Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методаСУА Дипломирование Полный(укр.).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
421.38 Кб
Скачать

2.8 Розробка бізнес-плану підприємницького проекту

Якщо об’єкт проектування може тиражуватися, тобто його виробництво доцільно протягом декількох років, економічне обґрунтування проекту має бути виконано в формі бізнес-плану. Оскільки виконується проект технічного профілю, припускається за рішенням керівника вибірковість у розділах, що розглядаються, і питань, відображених в кожному розділі. Склад і зміст бізнес-плану наведено в таблиці 2.9. При розробці бізнес-плану доцільно скористатися [6,раздел 7,18,19,20]

  1. Організація й оформлення робіт з економічного обґрунтування дипломних проектів

3.1 Загальні вимоги

Перед початком переддипломної практики кафедра економіки і маркетингу проводить у групах або в потоці консультацію, на якій роз’ясняються загальні положення збору і обробки первинної інформації по питанням економіки і організації виробництва.

Після затвердження вимог протягом перших двох тижнів дипломування студент має затвердити у консультанта з економіки завдання з економічних розрахунків у дипломному проекті. Подальші консультації з питань економіки і організації виробництва проводяться суворо відповідно із затвердженим планом-графіком виконання дипломного проекту.

Усі розрахунки мають супроводжуватися поясненнями, посиланнями на джерела отримання первинної інформації. Висновки мають бути обґрунтовані відповідними розрахунками.

3.2 Збір вихідних матеріалів

По-перше, вихідні дані для вибору методу і критеріального показника ефективності (див. п.2.7) визначаються студентом за реальною ситуацією або, якщо диплом носить чисто навчальний характер, задаються керівником з кафедри економіки і маркетингу.

По-друге, для розрахунку економічної ефективності під час переддипломної практики він має зібрати дані, що характеризують виробництво й експлуатацію пристроїв, що проектується і порівнюється.

В галузі виробництва пристроїв вихідними даними є:

1. Витрата і вартість матеріалів, напівфабрикатів і купованих виробів на даний пристарій.

2. Процент транспортно-заготівельних витрат.

3. Процент цехових, загальнозаводських і виробничих витрат.

4. Середній процент рентабельності за даною групою виробів.

5. Витрати на заробітну плату з виготовлення пристрою, наведені в табл. 3.1.

Таблиця 3.1 - Тарифна заробітна плата

Операція або робота

Розряд роботи

Трудомісткість, нормо-год

Годинна тарифна ставка, грн.

Тарифна зарплата, грн

6. Річний обсяг випуску пристроїв і тип виробництва.

7.Трудомісткість і тривалість окремих етапів проектування пристрою, кваліфікаційний склад проектантів.

При визначенні даних в галузі експлуатації пристроїв, що проектується або порівнюється, виникає необхідність ураховувати наступні показники:

— капітальні вкладення споживача при впровадженні пристрою, що розглядається;

Таблиця 2.9- Склад і зміст бізнес-плану.

Розділ

Зміст

Характеристика підприємства

Передбачена форма власності підприємства, основні види діяльності, виробнича структура, основні підприємства-постачальники та споживачі, місцезнаходження

Продукція та її характеристика

Характеристика продукції за трьома рівнями: продукція за задумом, у реальному часі, з підкріпленням. Патентна чистота, ступінь новизни, рівень, передбачена ціна. Бажано фотографія або рисунок

Оцінка ринків збуту

Опис складу покупців. Сегментація ринку за найсуттєвішими ознаками, вибір переважного сегменту ринку. Опис і аналіз виробників-конкурентів. На підставі експертного опитування (не менше 7 експертів) побудова кривої попиту

Стратегія маркетингу

Вибір стратегії маркетингу (виробничої, збутової і т.д.). Визначення системи розподілу продукції і розробка заходів зі стимулювання збуту.

Вибір і обґрунтування методу встановлення ціни. Визначення проекту оптової ціни; Факторів, що впливають на остаточну ціну;Встановлення остаточної відпускної ціни.

Виробничий план

Визначення складу і вартості основних виробничих фондів підприємства. Вибір форми організації виробництва та розрахунок тривалості виробничого циклу. Характеристика постачальників матеріальних ресурсів. Склад трудових ресурсів, рівень кваліфікації. Динаміка планованого виробництва продукції у натуральному та вартісному виразі. Розрахунок планового кошторису витрат на виробництво продукції в динаміці по роках реалізації проекту.

Стратегія фінансування

Розрахунок вартості нормованих і усіх в цілому зворотних засобів. Визначення обсягу інвестицій як за структурою (основні засоби, зворотні засоби, витрати на реєстрацію підприємства і т.д.), так і за джерелами фінансування (власні, займані, під який процент і т.д.). Очікувані доходи по роках реалізації проекту, виробничі витрати. Розрахунок чистого прибутку по роках. Визначення точки беззбитковості. Розрахунок і аналіз показника-критерію економічної ефективності капіталовкладень: чистої поточної вартості, або внутрішньої норми рентабельності, або ануїтету.

Оцінка ризику

Визначаються основні фактори, що негативно впливають на умови реалізації проекту (дії конкурентів, складності з необхідною сировиною і комплектуючими виробами та ін.), момент їх виникнення та викликані втрати. Пропонуються міри зі зменшення ризиків і втрат.