Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Групова_план_2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
296.45 Кб
Скачать

2.1. Множинне контрперенесення

2.1.1. Форми множинного контрперенесення

Множинне контрперенесення - ця груп-аналітична відповідність одинарному контрперенесенню в індивідуальному аналізі. Згідно фуксівської концепції матриці (Roberts, 1982; van der Kleij, 1987; Fouikes, 1992), складне переплетення несвідомих відносин в групі - це як би магнітне поле, в якому розвертається множинне контрперенесення.

В існуючих теоретичних концепціях групової терапії достатньо ясно простежуються три основні підходи (Behr, Hearst, van der Kleij, 1985):

психоаналіз в групі (в тенденції це свого роду індивідуального аналізу в групі);

психоаналіз групи (в якому група стає єдиним організмом, відновлюючи таким чином на новому рівні звичний подвійний союз індивідуальної терапії, а від долі множинності теж ухиляються - такі концепції Біона (Bion, W.R.) і Аргеландера (Argelander, H.)

психоаналіз за допомогою групи (в якому основним терапевтичним засобом є вільні групові інтеракції, тобто множинність стає конститутивним елементом - як в концепції Фукса і в трирівневій геттінгенскої моделі Хайгля (Heigl, F.) і Хайгль-Еверс (Heigl-Evers, А.).

Для контрперенесення все це важливо тому, що разом з контрперенесеннями як фіктивно нормальною реакцією на індивідуальні перенесення учасників групи має сенс виділити також контрперенесення на групу як ціле, а в стані групового опору - навіть і на підгрупи. Все різноманіття контрперенесення у фуксівскій моделі зведено в так звану матрицю, тобто в інтегральний аспект виникаючого сплетення всіх несвідомих відносин в групі.

Ті, хто - як і я - постійно працює з групами пара, стикається з ще одним виглядом контрперсноса: контрперенесенням на пару.

Проте я хотів би спочатку зосередитися на контрперенесеннях на індивідів, і лише потім змалювати контрперенесення на декількох лиц13.

13 Проте, розглядаючи індивідуальні перенесення, я не враховуватиму аспект контрперенесення на латеральні контрперенесення учасників групи, про яке піде мова в наступному розділі.

2.1.2. Подвійна напруга контрперенесення

Розтин контрперенесення і конкуренція контрперенесень

Найважливішим слідством множинного контрперенесення є напруга, яку випробовують груп-аналітики, мусять

Деннниє допустити в себе і інтегрувати ті, що розрізняються, а іноді прямо контрперенесення, що суперечать один одному. Ця напруга контрперенесення - вельми своєрідний груп аналітичний

феномен; при достатній інтенсивності він нерідко стає подвійним випробуванням на міцність.

Розтин контрперенесення

Спочатку воно виникає через інтенсивне переживанні багатовимірної реальності власної особи - перш за все з – за множинного перенесення на груп-аналітика. Адже тут в групі, в протилежність індивідуальному аналізу, я можу сприйматися одночасно і як відкидаючий батько Германа, і як приймаючий батько Мартіна.

Проте це ще порівняльно безневинний приклад, якщо подумати, які крім цього існують багатоманітні можливості противорічних і конфліктуючих один з одним контрперенесень у відповідь на перенесення амбівалентні-неамбівалентні, жваві - стримані, батьківські-материнські, конкуруючі-відіграючі, інцестуозні - деструктивні, сублімуючі-раціоналізувати - напруга контрперенесення має тисячі джерел.

Це розгалуження і можна назвати розтином контрперенесення.

В зв'язку з цим мені згадується особливе контрперенесення: контрперенесення батьків на декількох маленьких дітей, чия люта динаміка братсько-сестринських відносин протягом декількох хвилин міняється від відчайдушної сварки до палкої любові; така ситуація викликає бути звичайно зайве моделююча поведінка батьків. В індивідуальному аналізі такій напрузі протистояти не доводиться.

Конкуренція контрперенесень

Друге випробування на міцність виникає через те, що я як груп-аналітик відповідаю на перенесення окремих членів групи зовсім інакше, ніж решта її учасників. Кожний груп-аналітик знає такі моменти, вчинено необхідні для продуктивної терапії, в які його душевна реакція на одного з членів групи сильна відмінною від інших (як, в крайньому випадку, на «козла відпущення » Проте в тому-то і справа, що ці реакції не слід ідеалізувати як психологічно більш зріла поведінка груп-аналітика; нерідко - а може бути, навіть і в більшості випадків - це просто інші реакції, засновані, наприклад, на іншій структурі особи груп-аналітика. Тому для обгрунтовування цього другого випробування на міцність немає необхідності посилатися на залишковий невроз. Це, мабуть, можна назвати конкуренцією контрперенесень.

Ця подвійна напруга контрперенесення - з одного боку, як розтин контрперенесення, з другого боку, як конкуренція контрперенесень - є, на мій погляд, особливим навантаженням на психіку, а то і лякаючий момент. Воно здається мені найважливішим порогом, найважливішим критерієм відбору на шляху від індивідуального до групового аналітика. Відомо, що багато індивідуальних психоаналітиків не наважуються на груп-аналіз, - і дуже можливо, що причина цього полягає не тільки в як би нейтральній схильності, що пояснюється особистими особливостями. Плюралізм, що веде до цієї подвійної напруги контрперенесення, особливо спочатку і є окремою трудністю.

Тут теж - як і в контрперенесенні при індивідуальному аналізі, про який ми говорили вище, - всякий раз по новому виникає питання, чи йдеться про контрперенесення в об'єктному вимірюванні (тобто групп-аналітик відчуває себе як батько, мати, брат або сестра відповідно до перенесення пацієнта на груп-аналітика) або в суб'єктному вимірюванні (груп-аналітик відчуває себе так, як переживає себе учасник, несвідомо скоюючий перенесення). Конкретна груп-аналітична ситуація допомагає розібратися, про яку в точності реактуалізовану репрезентацію відносин тут йдеться, відповідно до несвідомої теми.

2.2. контрперенесення на латеральні контрперенесення

Багатоманітні перенесення учасників групи розповсюджуються не тільки на груп-аналітика, але і на інших учасників. Значення, що додається цим перенесенням, тут також залежить від вибраної концепції групової терапії. неважко здогадатися, що концепція групи, в сильному ступені центрована на ведучому - такі, наприклад, теорія Біона, або Тевістокськая модель, - надає таким множинним перенесенням членів групи один на одного менше значення і менше використовує їх в терапевтичній роботі. Якщо ж ми візьмемо, навпаки, фуксівскую концепцію групи аналізу, в якій інтеракції членів групи між собою признаються надзвичайно важливими, а позиція ведучого групи визначається як primus inter parens ( перший серед рівних пер.), то тут ці множинні перенесення враховуватимуться і цінуватимуться з позиції рівнонаправленої уваги. З цього виходить визнання майже рівноправного значення відповідних латеральних контрперенесень.

Феномен латеральних контрперенесень легко розшифровується, якщо ми візьмемо до уваги дещо наступних важливих моментів групового терапевтичного процесу.

2.2.1 Латеральні контрперенесення, обумовлені роллю

Усередині групи деякі її учасники можуть брати на себе певну роль - ко-терапевта, козла відпущення, постачальника снів, що «відіграє»; або людини, що завжди пропонує песимістичний депресивний погляд на проблему, в протилежність іншому учаснику, який схильний робити акцент на позитивному. Саме собою розуміє, що ці ролі складаються на підставі перенесень. Носії ролей придбають ранг change agents («ініціаторів змін» - пер). Так же очевидно, що одного разу прийнята роль викликає відповідні контрперенесення.

В одній з груп учасниця регулярно розказує сни такої казкової яскравості і вражаючої сили, що всі члени групи, вислухавши чергову розповідь про її сон, який завжди дуже добре ілюструє ситуацію в групі, реагують контрперенесеннями, що знаходяться в кричущій суперечності один з одним.

З одного боку, це контрперенесення повністю захопленого, до самої глибини проникав розповіддю, абсолютно зачарованої дитини; з другого боку, контрперенесення суперництва, що супроводжується спробою поставити поряд з високим зразком власний сон; по-третє, контрперенесення заздрості, яка іноді признається відкрито, але частіше просто веде до того, щоб скоріше уразити прекрасне сновидіння яким-небудь принизливим або інакше деструктивним зауваженням.

Груп-аналітік - в даному випадку я - і сам реагує спочатку індивідуальним контрперенесенням у дусі майже онімілого захоплення перед лицем такого надзвичайного душевного багатства, здатного з рівною глибиною представити і щастя, і горе у виразних картинах. В той же час усередині групи він виявляється перед дуже суперечливими контрпереносами її членів. І він реагує також і на ці латеральні контрперенесення – дитячої відданості, конкуренції і руйнівної заздрості - повними високої напруги контрперенесеннями. Адже не завжди легко з рівною інтенсивністю випробовувати в португальському, якщо можна так виразитися, душевному расположении14 разом безліч суперечливих відчуттів. Групп-аналітік тут бере участь своїми контрперенесеннями в тому, що відбувається, то посилюючи, то послабляючи його інтенсивність.

14 Фернандо Пессоа: « Я відчував все разом. І ця радість виражається в жесті гніву, якого я не випробовую. Це приклад ясного психічного відчуття, яке жителям Центральної Європи, що насилу доступно більш індустріалізували.

2.2.2. Латеральні контрперенесення, обумовлені фазами

Крім того, протилежне латеральне контрперенесення значно підстібається фазами самого групового терапевтичного процесу. Загалом, його направляють дві сили: гомеостаз, прагнучий до збереження status qu, досягнутого групою в кожний даний момент, і ті сили зміни, які не витримують цієї рівноваги і за допомогою яких-небудь подразників прагнуть добитися змін. Кожний груп-аналітик зможе віднести різних учасників своєї групи до тієї або іншої сторони. Але самі консерватори або прихильники змін мають вельми різні контрперенесення один на одного і до того ж втягують у відповідний конфлікт і груп-аналітика. Положення не стає легшим від того, що кожна фаза розвитку - депресивна, істерична, фобічна - розуміє, супроводжується вельми різними проявами.

В групі пар молода, успішна пара блищала майже акробатичною вербалізацією. Група спочатку зовсім розгубилася перед лицем такого таланту до красномовства, проте незабаром дуже диференційований змінила своє контрперенесення на цю пару. Якщо одні учасники групи, виконані захоплення, надавали їй непряму підтримку, щоб набігти необхідності власної участі, то інші реагували дуже агресивно, а треті, навпаки, покірно, тому що відчували себе безсилими перед цією залізною стіною слів. «ваші слова – як бетон», - сказав один з членів групи.

Групп-аналітік з контрперенесенням эмпатичної безнадійності відчував за цими словами, часто переходячими в силове єдиноборство, захисту від глибокого відчуття безсилля. Проте він в той же час реагував і на контрпереносы членів групи: його реакцією на покірних було обурення їх бездіяльністю; по відношенню до тих, що захоплюються, не помічають бутафорського характеру цих виступів, було презирство і солідарність з тими, хто впадав в лють, тому що бачив, що ця спустошлива безперервна демонстрація майстерності позбавляє їх всякої можливості власного розвитку. І всі ці відчуття груп-аналітик повинен був прийняти в себе в один і той же момент. Залишається запитати, коли він контейнер - вибухне.

2.2.3. Латеральні контрперенесення

на членів групи, що виділяються

В будь-якій групі, наприклад, є улюбленчик аналітика – навіть якщо терапевтичний погляд не хоче цього помічати. На таку ситуацію рідко дивляться правдиво і справедливо. Цей приклад достатньо ясно показує, що особливе положення груп-аналітика задає на підставі його манери сприйняття в групі певну привілейовану роль і тим самим значно впливає на сплетення перенесень-контрперенесень в групі. З одного боку, улюбленчик груп-аналіцтика завжди викликає в групі заздрість, а з другого боку, до нього прагнуть прилучитися, щоб теж погрітися в купах особливої уваги. Відповідно до цього розгалужуються і контрперенесення учасників групи на улюбленчика.Групп-аналитик вимушений витримувати цю напругу в своєму контрперенесенні на латеральні контрперенесення.

Ситуація не стає легшою від того, що ми, психоаналітики, неминуче маємо серед членів групи і когось, хто нам менше всього до душі.

2.2.4. Латеральні контрперенесення, обумовлені опором

В процесі групової терапії виявляються абсолютно певні групові опори. Візьмемо для прикладу так звану фрагментацію (ср. Kadis і ін., 1982, з. 157), тобто відчуття, що це вже не група, а швидше збір індивідів. Така фрагментація особливо легко виникає в періоди підвищеної напруги заздрості - наприклад, перед розставанням на достатньо тривалі канікули. Зважаючи на таку захисну позицію група розділяється: одні реагують сильною заздрістю, відходом в себе, мовчанням, інші, навпаки, намагаються перед лицем загрожуючого розпаду групи зберегти згуртованість і взаємну підтримку - можливо, частково бажаючи продемонструвати, що група чудово може обійтися і без аналітика. Взаємні контрперенесення надзвичайно різноманітні - груп-аналітику знову-таки дуже важко співволодіти з такими суперечливими контрперенесеннями на різнорідні латеральні перенесення.