій задум.

  3. Які бар'єра можуть заважати спілкуванню? Вкажіть шляхи наближення позиції вчителя і співрозмовника.

63

  1. З чого почнете встановлювати контакт? Як будете здійснювати контактну взаємодію протягом бесіди?

  2. Яку рольову позицію Ви бажаєте зайняти в процесі бесіди (роль дорослого, роль батька, роль дитини?). Як будете її реалізувати? Які прибудови у спілкуванні застосуєте?

  3. Який стиль спілкування доречний у процесі бесіди? Покажіть небажаність інших стилів за даних умов.

  4. У чому Ви хочете переконати? Назвіть основні тези Вашої думки. За яких умов Ваші докази будуть сприйняті учнем (колегою, батьками?)

  5. Чи доречне використання навіювання в процесі бесіди? Опишіть, у якій формі.

  6. Які прийоми варто використати, щоб стимулювати співрозмовника до взаємодії?

  7. Що слід урахувати в своїй поведінці, щоб не порушити вимог педагогічного такту?

Частина 2. Розробка змісту бесіди (опис плану проведення бесіди, ваших

  • висловлювань, дій, реплік, умов організації бесіди).

Оцінка 1 частини роботи

Максимальна оцінка за кожне питання - 3 бали;

  1. бал - неповна відповідь;

  2. бали - повна відповідь;

  3. бали - творчий підхід, багатоваріативна відповідь.

Оцінка 2 частини роботи

Оцінюється за 10-бальною системою: 1-3 бали - неповна відповідь; 4-7 балів - повний опис дій учителя; 8-10 балів - творча розробка, що передбачає багаговаріантність поведінки вчителя в обумовлених обставинах.

Сумарна оцінка за роботу:

"відмінно" - 33-40 балів,

"добре" - 22-32 бали,

"задовільно" - 13-21 бая.

Рекомендована література

  1. Основы педагогического мастерства. - М.: Просвещение, 1989.

  2. Кан-Калик В. А. Учителю о педагогическом общении. - М.: Просвещение, 1987.

  3. Синиця 1.0. Про педагогічний такт учителя; О такте и мастерстве; 3 чого починається педагогічна майстерність.

  4. Натанзон 3. Ш. "Приемы педагогического воздействия"; "Трудный подросток и педагогический коллектив".

64

Методичні рекомендації з написання та захисту рефератів

  1. Вивчення літератури. Читають обрані джерела і виписують матеріал, який групують за змістом.

  2. Складання плану. Короткий план складають з кількох взаємопов’язаних питань. Потім складають розгорнутий план, тобто тези - стислий виклад основного змісту за кожним питанням.

  3. Написання тексту. Кожну тезу записують більш детально з дотриманням логічних переходів від однієї тези до іншої. За потребою, окремі елементи тексту ілюструють {вміщують фото, малюнки, креслення тощо). Часто до реферату вміщують цитата, кожна з яких подається у лапках, із зазначенням джерела. Його називають безпосередньо ("Як зазначено у Законі України про мови..."), або ж тільки подають у дужках номер джерела за списком використаної літератури та вказують сторінку [7,32].

  4. Оформлення реферату. Реферат виконується на звичайному листовому папері, з полями зліва. Мають бутя наявні такі структурні елементи: титульний аркуш; нлан (перелік питань); текст основного змісту, структурованого на вступ, головну частину, згідно питань, та висновки; список літератури; можуть бути додатки, ілюстрації. На титульному аркуші вказують назву навчального закладу; кафедру, за завданням якої виконано роботу; назву теми; ім'я виконавця та шифр академічної групи; прізвище викладача, що керував роботою; рік написання реферату.

  5. Рецензування. Реферат попередньо здається викладачеві для рецензування, тобто з'ясування достатньої якості виконаної роботи та можливості допуску до захисту.

  6. Захист реферату. Відбувається безпосередньо на занятті чи у визначений спеціально часу присутності викладача та слухачів-студентів. Під час захисту дозволяється користуватися текстом реферату', але не зачитувати його повністю. При обговоренні висту пають слухачі, які дають оцінку ступеню розробки проблеми, актуальності та ґрунтовності педагогічних поглядів виступаючого, культурі та виразності його мовлення, вмінню контактувати з аудиторією.

Ситуації для аналізу

  1. Г'ельвецій писав: "Виховання може все". В.Г. Бєлінський вважав дещо інакше: "Виховання може зробити багато, але воно не безмежне. За допомогою щеплень можна змусити дику яблуню давати садові яблука, та ніяке мистецтво садівника не зможе змусити її приносити жолуді". Чию думку Ви підтримаєте?

  2. "Відповідати піде Іванов". Задається питання. Кілька хвилин учитель ч’ясовує знання учня. Потім все повторюється з другим, третім...п'ятим учнем. Наша думка щодо такого способу перевірки знань.

  3. Слабка учениця відповідає чудово. Але вчителька знає: якщо задати додаткове питання, як це вона робить звичайно, то дівчинка з ним не

65

впорається. Вчителька ставить високу оцінку і садить ученицю на місце. Поясніть дії вчительки.

  1. Будучи ще молодим учителем, В. одного разу не стримався і почав обурено кричати на восьмикласника, що справді був винний. Учень слухав його, а потім так собі спокійно запитав: "Чого ти репетуєш?'* Спрогнозуйте дії вчителя.

  2. Вчитель входить на урок. У класі тихо лунає музика. Вчитель підвищує голос, але музика також посилюється. Як бути?

  3. Учень розв'язує задачу біля дошки. Вчитель довго добивається від нього правильного рішення. Врешті учень говорить: "Ви й самі не знаєте, як вона розв'язується!"

  4. Учитель пише в щоденнику учня: "У Вашого сина погано з англійською мовою. Вжийте заходів". Або: "Ваша, дочка багато говорить без дозволу на уроці літератури. Вжийте заходів". Ваше ставлення до подібних дій учителя.

  5. Вчительку біології учні поза очі називали Кульбабою, що не було для неї таємницею. І ось на уроці один з бешкетників запитує вчительку з явним кепкуванням: "А кульбабу можна засушити?" Якою має бути реакція вчительки?

  6. Багато педагогів вважають, що треба включати в педагогіку не тільки знання про те, що треба робити, але й знання про те, чого робити не можна. То чого ж, на вашу думку, не можна допускати в роботі з дітьми?

  7. Молода вчителька замінила іншу, більш досвідчену, яку діти дуже любили. У перший же день роботи один з учнів заявив їй, відверто і вороже: "Ви нам не потрібні. Ми хочемо, щоб повернулась колишня наша вчителька". Як повестися педагогові, щоб не виникло конфлікту?

  8. Учень 9 класу отримує третю незадовільну оцінку. Учитель сварить його: "Безсовісний! Байдикуєш, лише хліб даремно їси!" Після уроку учень підійшов до вчителя і сказав: "Я не ваш хліб їм, а тато мені шматком ніколи не докоряє". Обґрунтуйте позиції вчителя та учня, проаналізуйте їх.

  9. У відповідь на зауваження вчителя. : "Як ти розмовляєш з учителем!" учень говорить: "Людина, яка неправильно вимовляє слова "жакет" і "коридор", не має права бути вчителем". Прокоментуйте ситуацію.

  10. Учень б класу скоїв серйозний проступок. Класний керівник не впевнений, що цей проступок викличе в класі осуд. Які прийоми педагогічної взаємодії допоможуть продуктивно розв'язати дану ситуацію?

  11. Біля школи старші підлітки захоплено грають у футбол. У цей час підвезли нові меблі діві навчальних кабінетів. Як Ва запропонуєте учням припинити гру і допомоїти розвантажувати меблі?

  12. Учитель запрошує до дошки учня, просить його обернутися обличчям до класу, а сам, стоячи ліворуч від учня, ставить йому' запитання. Міфологічно передбачається, що клас всіляко зацікавлений у тому, щоб слухати відповідь учня. Далі учень біля дошки починає метатися між необхідністю з погляду етикету відповідати тому, хто ставить запитання, і дивитися на нього і одночасно намагатися дивитися в очі всьому класу.

  13. Від учителя пішла дружина, і це співпало з глибокою душевною кризою: завжди одне й те саме, безпардонність учнів та їхніх батьків,

66

механічна монотонність текстів на уроці й точна передбачуваність майбутнього. Учителя поважали в колективі, і він був на гарному рахунку в адміністрації, що тепер, його, на жаль, не радувало. Тринадцятирічна донька сказала йому з металічним холодком у голосі: «Тату, ти дуже нудна людина. Ти пожвавлюєшся тільки на роботі, в школі, а додому ти приходив як сусіда, до всього байдужий і внутрішньо розлючений». Сьогодні цей учитель прийшов на урок, чого від нього чекати? Як вимучувати йому усмішку, як нести добре, вічне?

  1. «Ви знаєте, каже немолода вчителька, у мене просто не вистачає сил дотягнути до кінця п’ятий і шостий уроки. Я так виснажуюсь, що доводиться давати учням самостійну роботу або якесь нікчемне переписування і хоча мені соромно від цього, але що робити, я просто не знаю».

  2. Я п'ятий рік працюю в школі. У школі працює і моя дружина. В 10 «А» класі от уже півроку учениця Ліза К. відмовляється відповідати на уроці та виконувати будь-які завдання, які я спеціально для неї готую. З інших предметів у неї все в порядку. Коли я приходжу до неї додому поговорити з нею та з батьками, вона демонстративно встає і йде, незважаючи на протести батьків. Дружина вважає, що дівчинка закохана в мене, але мені від цього не легше, тим більше що на мене багато старшокласниць почали дивитись якось дивно.

  3. У вчительки, яка пропрацювала в школі більше 15 років, зовсім не складаються стосунки з новим завучем. Нібито зовні все нормально, але спілкуватися з нею, знаходитися в одній кімнаті, бачити її у себе на уроці, вислуховувати її вказівки немає ніяких сил. Учителька пробувала подолати це в собі, розповіла колезі-педагогу, намагалася розмовляти з завучем, щоб зрозуміти те, що відбувається, і домагатися зміни, однак нічого не виходить, а оскільки в селищі тільки одна школа і перейти в іншу школу неможливо, ситуація сгає просто нестерпною.

  4. Будь-яке намагання вчительки, що викладає історію в 5-7-х класах, домогтися, щоб учні слухали пояснення, виконували завдання, реагували на оцінки, що виставляються нею, ні до чого не приводять. Учителька перечитала купу літератури, радилася з усіма, з ким тільки можливо, у тому числі зі шкільним психологом, але змінити нічого не вдається. Вчителька відвідана велику кількість уроків корифеїв, але зрозуміти, чому й як їм удається захопити дітей, знайти з ними контакт, їй так і не вдалося.

  5. Учень 9-го класу Славко К. розповів учительці страшну таємницю, взявши з неї слово честі, що вона ніколи і нікому не розповість про те, що нона від нього почула. Йшлося про дуже серйозний карний злочин, а також про те, що кримінальна група змушує підлітка йти цим шляхом далі. Учень іаиевнив, що, якщо вразі, вона почне робити якісь необережні рухи, її просто вб'ють. Учителька страшенно налякана.

  6. Я. Учителька вивезла восьмикласників за місто, в ліс. Спочатку діти бігшій, кричали, кидалися шишками та гілками, потім сіли, поклавши голови на рюкзаки і сумки, й замовкли. Робити щось, рухатися, говори Ех вже не нотілося ім уже не хотілося. Повернувшись, вони скаржаться на даремно нтричі'ниіі час. Що слід було робити, щоб розворушити їх, зацікавити?

67

  1. 9. Після уроку фізкультури в учнів, і це природно, розсіювалася увага, вони здавалися і були стомленими, напівсонними. Намагання залучити їх до діяльності на уроці літератури були марними.

  2. Учителі довго готували, спільно з учнівським активом, предметний вечір з літератури, але на цей вечір ніхто з учнів не з’явився, незважаючи на оголошення, видані кожному запрошення, привабливу тему вечора.

  3. У школі з'явився вчитель, який раз на тиждень проводить якийсь спецкурс без оцінок. Уроки в нього проходять весело, розкуто, діти отримують задоволення, домашні завдання робити нетреба. У школі тільки й розмов, що про цього вчителя. Діти безмежно захоплені ним, усі інші вчителі побляклі й втратили свій авторитет. Учні ставлять методи цього педагога як приклад і зневажливо ставляться до виконаній домашніх завдань з інших предметів.

  4. Діти побачили у вікно школи, як педагоги справляли день народження свого колеги, як вони пили горілку, співали, танцювали, обіймалися й верещали. Наступного дня оголосили своєму улюбленому класному керівнику бойкот за те. що він брав участь у цьому, як вони сказали, «шабаші чудовиськ».

  5. Восьмикласники домовилися ігнорувати класні години й замість цього збираються майже всім класом у когось удома і за спеціальною домовленістю, підготувавшись заздалегідь, розмовляють про всілякі цікаві справи, події, відкриття, а потім п'ють чай і каву або фанту й колу і танцюють. Свого класного керівника вони на ці частування яе запрошують, але батьки розповіли про це вчителеві, і він замислився...

  6. У дитини середні здібності, але родина поставила за мету зробити з нього вундеркінда. Увесь його день розписаний за годинами, мати і батько, бабуся і дідусь записали записали його а різні гуртки і секції. Уроки його примушують робити по 5-6 годин на день, лають за всіляку помилку. Влітку на дачі дитина має читати позаюіасну класику, слухати годинами серйозну музику, вчити вірші великих поетів, коли приходять гості, хлопчик має показувати їм свої таланти.

  7. Учитель десь розкопав анкету з такими запитаннями:

Ким би ти хотів бути? - Більшість учнів 9-го класу відповіли «Не знаю».

Що головне в житті? — Учні відповіли: Гроші

Навіщо потрібно вчитися? — Відповідь: Щоб не приставали батьки.

Відповіді учнів вразили педагога, і вів вирішив, що слід щось робити.

Але що?

  1. Дівчинка закохшіася в однокласника, він нібито спочатку відповів їй взаємністю і навіть купив морозиво, але потім почав самоутверджуватися за її рахунок, знущаючись і потішаючись над нею.

  2. Учитель випробував усі способи загасити іскру цікавості у одного допитливого хлопчика: і батьків викликав, і до директора водив, а він одне собі на кожному уроці сидить із піднятою рукою і норовить поставити такі запитання, відповідей на які немає в шкільних підручниках.

  3. 18. Одного учня товариші по класу кличуть не на ім'я, а за національністю, а оскільки його національність особливо привабливою

68

ніколи не була, то хлопчик постійно плаче, і батьки вимушені, люблячи Росію, шукати можливість для від'їзду з країни.

33 У школі виник конфлікт: учителі праці й фізичної культури постійно на педагогічній раді наполягають на більшій участі педагогів- предметників у житті школи і у вихованні дітей. Вони, наводячи себе як приклад, показують, яких успіхів вони змогли домогтися. Учителька математики, не витримавши, виеказала їм, як вона вважає, думку колективу про те, що є предмети, які потребують розуму, а все інше це недоліки епохи.

  1. Старшокласники вечорами збираються на квартирі свого однокласника, п'ють гарні вина, палять, фліртують і не тільки, батьки заохочують ці вечірки. Учнів збуджує образ життя й багатство цієї родини, вони наплювацьки почали ставитися до занять у школі.

35 Безсовісний директор школи, яка усе своє педагогічне життя мріяла про пенсію, дізнавшись, що деякі учні школи достроково, ще до складання шкільних іспитів вступили до інституту, жорстко зрізала їх на випускному іспиті. Що робити?

  1. Учитель з'ясував, що в учнів 10-го класу щотижнево проводиться в середньому три заліки, дві контрольні роботи, три усних опитування на одну людину. Учні також мають прочитати, законспектувати або вивчити 150 сторінок найрізноманітніших завдань на тиждень. Учитель вирішив виправши ситуацію і пішов до... Чим закінчилася ця історія, спробуйте передбачити.

  2. Глава адміністрації виділив школі 10000 гривень для преміювання педагогів. Скільки не намагалися визначити внесок кожного, нічого не вийшло. Нарешті, пересварившись, вирішили від премії відмовитися

  3. У жовтні в 9-Б класі класний журнал було підмінено іншим, до якого хтось вписав усі тексти, змінивши тільки оцінки учнів дивним чином: усі оцінки занижені на один-два бали.

Питання до заліку

  1. Професія вчителя, її значущість з позиції дитини, суспільства, самого вчителя. Функції вчителя.

  2. Структура педагогічної діяльності та специфіка її компонентів.

  3. В.О.Сухомлинський про покликання до педагогічної діяльності.

  4. Вимоги до вчителя.

  5. Поняття педагогічної майстерності. A.C. Макаренко про сутність педагогічної майстерності та про співвідношення таланту і майстерності.

  6. Структура особистості вчителя-майстра.

  7. Педагогічна задача та педагогічна ситуація як фрагмент педагогічної діяльності. Майстерність учителя як уміння доцільно розв'язувати педагогічні задачі.

  8. Педагогічна розповідь як фрагмент педагогічної діяльності: її мета, об'єкт, вимоги до суб'єкта розповіді, засоби, результати.

  9. Творчий задум педагогічної розповіді: обґрунтування теми, визначення педагогічної задачі, розробка структури.

  10. Педагогічна техніка учителя як складова педагогічної майстерності. Зв'язок зовнішньої та внутрішньої техніки педагога.

  11. Культура зовнішнього вигляду вчителя (постава, хода, поза, міміка, жести, одяг). Внутрішня і зовнішня техніка у створенні професійного іміджу педагога.

  12. Способи саморегуляції поведінки вчителя.

  13. Техніка емоційного настроювання на публічну діяльність.

  14. Техніка мовлення та її роль у діяльності педагога.

  15. Характеристика процесу голосоутворення. Гігієна голосу.

  16. Будова мовленнєвого апарату. Дикція та її значення у педагогічній діяльності.

  17. Виразність мовлення, основні засоби виразності мовлення. Умови виразності мовлення.

  18. Поняття педагогічного спілкування, його сторони, функції.

  19. Структура педагогічного спілкування.

  20. Стилі педагогічного спілкування.

21 .Діалогічне педагогічне спілкування, його ознаки.

  1. Контакт у педагогічному спілкуванні.

  2. Позиція вчителя у процесі спілкування.

  3. Методика контактної взаємодії в індивідуальній бесіді.

  4. Поняття комунікативності педагога, її суть.

  5. Моделі спілкування педагога.

  6. Бар'єри у спілкуванні, шляхи їх подолання.

  7. Позиції вчителя і учня в спілкуванні. "Прибудови" у спілкуванні.

  8. Роль уваги і спостережливості вчителя у спілкуванні.

  9. Професійно-педагогічні особливості уваги вчителя. "Тепла" увага.

70

31,Об'єкти уваги вчителя та прийоми завоювання уваги партнера на початковому етапі спілкування.

  1. Роль уяви в процесі навчання і виховання (в діяльності вчителя та учнів).

  2. Професійно-педагогічні особливості уяви вчителя.

  3. Сутність поняття "такт”, його суспільні функції, особливості поведінки тактовної людини. Співвідношення понять "такт" і "педагогічний такт".

  4. Принципи педагогічного такту та морально-психологічні якості особистості вчителя.

  5. Конфяікт у педагогічному процесі.

  6. Етичний захист учителя.

  7. Умори ефективності переконуючого впливу учителя. Перебудова хибних переконань, її прийоми.

  8. Види навіювання і форми їхнього застосування в педагогічній практиці.

  9. Поняття прийому педагогічної взаємодії. Класифікація прийомів.

  1. ! .Техніка використання стимулюючих прийомів.

42.Техніка використання гальмуючих прийомів.

43 .Прийоми створення ситуації успіху для учнів.

  1. Гуманізація навчання - стратегія сучасної школи

  2. Урох-діалог, його сутність.

  3. Порівняльна характеристика уроку-діалогу та уроку-монологу.

  4. Критерії урску-діалогу.

  5. Роль професійного самовиховання у формуванні вчителя - майстра, його основні етапи та засоби.

  6. Самопізнання - початковий етап професійного самовиховання майбутнього вчителя. Способи самопізнання (самоаналіз, самооцінка, самопрогнозування).

50.Зміст і структура професійного самовиховання майбутнього вчителя.

Навчальне видання

Пивовар Ніна Михайлівна Штепа Олена Григорівна Сорокіна Гзлива Юріївна

Методичні рекомендації до практичних та лабораторних занять

з основ педагогічної майстерності.

Для студентів усіх спеціальностей

Редактор - Штепа О.Г.

Комп'ютерний набір - Сорокіна Г.Ю.