Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
89.84 Кб
Скачать

Розділ 1 теоретичні основи розвитку медичного страхування та страхової медицини в україні

-

- 2 відступи

1.1. Виникнення та розвиток страхової медицини

- 1 відступ

Українська держава вже мала певний досвід з організації медичного страхування в минулому – в дореволюційний період та період нової економічної політику . Тому, на нашу думку, дослідження історичного досвіду може бути корисним з погляду фінансових та організаційних питань.

Страхова медицина в Україні пройшла два етапи становлення та розвитку: перший дореволюційний (70-ті роки XIX ст.— 1917 р.), другий — перше десятиріччя радянської влади, власне, роки непу, кожний з яких мав свої особливості. [76,с.24]

Виникнення обов'язкового медичного страхування та страхової медицини в Україні сягає середини XIX ст., коли в імперській Ро­сії 26 серпня 1866 р., у зв'язку з епідемією холери, яка охопила окремі регіони держави, було прийнято тимчасове рішення, відпо­відно до якого власники фабрик і заводів мали організовувати для своїх робітників лікарні (з розрахунку 1 ліжко на 100 осіб). Поява цього документа стала відправним пунктом започаткувати фаб­рично-заводської медицини, в т. ч. і в Україні. Однак тими, на кого покладалось виконання згаданого рішення, воно сприймалось во­роже, адже його реалізація потребувала певних не передбачуваних фінансових витрат, зменшення прибутку власників. Це привело до того, що нововведення або повністю, або частково ігнорувалось господарниками. Звідси — й невиконання, надто повільне впровад­ження важливої новації в медицину. Про це красномовно свідчить і статистика. Так, у 80-х роках, після майже 20-річного періоду дії положення про мед страхування в семи українських губерніях із дев'яти елементарною медичною допомогою було охоплено лише 15 відсотків робітників з підприємств, до того ж вона надавалася їм у 130 маломістких фабрично-заводських лікарнях.

За таких умов здійснення соціального захисту, в т. ч. й органі­зації медичного обслуговування, медикам та їхнім пацієнтам до­велося самим створювати різні страхові товариства та каси взає­модопомоги.

Першим промисловим підприємством, де 1870 року, тобто че­рез чотири роки після введення названого вище положення, було створено першу в Україні лікарняну касу, став адміралтейський завод "Руссуд" в м. Миколаєві. Тут, використовуючи лікарняний збір коштів, підприємці уклали першу в Україні угоду з Микола­ївським військово-морським шпиталем, відповідно до якої робіт­никам заводу гарантувалася медична допомога при нещасних випадках. Отже, лікарняну касу в Миколаєві слід вважати одні­єю з перших в Україні організаційних форм первинної ланки на­дання медичної допомоги на страхових засадах.

-

- 2 ВІДСТУПИ ВІД ТЕКСТУ

1.2. Економічний зміст та суть страхової медицини

- 1 ВІДСТУП ВІД НАЗВИ ПАРАГРАФУ

Страхова медицина – форма організації охорони здоров’я, яка передбачає обов’язкове державне страхування у поєднанні з приватною лікарською практикою і медичними закладами. Страхова медицина дозволяє поставити оплату праці медичного персоналу та прибутки лікувальних установ в безпосередню залежність від якості лікування і діагностики. І при цьому, з фінансової точки зору, отримання якісної медичної допомоги доступно абсолютній більшості громадян

В основі обох форм медичного страхування покладені різні організаційно-правові та економічні принципи.

Наступний розділ з нової сторінки