Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭКОНОМИЧЕСКАЯ ПРАКТИКА.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
72.19 Кб
Скачать
  1. Організаційно-правові основи банківської діяльності.

    1. Організаційна структура банку чи банківської установи та управління ним. Функції керівних органів банку. Порядок створення та реєстрації банків і банківських установ (далі – банків). Ліцензування банківської діяльності: порядок видачі банківських ліцензій та письмових дозволів на виконання окремих банківських операцій. Економічні нормативи , що регулюють діяльність комерційних банків. Взаємовідносини комерційного банку із Національним банком, клієнтами, місцевими органами влади і управління. Банківська таємниця, її сутність та законодавча регламентація дотримання Доходи, витрати та прибуток банку, використання прибутку. Порядок реорганізації банків (філій) та припинення їх діяльності.

    2. Правові та нормативні засади функціонування банків та банківських установ. Ознайомлення з законодавчою базою, що регулює діяльність банків (банківських установ): Законом про банки та банківську діяльність з врахуванням змін та доповнень, другими законами, які торкаються діяльності банківських установ, підзаконними актами НБУ, Уставом (Положенням) банківської установи, іншими внутрішніми інструкціями банків.

    3. Формування ресурсів комерційного банку. Склад і структура ресурсів комерційного банку. Капітал банку, його структура і порядок формування. Вклади і депозити як головне джерело банківських ресурсів. Види вкладів та їх характеристика. Вклади, що приймаються від населення. Порядок укладання депозитних договорів з юридичними та фізичними особами.

    4. Операції з поточних, депозитних і позичкових рахунках. Ознайомлення з документами на відкриття рахунків. Прийом і виконання грошово-кредитних документів, з операцій, проведених по різних рахунках, контроль їхньої законності. Ознайомлення з принципами організації безготівкових розрахунків. Переоформлення і закриття рахунків.

    5. Кредитні операції банків. Основні етапи кредитного процесу. Ознайомлення зі змістом та послідовністю виконання підготовчої роботи банку для проведення кредитних операцій, а також стандартною технологічною процедурою надання позичок.

    6. Робота з клієнтами банку та методи її вдосконалення. Моніторинг клієнтської бази (наявної та потенціальної) Особливості організації роботи з різноманітними категоріями клієнтів та специфіка їх обслуговування.

4. Рекомендована література

  1. Навчальні та учбові посібники:

    1. Банківські операції: Підручник. – 2-ге вид., випр. і доп. / А.М.Мороз, М.І.Савлук, М.Ф.Пуховкіна та ін.; За ред. д-ра екон. наук, проф. А.М.Мороза. – К.:КНЕУ, 2002. – 476 с

    2. Заец А.В., Житный П.Е., Нестеренко П.П. Банковское дело в схемах, таблицах, документах: Учебное пособие. – Луганск: Изд-во ВНУ им. В. Даля, 2002. – 407 с.

    3. Операції комерційних банків / Р. Коцовська, В. Ричаківська, Г. Табачук,, Я. Грудзевич. – 3-є вид.. – К.:Алерта; Львів: ЛБІ НБУ, 2003. - 500 с.

    4. Банківська справа: Навчальний посібник / За ред. проф. Р.І. Тиркала. – Тернопіль:Карт-бланш, 2001. – 314 с.

    5. Васюренко О.В. Банковский менеджмент: Посібник. – К.:Издательский центр «Академия», 2001. – 320 с.

    6. Кириченко О., Гіленко И., Роголь С.. Банківський менеджмент:Навч. посібник. – 3-є вид,.перероб. і доп.. – К.: Знання-Прес, 2002. – 438 с.

    7. Спицын И.О., Спицын Я.О. Маркетинг в банке: Научно-популярное издание. – Тернополь: АО Тарнекс, К.: ЦММС Писпайп, 1993. – 656с.