Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗФ.2к.ел.в.посл.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
1.53 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Методичні вказівки до виконання контрольних завдань з дисципліни „фізика”

для студентів 2 курсу

заочного факультету

Напрям підготовки – гідрометеорологія, екологія,

комп'ютерні науки

„Затверджено”

на засіданні методичної ради ОДЕКУ

Протокол №_____від ”___” ___ 2011 р.

Одеса – 2011

Методичні вказівки до виконання контрольних завдань із дисципліни „Фізика” для студентів всіх спеціальностей 2 курсу заочного факультету ОДЕКУ.

Укладач: Андріанова І.С., кандидат фізико-математичних наук, доцент

Відповідальний редактор: Герасимов О.І., доктор фізико-математичних наук, професор, завідувач кафедрою загальної і теоретичної фізики ОДЕКУ.

Андріанова І.С. – Одеса, ОДЕКУ, 2011, 60с.

ЗМІСТ

Стор.

Вступ ________________________________________________________ 4

Мета й задачі курсу ____________________________________________ 4

Робоча програма курсу „Фізики”. Розділи „Коливання та хвилі”, „Оптика”, „Елементи квантової механіки”, „Фізика атомного ядра та елементарних часток” ­­­­­­­­­­______________________________________________________ 5

Перелік навчальної літератури ___________________________________ 9

Загальні методичні вказівки до виконання контрольних робіт _________ 9

Вимоги до виконання контрольних робіт___________________________ 10

Контрольна робота №3. „Коливання та хвилі”, „Хвильова оптика”

Основні формули_______________________________________________ 12

Приклади розв’язання задач______________________________________ 21

Завдання до контрольної роботи №3______________________________ 30

Контрольна робота №4. „Квантова оптика”, „Елементи квантової механіки”, „Фізика атомного ядра та елементарних часток”

Основні формули_______________________________________________ 39

Приклади розв’язання задач______________________________________ 44

Завдання до контрольної роботи №4______________________________ 56

ВСТУП

Мета даних методичних указівок – забезпечити студентів 2 курсу заочної форми навчання завданнями до контрольних робіт із розділів фізики „Коливання та хвилі”, „Оптика”, „Елементи атомної фізики та квантової механіки”, ”Елементи фізики атомного ядра і елементарних часток” та надати допомогу в їх виконанні.

Основний навчальний матеріал поділений на три розділи. В кожному з них наведені основні формули, приклади розв’язання задач та контрольні завдання.

В загальній частині методичних указівок надається зміст відповідної частини курсу „Фізики” згідно робочої програми. Для полегшення вивчення теоретичного матеріалу студенти відсилаються до відповідних розділів рекомендованих стандартних підручників із фізики. Наводиться перелік навчальної літератури та перелік знань і вмінь, якими повинен володіти студент для успішного засвоєння даних розділів курсу.

Перед виконанням контрольних робіт студенту необхідно ознайомитися з методичними рекомендаціями та вимогами, які пред’являються до виконаної контрольної роботи.

Мета й задачі курсу.

Метою вивчення даних розділів курсу фізики є забезпечення засвоєння студентами у достатньо повному об’ємі фундаментальних законів механіки, молекулярної фізики та термодинаміки й електрики.

Головна задача даних розділів фізики – це доведення студентам основних принципів та законів механіки, молекулярної фізики та термодинаміки, електростатики, постійного струму, їх математичної форми; оволодіння студентами знаннями фундаментальних фізичних явищ та методами їх спостереження й вивчення, вмінь вірно формулювати фізичні ідеї, розв’язувати задачі, робити оцінки величин, оперувати фізичними моделями та усвідомлювати границі їх застосувань.

Після вивчення курсу фізики студент повинен:

знати основні фізичні величини й характеристики, зв’язки між ними; області використання кількісних співвідношень, що їх пов’язують; фізичні теорії, що дозволяють пояснити відомі наукові результати; уміти формулювати все це на математичній мові й вирішувати відповідні фізичні задачі;

уміти формувати якісні та кількісні уявлення про ієрархії та рівні організації матерії, про фундаментальні закони взаємодії, оволодіти основними навичками експериментального вивчення явищ і процесів, роботи з приладами, методами та засобами фізичного експерименту, аналізу та обробки даних експериментів та спостережень.