Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Периодонтит.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
202.24 Кб
Скачать
  1. Хвора М., 29-и років, після травми скаржиться на пульсуючий постійний різкий біль , що підсилюється при накушуванні на 11-й і 21-й зуби. Об'єктивно: 11 і 21-інтактні, при перкусії різко болючі. Слизова оболонка в проекції верхівок коренів 11 і 21 гіперемована, набрякла. Реакція на температурні подразники відсутня. Регіонарні лімфовузли збільшені, болючі при пальпації. На рентгенограмі остеопороз губчастої речовини в ділянці 11 і 21 зубів., періодонтальна щілина не змінена. Встановіть діагноз.

    1. Гострий серозний періодонтит

    2. Гострий гнійний періодонтит.

    3. Загострений хронічний періодонтит.

    4. Гострий гнійний пульпіт

    5. Гострий дифузний пульпіт.

  1. Чоловік 37 років, скаржиться на гострий постійно зростаючий біль у 16 зубі, різкий біль при накушування на 16 зуб, патологічну рухомість зуба, появу припухлості у правій підочній ділянці, підвищення температури до 38° С. Хворіє 5 добу. Об’єктивно: на жувальній поверхні 16 зуба є каріозна порожнина, заповнена масивною пломбою. Слизова оболонка в ділянці 16 зуба гіперемована, набрякла. Перкусія 16 різко болісна. На рентгенограмі змін у періапікальних тканинах 16 немає. Який найбільш вірогідний діагноз захворювання?

    1. Гострий серозний періодонтит

    2. Гострий гнійний пульпіт

    3. Загострений хронічний пульпіт

    4. Гострий гнійний періодонтит

    5. Загострений хронічний періодонтит

  1. Хвора В. скаржиться на гострий постійний біль у 16 зубі, відчуття “вирослого зуба”. Біль з’явився 3 дня тому. Раніше зуб не лікував. Об’єктивно: на жувальній поверхні 16 зуба є глибока каріозна порожнина, яка сполучається з порожниною зуба. Вертикальна і горизонтальна перкусія 16 зуба різко болісна, зондування безболісне. Реакція на температурні подразники відсутня. ЕОД - 150 мкА. Перехідна складка в області проекції верхівок коренів 16 зуба гіперемована, болюча при пальпації. Підщелепні лімфовузли збільшені, безболісні при пальпації. На рентгенограмі періодонтальна щілина без виражених патологічних змін. Поставте діагноз.

    1. Гострий дифузний пульпіт

    2. Загострений хронічний періодонтит

    3. Гострий гнійний періодонтит

    4. Загострений хронічний пульпіт

    5. Гострий серозний періодонтит

  1. Хвора, 30 років, скаржиться на наростаючий пульсуючий біль у 26 зубі. Об’єктивно: на жувально-дистальній поверхні 26 зуба є глибока каріозна порожнина великих розмірів, виповнена розм’якшеним дентином. Порожнина зуба закрита, зондування дна безболісне, перкусія 26 зуба різко болюча. Рухомість зуба ІІ ступеня. Пальпація в проекції верхівок коренів 26 зуба - болюча. На рентгенограмі: періодонтальна щілина у ділянці верхівок коренів 26 зуба не змінена. Який най вірогідніший діагноз?

    1. Гострий гнійний пульпіт

    2. Гострий дифузний пульпіт

    3. Гострий гнійний періодонтит

    4. Загострений хронічний періодонтит

    5. Гострий серозний періодонтит

  1. Хвора С., 22 років, скаржиться на зміни кольору коронки 11 зуба. Рік тому зуб лікували з приводу хронічного глибокого карієсу. Відразу після лікування турбували незначні больову відчуття у зубі. Об’єктивно: на дистальній контактній поверхні 11 зуба є каріозна порожнини заповнена постійною пломбою з композиту. Коронка 11 зуба має тьмяний, сіруватий колір. перкусія безболісна. На рентгенограмі – нерівномірне розширення періапікальної щілини у ділянці верхівки кореня 11 зуба. Який най вірогідніший діагноз?

    1. Хронічний фіброзний періодонтит

    2. Хронічний глибокий карієс

    3. Хронічний гранулюючий періодонтит

    4. Хронічний гранульоматозний періодонтит

    5. Хронічний фіброзний пульпіт