Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Новая рабочая программа ПРОАВО ЄС.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
361.47 Кб
Скачать

Анотація

Підготовка юристів високої кваліфікації в Україні, також як і в інших країнах світу, містить у собі ознайомлення з основами закордонного і міжнародного права.У якості самостійної навчальної дисципліни європейське право викладається в усіх ведучих юридичних навчальних закладах і факультетах Західної і Східної Європи, США, Японії.

Навчальна програма курсу включає дві частини. Загальна частина присвячена теоретичним та історичним проблемам європейської інтеграції, опирається на вивчення основних понять та категорій, загальної характеристики європейського права, як особливої самостійної системи права,особливостей формування, функціонування інституціональної структури Європейських співтовариств та Європейського Союзу.

Також курс включає Особливу частину, що включає в себе основи окремих галузей права ЄС та правового забезпечення загальної політики Європейського Союзу.При вивченні Особливої частини студент одержує уявлення про окремі напрямки правового регулювання суспільних відносин з боку ЄС у найважливіших установчих документах рішеннях Суду Європейських Співтовариств і прецендентного права ЄС, що в свою чергу закріплюють порядок створення та функціонування загального ринку ЄС, статусу юридичних осіб, єдину валюту ЄС, митні кордони, громадянство та ін.

При цьому варто враховувати, що Європейський Союз і його правову систему характеризують надзвичайно високий динамізм розвитку, що породжує певні труднощі під час вивчення курсу.Зокрема, навчальна література по даній дисципліні видана до прийняття Лісабонського договору,проект якого ратифікується державами-членами ЄС, має історико-порівняльне значення і не враховує корінних перетворень. Тому найкраще використовувати літературу, яка видана в останні роки, а також періодичні видання та матеріали з Інтернету.

При вивченні курсу студентам рекомендується використовувати підручники: Опришко В.Ф.,Омельченко А.В., Фастовець А.С.,Кашкина С.Ю.,Ентіна Л.М. і ін..Для успішного вивчення матеріалу велике значення має нормативний матеріал, що міститься в електронному каталозі основних документів ЄС, а також збірки основних договорів і додатки до них, переведених на російську мову. Рекомендується також збірник „Право Європейського Союзу:Документи і коментарі” у якому містяться найважливіші установчі договори ЄС а також нормативні акти й інші документи Європейської Комісії,Ради ЄС,Суду ЄС, та інших інститутів.

Щоб успішно скласти екзамен, студент повинен не тільки засвоїти навчальний матеріал, але й розібратися в нормативному матеріалі, проаналізувати документи, що стосуються відносин України і ЄС, Угоди про партнерство та співробітництво з Україною.Повертаючись до періодичних видань, студент повинен бути в курсі подій у світі, тому для цього йому варто регулярно читати такі газети та журнали, як:”Інституційні реформи в ЄС”,”Європа”,”Євро”,”Новое время”,”За рубежом”, „Ехо планети”, „Мировая економика и международное право”, „Московський журнал международного права”, „Право України”.

Навчальний курс „Європейське право „ ставить перед собою в якості головної мети ознайомити студентів: