Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці користувачів комп.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
67.66 Кб
Скачать
  1. Електростатичні поля

ю

г /Ctf-/ *л / ^ - •

ВДТ на основі EUT є джерелом електростатичних зарядів. Тривале перебування в електричному полі, що створюється цими зарядами може ‘ спричинити бронхо-легеневі захворювання, порушення серцево-судинної іа нервової систем, ураження шкіри та ін.

Несприятливий вплив електростатичного поля проявляється В ТОМУ, що воно здатне притягувати пил., бруд та інші частини, присутні в повітрі, навколо ВДТЛТе важко помітити, що після того, як очистити екран ВДТ від пилу він досить швидко покривається ним знову. Під час досліджень, проведених Шведським національним інститутом радіаційного захисту на робочих місцях з ВДТ вивчався вплив електростатичного поля на інтенсивність осідання ізотопів радону на обличчі оператора. Встановлено, що за концентрації радону в повітрі 100 Бк/мАоза радіації за рік зросла приблизно на 50-60%.

Електростатичний заряд зосереджується переважно на ЕГІТ ВДТ, зокрема на екрані. Присутність електричного поля, створеного цими зарядами легко можна виявити, якщо піднести до екрана руку; волоски на тильній стороні кисті відразу припіднімаються. Може навіть відбутися незначний електричний "удар", якщо людина достатньо "заряджена". Така "зарядка" користувача здійснюється, як правило, індуктивним та контактним шляхом. Заряди нагромаджуються на користувачі, підвищуючи тим самим його електричний потенціал.

Як показали проведені дослідження, напруженість електростатичного поля миттєво зростає до максимуму в момент включення ВДТ і згодом поступово зменшується до стабільного рівня. Після вимикання ВДТ реєструвалась від’ємна напруженість поля, яка поступово знижувалась.

Проведені дослідження засвідчили значну розбіжність одержаних результатів, залежно від типу ВДТ та умов вимірювання. В проведених дослідженнях напруженість електростатичного поля коливалась від 8 до 75 кВ/м. Необхідно врахувати, що розбіжність одержаних результатів може бути пов’язана з різними методами вимірювання, що застосовувались при проведенні досліджень.

Електростатичне поле між користувачем та ВДТ можна наближено визначити за формулою:

Г, У ВДТ ~ УкОР

Е = — —

/

де Е - напруженість електростатичного поля;

УВдТ - потенціал відеотермінала;

Укор ~ потенціал користувача;

/ - відстань між відеотерміналом та користувачем. Відповідно до ДНАОН 0.00-1.31-99 поверхневий електростатичний потенціал відеотермінала не повинен перевищувати 500 В.

Напруженість електростатичного поля на робочих місцях, в тому числі й з ВДТ, не повинна перевищувати 20 кВ/м відповідно до ГОСТ 12.1.045-84 "ССБТ. Электростатические поля. Допустимьіе уровни на рабочих местах й требования к проведенню контроля".

Для запобігання створенню значної напруженості поля та захисту від статичної електрики необхідно:

  • встановити нейтралізатори статичної електрики;

1/я&/7'Я /і/*5

'^підтримувати в приміщенні з ВДТ відносну вологість повітря не нижче 45- 50% (чим сухіше повітря тим більше електростатичних зарядів); можна для цього використати навіть побутові зволожувачі;

у'- застелити підлогу в приміщеннях з ВДТ антистатичним лінолеумом і проводити щоденне вологе прибирання;

\/- складати всі полімерні покриття (чохли) ВДТ у найбільш віддаленому від користувачів місці розміщення;

]/- протирати екран та робоче місце спеціальною антистатичною серветкою або зволоженою тканиною;

^/користувачам бажано носити одяг, особливо першого шару, з натуральних матеріалів;

\У для "зняття” статичного заряду бажано кілька разів на день мити руки та у обличчя водою, або час від часу торкатися металевих поверхонь,

V/” наприклад, батареї центрального опалення.