Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соцыальна терапыя.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
24.02 Кб
Скачать

по темі:

«Соціальна терапія та її види»

Яготин, 2014

План

Вступ

1.Сутність соціальної терапії

2.Підходи і методи соціальної терапії

3.Види соціальної терапії

Висновки

Література

Вступ

У процесі здійснення соціальної діагностики та постановки соціального діагнозу виявляється той комплекс причин, які обумовлюють існування і функціонування проблемного комплексу конкретної людини, групи або організації.На рівні повсякденного, буденної свідомості наявність якого-небудь діагнозу передбачає здійснення процедур і заходів, які ми називаємо лікуванням.Аналогічна ситуаціяскладається і навколо соціального діагнозу.Його наявність припускає, що необхідно здійснити «соціальне лікування».Цей напрямок діяльності в теорії та практиці соціальної роботи отримав назву соціальнатерапія.

Різні практики терапевтичної діяльності, спрямовані на допомогу людині, мають свою специфіку, яка залежить від характеру проблеми: наприклад, психічне порушення, поведінкові і міжособистісні проблеми, проблеми самореалізації особистості, визначення соціального статусу, життєвих стратегій і т. п. Зрозуміло, що ці проблеми мають різну площину рішення - психологічну та соціальну, які схожі, але більшою мірою відмінні за своєю природою.Тому методи терапії, які використовуються в різних сферах, часто «перетікають» з однієї в іншу, але мають як свої, відмінні від інших практик, вектори спрямованості, так і суб'єкти взаємодії та об'єкти впливу.

1.Сутність соціальної терапії

Соціальна терапія - це комплекс рішень, процедур, заходів та дій, спрямованих на вирішення соціальних проблем різного рівня організації.З цього визначення випливає, що соціальна терапія це явище, яке можна розглядати і аналізувати на різних рівнях організації суспільства.Рівні соціальної організації будуть визначати цілі, завдання, можливості та методи, використовувані в процесі соціально-терапевтичного впливу на конкретний соціальний об'єкт.

Виходячи з багаторівневої структуру суспільства, можна запропонувати наступну структуру соціально-терапевтичної діяльності як цілісного явища:

- Макрорівень, передбачає вирішення проблем суспільства як єдиного об'єкта впливу;

- Мезорівень, пов'язаний з вирішенням проблем конкретного соціального шару, групи, класу тощо;

- Мікрорівень, на якому можливе вирішення проблем особистості, малих соціальних груп і окремих колективів.

Сутність соціальної терапії як специфічної технології соціальної роботи полягає в тому, що в її основі лежить ідея "лікування", тобто досягнення максимально можливого рівня соціального здоров'я людини: досягнення перш за все нормального функціонування та адаптації осіб з фізичної та психологічної патологією, а також стану повного фізичного, душевного і соціального благополуччя людей, неблагополучних у соціальному плані.

Соціальна терапія вбирає в себе методики, вживані в різних видах професійної діяльності: медицині, практичної психології та соціальної роботи.

Соціально-терапевтична діяльність як частина професійної діяльності соціальних працівників може бути успішно організована і здійснена саме на мікрорівні її організації.Два інших рівня цієї діяльності є сферою реалізації соціальної політики.

Процес соціальної терапії спрямований на вирішення найрізноманітніших завдань.Їх характер і зміст визначаються конкретною проблемою або групою проблем, що стоять перед суб'єктом і потребують свого вирішення.Тим не менш, можна говорити про існування основних типів завдань соціальної терапії.

Серед них:

- Виправлення, корекція поведінки та діяльності суб'єкта;

- Попередження дисфункцій;

- Забезпечення нормального розвитку суб'єкта;

- Самоствердження особистості суб'єкта.

Даль В.І.дає наступне трактування поняття «терапія»: терапія або терапевтіка від грецького лікувальне мистецтво, лікування; частина загального врачебнословія.

Портнов А.А., Федотов Д.Д., Олександрівський Ю.А.розглядають психотерапію як «лікування за допомогою психічного впливу на людину», лікування хвороби.

Медична практика розглядає психотерапію в широкому сенсі як «систему відносини лікаря до хворого», яке «мобілізує його волю до одужання, і вузькому сенсі як лікування психіатричних захворювань« словом », тобто навіюванням - гіпнозом і переконанням - бесідою, яке носить в контексті специфічно психіатричного лікування допоміжний характер.

За визначенням С. В. Тетерський, соціальна терапія означає систематичні, цілеспрямовані заходи з надання допомоги особі або групі осіб у питаннях врегулювання почуттів, імпульсів, думок, відносин.