Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6 Грошовий ринок.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
206.34 Кб
Скачать

Термінологічний словник

Альтернативна вартість зберігання грошей — дохід, що його втрачають власники портфеля фінансових активів через зберігання вартості в формі більш ліквідних активів порівняно з її зберіганням у формі менш ліквідних активів.

Банківські резерви — частина депозитних грошей, які комерційні банки зберігають у формі безвідсоткових вкладів у Нацбанку і в формі готівки у власній касі.

Відсотковий дохід — дохід, який нараховується за надання грошей у позичку.

Грошова маса — кількість номінальних грошей в обігу.

Грошова база — гроші високої ефективності, за зміни яких мультиплікативно змінюється грошова маса.

Грошові агрегати — окремі сукупності грошових активів, які різняться між собою рівнем ліквідності.

Грошовий мультиплікатор — коефіцієнт, який відображає, на скільки одиниць змінюється грошова маса за зміни грошової бази на одиницю.

Депозитні гроші — грошові кошти, які залучаються банківською системою з метою їх використання для здійснення активних операцій.

Депозитний мультиплікатор — коефіцієнт, який відображає, на скільки одиниць змінюється грошова маса за початкової зміни депозитних грошей на одиницю.

Ліквідність — здатність активів виступати як платіжний засіб або перетворюватися в цей засіб без втрати своєї номінальної вартості.

Політика дешевих грошей — монетарна політика, спрямована на зниження відсоткової ставки з метою стимулювання ділової активності.

Політика дорогих грошей — монетарна політика, спрямована на підвищення відсоткової ставки з метою стримання ділової активності.

Попит на гроші для угод — попит на гроші, що використовуються як платіжний засіб.

Попит на гроші як активи — попит на гроші, що використовуються як засіб збереження вартості.

Поточні рахунки (депозити) — безстрокові внески в ощадні установи.

Строкові депозити — внески в ощадні установи, які можуть вилучатися їх власниками у встановлений термін без втрати відсотків.

Швидкість обертання грошей — кількість разів витрачання грошової одиниці протягом року в процесі економічного кругообігу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]