Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSOVA_в2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
173.06 Кб
Скачать

4.4. Виявлення, підбір та вивчення літератури з теми

Виконання завдань дослідження неможливе без ознайомлення з основ­ними літературними (а можливо й архівними) джерелами з теми курсової (дипломної) роботи. З метою повного їх виявлення необхідно використовува­ти різні джерела пошуку: каталоги і картотеки кафедр та бібліотеки вищого навального закладу, а також провідних наукових бібліотек міста, бібліотечні посібники, книжні та статейні списки літератури, виноски і посилання в підручниках, комплектів спеціальних періодичних видань.

Під час джерелознавчих пошуків необхідно з'ясувати стан вивчення обраної теми сучасною наукою, щоб не повторювати в роботі загальновідомих істин, більш конкретно і точно визначити напрями та основні розділи свого дослідження.

Бібліографічні виписки джерел краще робити на картках, щоб скласти з них робочу картотеку, яка, на відміну від записів у зошиті, зручна тим, що її завжди можна поповнювати новими матеріалами, контролювати повноту добору літератури з кожного розділу курсової (дипломної) роботи, знаходити необхідні записи. Картки можна групувати в будь-якому порядку залежно від мети або періоду роботи над дослідженням.

У початковий період роботи над темою зручною є розстановка карток в єдиному алфавіті прізвищ авторів та назв видань. Можна згрупувати картки в картотеці за основними питаннями, що розкривають зміст теми курсової (дипломної) роботи. Тоді на роздільниках олівцем пишуть назви основних структурних частин роботи: вступ, розділ (його назва), висновки та ін. Картотека наповнюється картками відповідно до теми розділів і підрозділів, щоб своєчасно звернути увагу на недостатню кількість матеріалу з того чи іншого питання. Доцільно використовувати дублювання карток у різних розділах, якщо в статті або монографії розкрито комплекс питань з теми дослідження. Картки робочої картотеки використовують для складання списку літератури, тому бібліографічні описи на картках мають бути повними, відповідати вимогам ГОСТ 7.1.-84 Библиографическое описание документа: Общие требования и правила составления. М.: Изд-во стандартов, 1984.- 71с.

Крім основних відомостей про видання на картках поміщають анотацію, а також шифр документа і назву бібліотеки, в якій він зберігається.

4.5. Методи дослідження, які використовуються при написан­ні курсової роботи.

Метод дослідження - це прийом або сукупність прийомів, які викори­стовуються для досягнення цілей, тобто поглиблення наявних або отримання нових знань.

При написанні курсових робіт студенти можуть застосовувати такі загальні методи дослідження:

Спостереження - систематичне цілеспрямоване вивчення об'єкта.

Ви­моги:

  • завчасно сплановане відповідно до завдання спостереження;

  • планомірне;

  • цілеспрямоване (досліджуються лише певні сторони явища);

  • систематичне (безперервно або за певною системою).

Порівняння - це процес встановлення подібності або відмінності предметів або явищ дійсності, а також знаходження загального, притаманно­го двом або кільком об'єктам.

Вимоги:

  • порівнюються тільки ті явища, між якими є певна об'єктивна спільність;

  • порівняння здійснюють за найсуттєвішими, найважливішими (в межах конкретного пізнавального завдання рисами) безпосередньо або опосередковано (з еталоном). У першому випадку одержують якісні результати (більше - менше, вище - нижче). Порівняння з еталоном дає можливість одержати кількісні характеристики. Такі порівняння називають вимірюванням. Результатом порівняння є умовивід за аналогією.

Вимірювання - процедура визначення числового значення певної ве­личини за допомогою одиниці виміру.

Вимоги:

  • Об'єкт вимірювання, еталони вимірювання, вимірювальні прила­ди, методи вимірювання.

Експеримент - такий метод вивчення об'єкта, який пов'язаний з ак­тивним і цілеспрямованим втручанням дослідника в природні умови існування предметів і явищ або створенням штучних умов, необхідних для виявлення його відповідної властивості.

Переваги:

  • У процесі експерименту можна вивчати явища у «чистому вигляді», звільнившись від побічних факторів;

  • Належні умови для дослідження властивостей об'єкта;

  • Експеримент можна повторювати.

Комп’ютерна модель - такий метод вивчення об'єкта, який представляє об’єкт, систему чи поняття в вигляді, відмінного від реального, але наближеного по описанню до реального об’єкту з однаковими наборами даних, характеризуючих властивості об’єкта та динаміку їх змін з часом.

Переваги:

  • У процесі комп’ютерного моделювання наглядно досліджуються всі етапи створення проекту;

  • Досліджується етапність створення реальних проектів;

  • У процесі комп’ютерного моделювання можна вивчати явища у «чистому вигляді», звільнившись від побічних факторів;

  • Можливість створення декількох рішень на основі комп’ютерної моделі;

  • Експеримент можна повторювати.

Економіко-статистичиі методи наукового дослідження передбачають отримання за допомогою різних способів інформації про економічну діяльність підприємств: безпосереднє спостереження, фотографія, хроно­метраж: .

Безпосереднє спостереження передбачає збирання необхідної інформації шляхом обстеження явищ, що вивчаються.

Фотографія виробничого процесу - це спостереження, при проведенні якого витрати часу працівника або групи працівників вивчаються одночасно з часом використання обладнання і реєстрацією його роботи.

Маршрутна фотографія - це спостереження, в процесі якого окрім витрат робочого часу або часу використання обладнання вивчається переміщення працівників, машин, або механізмів (спостереження за робо­тою кур'єрів, адміністраторів).

Самофотографією називають проведення обліку робочого часу самим працівником. Метою самофотографії є виявлення резервів робочого часу.

Зброшурована у твердій палітурі курсова робота та її електронна версія подаються студентом науковому керівнику для рецензії, а потім - завідувачу кафедри, який приймає остаточне рішення щодо її допуску до захисту, про що робить відповідну позначку (на титульній сторінці).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]