Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ср нова.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
318.98 Кб
Скачать
    1. За п’ятибальною шкалою дайте оцінку підприємства-бази практики та його конкурентів за наведеними в таблиці 2 критеріями оцінки

    2. За сумою набраних балів, визначить яке з підприємств є найбільш конкурентоспроможним

    3. Вкажіть критерії, які забезпечують (не забезпечують) достатній рівень конкурентоспроможності підприємства-бази практики

Таблиця 2

Критерії оцінки конкурентоспроможності

Назва підприємств

Повнота та широта асортименту товарів

Кількість торговельних послуг, що надаються

Кваліфікація персоналу

Цінова політика (рівень цін)

Стан рекламної діяльності

Сума балів

Самостійна робота № 4

Завдання: «Практика з набуття навичок роботи інспектора, товарознавця-комерсанта, інспектора торговельного»

Питання самостійної роботи:

    1. Скласти акт перевірки технічного стану підприємства

Тривалість роботи – 4 години

Мета : Навчитись складати акт перевірки технічного стану підприємства

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ:

Самостійна робота № 5

Завдання: «Практика з набуття навичок роботи інспектора, товарознавця-комерсанта, інспектора торговельного»

Питання самостійної роботи:

  1. Оформити договір постачання та специфікацію до нього

Тривалість роботи – 5 годин

Мета : Навчитись оформляти договір постачання та специфікацію до нього

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ:

Договір – домовленість двох або кількох суб’єктів, спрямована на встановлення, зміну, припинення господарських зв’язків.

Господарський (підприємницький) договір – це цивільно-правовий документ, в якому обома сторонами (або хоча б однією з них) є юридичні або фізичні особи-підприємці і за яким передаються товари, виконуються роботи або надаються послуги з метою здійснення підприємницької діяльності або в інших цілях, не пов’язаних з особистим (сімейним, домашнім) споживанням.

Договір є основним документом, що регламентує відносини партнерів під час здійсненні господарських операцій та взаємовідносин між торговельними підприємствами та його партнерами.

У комерційній діяльності підприємств застосовуються різноманітні договори (контракти), які класифікуються за різними ознаками.

Згідно договору постачання товарів, підприємства-постачальники зобов’язуються у певні строки, або строк передати підприємствам-покупцям у власність певну продукцію, а підприємства-покупці зобов’язуються прийняти продукцію і оплатити її за встановленими цінами.

Специфікація – додаток до Договору, в якому вкажується асортимент товарів та терміни їх постачання

Зверніть увагу, що договір постачання використовується для оформлення тривалих господарських зв’язків між суб’єктами підприємницької діяльності при регулярній купівлі-продажу продукції матеріально-технічного призначення, товарів широкого вжитку.

КОМЕРЦІЙНИЙ КОМЕНТАР ОСНОВНИХ УМОВ ДОГОВОРУ ПОСТАЧАННЯ.

Місце та дата укладення договору. В договорі вказується місто (як правило місце знаходження постачальника), рік, місяць, число, тобто точна дата укладення договору.

Найменування сторін (постачальника та покупця) Необхідно вказати точне та повне найменування сторін, а також посади, призвіща, імена та по-батькові представників сторін, які підписали договір. Підставою, що підтверджує повноваження є статут підприємства або доручення №__ від «__»___20__).

Предмет договору. У договорі вказується назва товарної групи; перелік найменувань, видів та різновидів, - записується у специфікації.Кількість товару також передбачається у специфікації. Слід вказати пункт поставки товару, за чий рахунок здійснюється поставка, вказується сума загальної вартості товару (прописом), яка повинна відповідати сумі зазначеній у специфікації.

Якість та комплектність товарів повинна відповідати нормативно-технічним документам (стандартам, ТУ) та підтверджуватись сертифікатом відповідності. В договорі повинні вказуватися номери та індекси документів, які встановлюють якість товарів

Порядок розрахунків. Розрахунки за поставлений товар можуть здійснюватися:

протягом ___ банківських днів з моменту одержання товару;

на умовах попередньої передоплати,

по мірі реалізації продукції, тощо.

Можливі наступні комбінації: 50% - попередня оплата, 50% - по мірі реалізації і т.п. Під час розрахунків між контрагентами використовується безготівкова форма.

Термін дії договору. В договорі повинен бути вказаний строк його дії, тобто строк на який договір укладений, а також терміни постачання товарів (у спецтфікації). Строки постачання можуть встановлюватися квартальні, місячні, декадні та інші з врахуванням властивостей товарів, умов їх зберігання, споживання та інших факторів та необхідності безперебійного забезпечення покупців товарами по кількості та асортименту.

В комерційній практиці ринкових відносин застосовується і такий метод, коли в договорі вказується загальний строк його дії і загальна сума поставки товарів, а завезення товарів від постачальника здійснюється відповідно з поданим замовленням покупця.

Відповідальність сторін. Підприємства повинні приймати всі необхідні заходи для виконання договорів. З цією метою сторони можуть застосовувати санкції за порушення зобов’язань, передбачених договором і законодавством: За несвоєчасність оплати Покупець сплачує пеню, наприклад 0,5% від суми заборгованості за кожен день прострочки.

За несвоєчасність поставки Постачальник сплачує штраф, наприклад 8% від вартості товару, за поставку неякісної продукції – штраф 20% вартості неякісної продукції. Розмір майнової відповідальності встановлюється за домовленістю сторін

Юридичні адреси сторін. Вказується адреси та телефони сторін, банківські реквізити. Підписи закріплюються печатками сторін

Завдання для самоперевірки:

Оформіть договір постачання товарів на торговельне підприємство-базу практики. Складіть специфікацію до нього.