Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з практики.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

3. Опис основних та допоміжних цехів та відділів фабрики

Основним завданням підготовчо-розкрійного цеху є отримання матеріалів, їх зберігання, вимірювання довжини і ширини, визначення координат текстильного браку, розрахунок кусків матеріалів для використання їх з мінімальними залишками, організація обліку руху матеріалів. В цеху, також, виконується операція по замальовуванні розкладки лекал.

В підготовчому виробництві значне місце займають транспортні, вантажно-розвантажувальні та складські роботи. Сучасний рівень технічного прогресу потребує комплексної механізації, автоматизації виробництва.

У відповідності з місячним планом виробництва продукції уточняється наявність конфекційних карт на моделі виробів, передбачених до запуску.

Оскільки підприємство середньої потужності, тому підготовчий відділ та розкрійний знаходяться в одному цеху, відповідно і завідуючий цехом лише одна людина.

Основними функціями розкрійного відділу є викроювання деталей, підготовка їх до шиття ( підгонка малюнка, нанесення допоміжних ліній и надсічок), комплектування деталей, ритмічна подача крою відповідної якості и асортименту в швейні цехи. Вибір типу організації розкрійного виробництва обумовлений способами настилання матеріалів и розрізання настилів.

Розкрій тканин виконують настилами лицем вверх. Для кожного настилу

підбирають однорідні тканини по артикулам, ширині, виду лицьової поверхні, забарвленням, розтягу, обсипання.

Підбір однорідних по властивостям тканин в один настил дозволяє більш раціонально використати їх в виробництві. Підібрані в настили куски тканин розраховують для без залишкового розкрою.

Отже, майстер цеху приймає матеріали, перевіряє кількість кусків по паспорту, після чого виписує карту розкрою, в якій вказана модель, вид матеріалу та його колір, довжина куска і кількість настилів з цього куска. Наступним етапом є настилання матеріалів, після чого він поступає на розкрійну установку, яка розкроює деталі.

Після розкрою деталі комплектуються по картам розкрою и нумеруються. Дальше пакети з деталями поступають в швейний цех.

Документація розкрійного цеху: маршрутний лист, конфекційна карта, карта розрахунку.

Експериментальний цех є самостійним структурним підрозділом фабрики и безпосередньо підпорядковується директору з виробництва, який являється головним інженером.

В функції експериментального цеху входять:

  1. Моделювання и конструювання одягу, вдосконалення існуючих конструкцій виробу; розробка технічної та технологічної документації, підготовка робочих лекал; нормування витрат тканин, ниток, фурнітури і інших матеріалів; вишукування способів економії тканини; вишукування нових і вдосконалення старих методів технологічної обробки; введення передових методів праці; вивчення питань якості продукції, причин виникнення и методів усунення браку в виробництві.

  2. Підготовка нових моделей до запуску в масове виробництво.

  3. Перед запуском нової моделі в масове виробництво по графіку, затвердженому головним інженером, запускається пробна партія, в процесі проходження якої в лабораторії експериментального цеху уточнюється конструкція та технологічна обробка нової моделі.

  4. До запуску нової моделі в масове виробництво експериментальний цех повинен підготовити: затверджений зразок моделі; всю технічну документацію на дану модель; основні лекала для підготовчо-закрійного цеху, а також всі допоміжні лекала для швейного цеху; норми витрат тканин верху, підкладки, прикладу і фурнітури.

Для виконання даних функцій в експериментальному цеху організовано наступні групи: конструювання одягу; технології і організації виробництва; нормування сировини и матеріалів.

Конструкторський відділ займається наступними роботами:

  • Моделює і розробляє нові моделі у відповідності з напрямком моди;

  • Пропрацьовує та уточнює конструкції виробів;

  • Розробляє технічну документацію на моделі, призначені для запуску в виробництво;

  • Виготовляє зразки-еталони, копії зразків-еталонів верху і прикладу;

  • Бере участь в перегляді моделей;

  • Бере участь в відборі моделей в моделюючих організаціях;

  • Бере участь в підборі тканин до відповідних моделей;

  • Бере участь в запуску нових моделей в масове виробництво;

  • Бере участь в вивченні попиту.

Конструкторська документація на нову конкретну модель оформляють у вигляді технічного опису з додатком комплекту лекал деталей з основної тканини, підкладки і прикладу.

Технічний опис є основною технічною документацією на основі загальних технічних вимог, діючих стандартів і технологічних режимів та слугує основою для запуску моделі в виробництво.

Технічний опис містить наступні дані про модель:

  1. Повна назва виробу, що виготовляється із зазначенням статевовікової характеристики, розміру, зросту та повнотної групи;

  2. Ескіз моделі, назву и артикул тканини;

  3. Опис художнього оформлення и зовнішнього виду моделі (форма чашечки бюста, кольорова гама для основних тканин, оздоблення, підкладки, фурнітури та інше);

  4. Технічні вимоги до виробу.

Основним видом технологічного обладнання експериментального цеха є система автоматизованого проектування. Застосування високопродуктивних систем автоматизованого проектування (САПР) JULIVI на базі використання сучасних засобів обчислювальної техніки, які дозволяють удосконалювати технологічні процеси, є одним з напрямків науково-технічного прогресу в швейному підприємстві.

На скорочення термінів підготовки моделей до виробництва впливають наступні фактори:

  • Етап розмноження лекал для виробів всієї розміро-зростової шкали здійснюється автоматично, тобто, відсутній трудомісткий процес ручного розмноження лекал;

  • Вимірювання площі комплектів лекал виконується автоматично в процесі їх розмноження;

  • Відпала необхідність в основних лекалах для ділянки нормування. Залишаються потрібними лекала дрібних деталей для розкрійного цеху та допоміжні лекала для швейних потоків, значно скорочується кількість лекал, які виготовляються;

  • Нормування и замальовка розкладок лекал в натуральну величину здійснюється безпосередньо після їх розмноження на замальовку.

На даному підприємстві функціонує два швейних цеха: цех пошиття бюстів і цех пошиття трусів та домашнього одягу.

Начальники цехів на щотижневих зборах отримують завдання на свій цех. В завданні вказана назва виробу, його розміри та кількість.

З розкрійного цеху поступають пачки крою разом з картами розкрою,

де вказано модель, розмір і кількість одиниць в кожній пачці. Після озвучення начальником цеху завдання і видання крою та відповідних ниток швеї приступають до роботи. В процесі виготовлення майстер перевіряє якість виконаної роботи.

Після виготовлення виробу його остаточно перевіряють та упаковують. Начальник цеху перераховує кількість виробів і заповнює документи здачі готових виробів на склад. Дальше вироби поступають на склад готової продукції.

Робочі місця швейного цеху оснащені необхідним обладнанням. За кожним робочим закріплено своє робоче місце.

Швейні цехи оснащені універсальними машинами і машинами спеціального призначення , пресами, комплектами напівавтоматичного обладнання з програмним керуванням.

LK-1900AFS - Закріпкова машина