Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mini-WPORKA.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
61.73 Кб
Скачать

14. Класифікація за ступенем формальності. "Спектр онтологій"

Зазвичай люди і комп'ютерні агенти (програми) мають певне уявлення про значення термінів. Програмні агенти іноді надають специфікацію вхідних і вихідних даних, які також можуть бути використані як специфікація програми. Подібним чином онтології можуть бути застосовані, щоб надати конкретну специфікацію імен термінів і значень термінів. В рамках цього розуміння (де онтологія є специфікацією концептуальної моделі - концептуалізації) існує простір для варіацій.Окремі види онтологій можуть бути представлені як точки на спектрі в залежності від деталей їх реалізації.

Рис. 2.1. Спектр онтологій. Коса риска поділяє системи, що мають "людино-зрозумілі" (вище риски) і "машино-зрозумілі" (нижче риски) опису

На рис. 2.1 зображений так званий спектр онтологій за ступенем формальності подання, використання тих чи інших синтаксичних конструкцій. Кожна точка відповідає наявності деяких ключових структур в онтології, що відрізняють її від інших точок на спектрі. Коса риса умовно відділяє онтології від інших ресурсів, що мають онтологічний характер.

Першою точці на спектрі відповідає контрольований словник, тобто кінцевий список термінів (найпростішим прикладом є каталог на основі ідентифікаторів). Каталоги представляють точну (не багатозначну) інтерпретацію термінів. Наприклад, кожен раз, посилаючись на термін "машина", ми будемо використовувати одне і те ж значення (відповідне деякого ID в словнику), незалежно від того, про що йде мова в контексті: про "пральній машині", "автомобілі" або "державній машині".

Інший специфікацією онтології може бути глосарій, що представляє собою список термінів з їх значеннями. Значення описуються у вигляді коментарів на природній мові. Це дає більше інформації, оскільки люди можуть прочитати такий коментар і зрозуміти сенс терміна. Інтерпретації термінів можуть бути багатозначними.Глосарії непридатні для автоматичного оброблення програмними агентами, але можна, як і раніше, привласнити термінам ID.

15. Классификация онтологий по содержимому

Рис. 2.5. Класифікація онтологій по вмісту

Ця класифікація дуже схожа на попередню, але тут акцент зміщується на реальний вміст онтології, а не на абстрактну мету, що переслідується авторами.

Загальні онтології описують найбільш загальні концепти (простір, час, матерія, об'єкт, подія, дія і т.д.), які незалежні від конкретної проблеми чи області. У цю категорію потрапляють і онтології уявлення, і онтології верхнього рівня.

Онтологія, орієнтована на завдання - це онтологія, використовувана конкретною прикладною програмою і містить терміни, які використовуються при розробці ПЗ, що виконує конкретну задачу. Вона відображає специфіку застосування, але може також містити деякі загальні терміни (наприклад, в графічному редакторі будуть і специфічні терміни - палітра, тип заливки, накладення шарів і т.д., і загальні - зберегти і завантажити файл). Завдання, яким може бути присвячена онтологія, можуть бути найрізноманітнішими: складання розкладу, визначення цілей, діагностика, продаж, розробка ПО, побудова класифікації. При цьому онтологія завдання використовує спеціалізацію термінів, представлених в онтологіях верхнього рівня (загальних онтологіях).

Предметна онтологія (або онтологія предметів) описує реальні предмети, що беруть участь в будь-якої діяльності (виробництві). Наприклад, це може бути онтологія всіх частин і компонентів літаків определененной марки (Boeing) і відомості про їх постачальників, характеристиках, способі з'єднання один з одним і т.п.