Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSOVA_в2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
173.06 Кб
Скачать

4. Етапи роботи над курсовою роботою.

4.1 Основні етапи роботи над курсовою роботою.

Весь процес роботи над курсовою роботою поділяється на три основні етапи:

  • підготовчий;

  • етап роботи над змістом;

  • заключний етап.

Підготовчий етап розпочинається з вибору теми курсової роботи, її осмис­лення та обґрунтування актуальності.

Схема написання та оформлення курсової роботи:

Вибір теми курсової роботи

Виявлення, підбір та вивчення, літератури з теми

З'ясування об'єкта, предмета, завдань курсової роботи

Складання плану роботи

Створення комп’ютерної моделі проекту

Викладення тексту роботи відповідно до її структури

Формулювання висновків та літературне редагування

Вибирати тему курсової роботи з тематики, запропонованої кафедрою, необхідно таким чином, щоб дослідження, здійснене в процесі розробки кур­сової роботи, можливо було продовжити в подальших наукових пошуках.

4.2. Вибір теми курсової роботи.

Вибрана тема погоджуються з науковим керівником і затверджується на кафедрі. Подальша її зміна або коригування можливі лише з дозволу нау­кового керівника при достатньому обґрунтуванні змін студентом.

При виборі теми студентам необхідно врахувати наявність власних розробок з обраної проблеми, актуальності її для студентів з напрямку підготовки «Дизайн середовища», можливість отримання і опрацювання відповідного практичного матеріалу.

4. 3. Об'єкт, предмет, мета курсової роботи.

Об'єкт дослідження - це вся сукупність відношень різних аспектів теорії і практики науки, яка слугує для дослідження джерелом інформації (це інтер’єр, екстер’єр архітектурного об’єкту) або це явище, процес, який породжує проблему і праг­не вивчення.

Предмет дослідження міститься в межах об'єкта. Іншими словами, об'єктом виступає те, що досліджується, а предметом - те, що в цьому об'єкті має наукове пояснення, тобто як категорії наукового процесу вони спів­відносяться між собою як загальне і часткове, предмет визначає тему дослі­дження.

Мета дослідження пов'язана з об'єктом і предметом дослідження, а також його кінцевим результатом і шляхами його дослідження, вона співпадає з формулюванням теми.

Мета дослідження може бути пов'язана з:

  • обґрунтуванням системи пошуко-дослідницьких засобів, спрямованих на вирішення певної проблеми;

  • виявленням можливих нових ознак загального і часткового плану аналізованих дослідником фактів;

  • визначенням передумов, необхідних для вирішення наукових зав­дань. Аналізуючи об'єкт, предмет і мету дослідження слід враховувати системні логічні зв'язки, що існують між цими складовими дослідження. Об'єктом дослідження є вся сукупність відношень різних аспектів теорії і практики науки, яка слугує джерелом необхідної для дослідника інформації. Предмет дослідження - це тільки ті суттєві зв'язки та відношення, які підлягають безпосередньому вивченню в цій роботі, є головними, визначаль­ними для конкретного дослідження. Таким чином, предмет дослідження є вужчим, ніж: об'єкт, а отже перебуває в об'єкті дослідження. Предмет дослідження відповідає на запитання що досліджуємо! Об'єкт дослідження вказує на те, яким чином, досліджуючи що ми аналізуємо, тобто в чому перебуває предмет наукового розгляду.

Іншими словами, об'єктом виступає досліджуване явище, процес об'єктивної дійсності чи діяльності людини, а предметом - те, що в цьому об'єкті має наукове пояснення, певний аспект розгляду, нові відношення, властивості, аспекти і функції досліджуваного об'єкта.

Визначення мети дослідження дає підґрунтя для формулювання завдання дослідження, які передбачають:

  • узагальнення певних теоретичних засад загальної проблеми дослідження (скажімо, з'ясування сутності понять, явищ, процесів, їх поглиблене вивчення, визначення властивостей, ознак, рівнів функціонування, критеріїв ефективності, принципів та умов засто­сування тощо);

  • всебічне (можливо й експериментальне) визначення практичного вирішення порушуваної проблеми, виявлення її типового стану, недоліків і труднощів, їх причин, типових особливостей передово­го досвіду, що має на меті уточнити, перевірити опубліковані в спеціальних неперіодичних і періодичних виданнях дані, обґрунтувати наукові факти одержані у процесі спеціального дослідження;

  • умотивування запропонованої системи заходів щодо вирішення цієї проблеми;

  • експериментальне підтвердження оптимальності запропонованої системи заходів, тобто досягнення максимально важливих у відповідних умовах результатів вирішення порушуваної проблеми при певних затратах часу і зусиль;

  • напрацювати методичних рекомендацій та пропозицій щодо ви­користання результатів дослідження у відповідних установах (ор­ганізаціях). Завдання дослідження, чітко визначаючи етапи наукового пошуку у досягненні цієї мети, будучи їй безпосередньо підпорядковані, конкретизу­ють, доповнюють мету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]