Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новая методичка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
90.62 Кб
Скачать

Тема 6. Майнові та немайнові авторські права (2 год.)

Запитання:

1. Особисті немайнові права автора.

2. Майнові авторські права.

3. Підстави виникнення авторських прав.

4. Державна реєстрація авторських прав.

Додаткові запитання:

1. Ознаки особистих немайнових прав.

2. Поняття репутації автора.

3. Право на прокат об’єкту авторського права та його відмінність від права оренди.

4. Поняття приватної копії твору.

5. Право на цитування.

Завдання:

Дайте відповіді на запитання:

1. Чи може автор відкликати оприлюднений твір? Чи несе автор відповідальність за відкликання твору після його оприлюднення?

2. Чи має право автор використовувати псевдонім іншого автора, що вже помер?

3. Чи усі об’єкти авторського права можливо відтворити?

4. Чи має право автор розповсюджувати твір, що містить ненормативну лексику? Назвіть основні проблеми співвідношення авторського права та норм суспільної моралі.

Задачі:

1.

01.12.2009 р. ТОВ «Р» уклало авторський договір з ТОВ «Н», предметом якого є правовідносини, спрямовані на створення комп’ютерної бази даних «Сузір’я самоцвітів». Згідно з наказом директора ТОВ «Н» з числа штатних співробітників було призначено спеціаліста, в обов’язки якого входило створення зазначеної бази даних, визначено розмір авторської винагороди та його немайнові авторські права.

Державний департамент з прав інтелектуальної власності 22.03.2010 р. прийняв рішення, відповідно до якого зареєстровані права автора на твір – базу даних «Сузір’я самоцвітів», про що видано свідоцтво № 35728.

20.04.2010 р. ТОВ «Т» разом з ТОВ «Д» уклали договір. На підставі цього договору ТОВ «Т» на користь ТОВ «Д» передані як ліцензіату виключні майнові права на використання об’єкта права інтелектуальної власності – програми «Збірник садовода».

Фізична особа, співробітник ТОВ «Н», розробник вищезазначеної бази даних «Сузір’я самоцвітів» звернувся з позовом до міського районного суду, в якому вимагав захистити порушені права та стягнути компенсацію з відповідача ТОВ «Т» у розмірі 19 000 грн.

Загальне питання:

Чи є умови задачі коректними?

Спеціальне питання: у разі, якщо умови задачі визнаються Вами коректними, чи буде фізична особа (співробітник ТОВ «Н») належним позивачем? Чи правомірні вимоги позивача?

(В разі негативної аргументованої відповіді на загальне питання відповідь на спеціальне питання не потребується).

2.

01.12.2009 р. ТОВ «Р» уклало авторський договір з ТОВ «Н», предметом якого є правовідносини, спрямовані на створення комп’ютерної бази даних «Сузір’я самоцвітів». Згідно з наказом директора ТОВ «Н» з числа штатних співробітників було призначено спеціаліста, в обов’язки якого входило створення зазначеної бази даних, визначено розмір авторської винагороди та його немайнові авторські права.

Державний департамент з прав інтелектуальної власності 22.03.2010 р. прийняв рішення, відповідно до якого зареєстровані права автора на твір – базу даних «Сузір’я самоцвітів», про що видано свідоцтво № 35728.

20.04.2010 р. ТОВ «Т» разом з ТОВ «Д» уклали договір. На підставі цього договору ТОВ «Т» на користь ТОВ «Д» передані як ліцензіату виключні майнові права на використання об’єкта права інтелектуальної власності – програма «Збірник садовода». При цьому складовою програми «Збірник садовода» була у повному обсязі база даних «Сузір’я самоцвітів». Ця програма почала потрапляти у мережу роздрібних магазинів, рекламні посилання на неї з’явились у загальнонаціональних ЗМІ.

Фізична особа – співробітник ТОВ «Н», розробник вищезазначеної бази даних «Сузір’я самоцвітів», звернувся з позовом до міського районного суду, в якому вимагав захистити порушені права та стягнути компенсацію з відповідача ТОВ «Т» у розмірі 19 000 грн.

Загальне питання: 1) чи буде фізична особа (співробітник ТОВ «Н») належним позивачем? 2) чи правомірні вимоги позивача? 3) яким чином необхідно сформулювати позовні вимоги у разі позитивної відповіді на 1, 2 пункти загального питання? 4) чи є необхідним залучення до участі у справі третіх осіб, що заявляють самостійні вимоги на предмет спору? 5) чи буде ТОВ «Т» належним відповідачем за позовом фізичної особи (співробітника ТОВ «Н»)?

Практичне завдання: складіть позов від імені співробітника ТОВ «Н».

Список літератури:

Нормативно-правова література:

1. Про авторське право і суміжні права: Закон України від 23.12.93 р. № 3792‑XII // Нормативні акти України: Електронна база даних [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua.

2. Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних: Закон України від 23.03.2000 р. № 1587‑III  // Нормативні акти України: Електронна база даних [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua.

3. Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні: Закон України від 16.11.92 р. № 2782‑XII // Нормативні акти України: Електронна база даних [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua.

4. Про видавничу справу: Закон України від 05.06.97 р. № 318/97‑ВР // Нормативні акти України: Електронна база даних [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua.

5. Про телебачення і радіомовлення: Закон України  від 21.12.93 р. № 3759‑XII // Нормативні акти України: Електронна база даних [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua.

6. Про кінематографію: Закон України від 13.01.98 р. № 9/98‑ВР // Нормативні акти України: Електронна база даних [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua.

7. Про архітектурну діяльність: Закон України від 20.05.99 р. № 687‑XIV // Нормативні акти України: Електронна база даних [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua.

8. Кодекс законів про працю України від 10 грудня 1971 р. // Нормативні акти України: Електронна база даних [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua.

9. Про державну реєстрацію авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір: Постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 р. № 1756 // Нормативні акти України: Електронна база даних [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua.

Спеціальна література:

1. Горобець О. Розпорядження майновими правами інтелектуальної власності // Інтелектуальна власність. — 2005. — № 1. — С.9‑14

2. Завальная Ж. В. Майнові права інтелектуальної власності як предмет договору застави // Прокуратура. Людина. Держава (Вісник прокуратури) (укр.). — 2004. — № 6. — C. 102‑107.

3. Мельник О. Авторське бачення перспектив розвитку охорони майнових прав на об`єкти інтелектуальної власності // Підприємництво, господарство і право (укр.). — 2003. — № 4. — C. 57‑61.

Акти міжнародного законодавства:

1. Римська конвенція про охорону прав виконавців, виробників фонограм і організацій мовлення від 26.10.61 р. // Нормативні акти України: Електронна база даних [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon.rada.gov.ua.