Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГОСИ 5 КУРС)).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
172.03 Кб
Скачать

Література Англії.

Д. Дефо. Характерні ознаки просвітницького роману. Роман Д. Дефо «Життя й дивовижні пригоди Робінзона Крузо... », форма роману, його композиційні особливості. Реалістична основа і філософський зміст твору. Робінзон як образ людини епохи Просвітництва: самоаналіз героя і авторська позиція. «Робінзонади» в подальшій літературній традиції.

Дж. Свіфт. Розмаїття сатиричної творчості. Тематика і актуальність памфлетів. Жанрова своєрідність, політична, моральна, філософська, соціальна проблематика роману «Мандри Гуллівера... ». Сатиричне, памфлетно-алегоричне зображення соціальної дійсності в творі. Засоби комічного в романі.

Г. Філдінг. Роман «Історія Тома Джонса, знайди» - поєднання традицій пригодницького та сімейно-побутового роману, панорама англійського життя

XVIII ст.

Сентименталізм як художній напрям у європейській літературі XVIII ст. Політичний демократизм сентименталістів. Інтерес і співчуття до «маленької

людини». Культ почуття, культ природи. Лнтиурбаністичні мотиви, заклик до патріархальності. Ідеалізація сільського життя. Меланхолійне забарвлення творчості сентименталістів.

Виникнення і розвиток сентименталізму в Англії. Жанрова специфіка роману Л. Стерна «Сентиментальна подорож».

Преромантизм в європейській літературі. Інтерес до Середньовіччя, народної поезії, екзотики інонаціональних культур. Творчість Р. Бернса. Лірика Р. Бернса й народна шотландська поезія. Жанр балади й своєрідність балад Р. Бернса. Цвинтарна поезія Е. Юнга. Жанр «готичного роману».

Г.Уолнол. Роман «Замок Отранто»: з'єднання рис лицарського та побутового роману. Засоби створення історичного колориту. Роль надприродного у розвитку сюжету у романі «Замок Отранто». Образ Манфреда - як зразок готичного лиходія.

Німецька література.

Ідейно-художні течії в німецькій літературі XVIII ст. Етапи розвитку німецького Просвітництва. «Буря й натиск». Суспільно-політичний і культурницький бунт штюрмерів. Культ «бурхливого генія», індивідуалізм як підґрунтя штюрмерської практики. Програма «веймарського класицизму». Античність у сприйнятті Гете й Шіллера як доба повноцінного існування гармонійної особистості.

Ф. Шіллер. Рух «бурі й натиску» й рання творчість Шіллера («Розбійники», «Підступність і кохання»). Філософські вірші й балади. Етичний пафос творчості Ф. Шіллера. Особливості художнього стилю.

Й.В. Гете. Багатогранність його творчісті. Трагедія «Фауст»: творча історія, сюжетно-композиційні особливості твору. Проблематика. Персоніфікація соціально-філософських ідей в образах трагедії. Шлях шукань Фауста. Мефістофель і діалектика пізнання. Фауст і трагедія Маргарити. Друга частина твору. Фауст та ідея творчої активності. Фауст і Мефістофель як єдність протилежностей у філософській символіці твору. Філософська алегорія у «Фаусті». Проблема жанрової своєрідності «Фауста». Фауст як один з «вічних образів».

Російська література.

Специфіка російської літератури XVIII ст. Зв'язок російської літератури з фольклором і попередньою вітчизняною літературною традицією. Значення російсько-європейських культурних і філософських контактів. Засвоєння досягнень світової культури.

Періодизація літературного процесу. Підсилена увага до виховних функцій літератури. Формування й розвиток літературних напрямків (класицизму, сентименталізму, преромантизму). Динамізм і складність літературного процесу: співіснування й взаємодія різних методів та стилів, їхній прояв у творчості М. Ломоносова, Д. Фонвізіна, Г.Ю. Державша, М. Карамзіна, О. Радищева та ін.

Розробка художньої форми, віршування й літературної мови. Становлення й еволюція нових літературних жанрів.

Д. Фонвізін. Просвітительська програма Д. І. Фонвізіна в комедії «Недоросток». Багатотемність п'єси, основний конфлікт, особливість організації сюжету. Система образів в комедії: групування персонажів по моральному принципу; образи-типи, роль другорядних персонажів у комедії. «Правило «трьох єдностей» та способи створення широкої картини дійсності в комедії.

Г. Державін. Еволюція поезії від класицизму до преромантизму. Філософські оди: теми часу і Абсолюту. Образ приватної людини та її життя в поезії Г.Державина. («Евгению. Жизнь Званская»). Пластичність художнього світу: увага к деталям, колористика. Стилістичне новаторство Г.Державша.

М. Карамзін. Сентименталізм в російській літературі. Повість «Бідна Ліза». Зовнішній і внутрішній конфлікти в повісті. Динаміка й мінливість почуття як засіб створення псіхологічної складності характерів головних героїв повести. Психологічна функція пейзажу в творі. Природа як діюча особа повести. ЛІТЕРАТУРА ПЕРШОЇ ПОЛОВИНИ XIX СТОЛІТТЯ. Романтизм - напрям і стиль у літературі та мистецтві європейських країн першої половини XIX ст. Термін «романтизм». Історичні, філософські, естетичні передумови виникнення романтизму. Естетика романтизму: історизм, перевага суб'єктивно-ліричного начала, «місцевий колорит», фольклоризм, синтез мистецтв. Теорія романтичної іронії як відбиття нерозв'язного протиріччя між ідеалом і дійсністю. Концепція двосвіття. Романтичний герой і його еволюція.

Німецький романтизм Етапи розвитку, школи, видатні постаті, своєрідність.

Е.Т.А. Гофман. Романтична двоїстість його особистості та творчості. Романтичне двосвіття в новелах Е.Т.А. Гофмана, образи «музикантів» і «філістерів» у його творчості. Романтична іронія. Фантастика, символіка й гротеск у новелах, їхня художня функція. Гофманівська традиція в світовій літературі.

Творчість Г. Гейне. «Книга пісень», її романтичний характер. Проза Г. Гейне. Публіцистика і поезія 30-х років: синтез романтизму та утопічного соціалізму. Жанрова своєрідність поеми «Німеччина. Зимова казка». Останній період творчості, збірка «Романсеро».

Романтизм у Англії. Своєрідність і основні етапи англійського романтизму. Ранній англійський романтизм, творчість В. Блейка. «Озерна школа». Передмова до «Ліричних балад» В. Вордсворта — перший маніфест романтизму в Англії. Культ природи та образи селян в ліриці В. Вордсворта. СТ. Колрідж. Тема зла в поемі «Крістабель». Тема провини й спокути у «Сказанні про Старого Мореплавця». Творчість Р. Сауті. Звертання до традиції народної балади.

Дж.Г. Байрон: життєвий і творчий шлях, естетичні погляди. Жанрова своєрідність поеми «Паломництво Чайльд Гарольда». Поява «байронічного героя». Образ Чайльд Гарольда й образ ліричного героя в поемі. Цикл «східних поем» і орієнталізм Байрона. Філософські драматичні поеми «Манфред» і «Каїн»: титанізм героїв, особливості поетики. «Роман у віршах» «Дон-Жуан».

Пізній англійський романтизм, його особливості (П.Б. Шеллі, Дж. Кітс). В. Скотт. Жанр історичного роману, його характерні риси. Особливості структури історичного роману В. Скотта. Роль фольклору в створенні образів. Засоби створення історичного колориту, роль історичних деталей. Роль і місце центрального героя романів В. Скотта в історичному конфлікті. В. Скотт і світова література.

Французький романтизм. Національна специфіка та періодизація французького романтизму. Формування романтичної естетики (Ж. де Сталь, Ф.Р. де Шатобріан). Французький романтичний психологічний роман (Ж. Санд, А. де Мюссе).

Французька романтична поезія (А. де Ламартін, А. де Віньї, А. де Мюссе, В. Гюго). Мотив самітності й задушевність тону в ліричних елегіях А. де Ламартіна. Богоборча тема в ліриці А. де Віньї. Ідеал стоїчного мовчання в поемі «Смерть вовка». Мальовничість і романтична екзотика в збірці «Східні мотиви» В. Гюго.

В. Гюго - глава й теоретик французького романтизму. Теорія романтизму в «Передмові до драми «Кромвель». Тема історичного прогресу в романі «Собор Паризької богоматері». Образ Собору. Символіка й гротеск в «Соборі Паризької богоматері».