Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dkr_43-59.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
62.43 Кб
Скачать

45. Відбудова сг в 1920х рр.???

46. Відбудова промисловості в 1920х рр. (план ГОЕЛРО)

Державна комісія з електрифікації Росії, перший загальнодержавний перспективний план відбудови й розвитку економіки РСФРР (що занепала внаслідок громадянської війни 1918—1921 років та націоналізації всієї промисловості) на основі електрифікації.

План ГОЕЛРО, розрахований на 10—15 років, передбачав реконструкцію старих і побудову нових 20 теплових електростанцій і 10 ГЕС потужністю 1750 тисяч кВт-год, що разом мали виробляти 9 мільярдів кВт-год електроенергії, накреслював створення важкої промисловості, широке будівництво залізниць, розширення посівних площ і підвищення врожайності земель і масове кооперування селянства.

За планом ГОЕЛРО в Україні передбачалося будівництво 9 електростанцій.

Тяжка праця будівничих, а також значні кошти, вилучені в українських селян, сприяли тому, що план ГОЕЛРО було перевиконано. На1935 рік в Україні потужність усіх електростанцій зросла в 7 разів.

47. Україна в умовах здійснення сталінської політики індустріалізації. Результати перших п’ятирічних планів в Україні.

Необхідність «наздогнати і перегнати» капіталістичні країни стала нав'язливою ідеєю Сталіна. Він намагався перетворити із селянської Росії в сучасну індустріальну державу. Методи, які використовуються Сталіним були жорстокими - він зневажав свій народ до обрушив саму важку ношу на плечі тих класів, заради яких будувався соціалізм. Сталін став жорстоким деспотом.

З одного боку, здійснювалася ліквідація старих кадрів і фахівців, з іншого сторін робилися зусилля з висунення «нової технічної інтелігенції», яка підтримувала радикальні зміни.  У 1928-1931 рр.. була розгорнута широка кампанія проти «буржуазних фахівців», початок якій поклало «Шахтинська справа». За чотири роки були відсторонені від виконання службових обов'язків та позбавлені громадянських прав. Взимку 1932-1933 рр.. нова чистка відсторонила від служби ще близько більше 150 тис. службовців.  У суспільстві насаджувалися дисципліна, законослухняність патріотизм. Сталін керувався честолюбним задумом побудувати соціалізм будь-якими шляхами, засобами та ціною. І слід визнати, що сталінський задум знаходив відгук у чималої частини трудящих мас, захоплених «революційної нетерпимістю», своєрідним революційним романтизмом, що породила у них віру в те, що старий світ буде зруйнований і «соціалізм можна побудувати завтра». В ім'я такого «завтра »і йшли трудящі на неймовірні позбавлення, здійснювали трудові подвиги.  Індустріалізація проводилася екстенсивними методами, з величезними витратами. Вона супроводжувалася високою інфляцією, що вело до зниження купівельної спроможності робітників. На шкоду рівню життя були зроблені величезні капіталовкладення в промисловість. Була введена нова система оплати праці, яка собою саму примітивну форму капіталістичної експлуатації.  Другий п'ятирічний план був більш орієнтований на людину праці, він приділяв більше уваги. потребам населення, помічені показники були більш помірними, ближче до реальності, а тому здавалися більш здійсненними. У промисловості до 31, березень 1937 планове завдання п'ятирічки було виконано на 102%. У сільському господарстві результати також залишали бажати кращого. Виробництво тваринницької продукції досягла лише рівня 1913 року.

Метою третього п'ятирічки було: наздогнати і перегнати за рівнем виробництва на душу населення розвинуті капіталістичні країни, не зменшуючи при цьому витрат на озброєння.

Офіційно стверджувалося, що в СРСР в основному побудовано соціалістичне суспільство. У країні відбулися величезні зміни. За обсягом промислового виробництва СРСР вийшов на перше місце в Європі і другий у світі. Це був дійсно трудовий подвиг радянських людей. Вони внесли величезний внесок в розвиток країни, перетворення її на самостійний н незалежна держава. . Змінився соціальний склад населення. До кінця другої п'ятирічки майже повністю була ліквідована неписьменність. Сталін із зневагою відгукувався про тих істориків, які прагнули працювати з першоджерелами, називав їх «архівними щурами». Вважаючи себе ніби такою людиною, що знає все, Сталін шельмувати видатних учених: філософів, економістів, істориків, представників всіх жанрів літератури н мистецтва. Так зазнавало гонінь і замовчувалося творчість М. Булгакова, С. А. Єсеніна, А. П. платанова, М. Хвилевского, О. Е. Мандельштама, живопис П. Д. Кориця, К. С. Малевича, П. Н. Філонова . Основним критерієм ставлення до творів літератури та мистецтва і до їх творцям-письменникам, композиторам, діячам театру та кіно став класовий підхід.

Ще одна хвиля репресій прокотилася по країні в зв'язку з організацією стахановського руху. Руйнівні наслідки репресій позначилися в перваку чергу в економіці. Наслідком посилення особистої влади Сталіна і безмежного свавілля стали деформації соціалізму, обмеження, демократії в партії. Партійні організації фактично ставали придатком апарату і в своїй практичній роботі здійснювали курс сталінської політики на прискорений розвиток країни як гарантії «нашого просування до соціалізму». Нас вражає сьогодні величезний ентузіазм радянських людей, високий патріотизм, щира зацікавленість в успіху соціалістичного будівництва, віра в мудрість політики Сталіна. І це всупереч помилкам, порушенням принципів соціалізму! Кожен крок вперед був оплачений дорогою ціною: настільки дорогою, що сліди її до цих пір дають себе знати і ще довго не зникнуть. 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]