Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6 Грошовий ринок.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
206.34 Кб
Скачать

Питання 2. Механізм встановлення рівноваги на грошовому ринку.

Попит на гроші для угод і попит на гроші як активи визначає загальний попит на гроші:

ПГ = ПГу + ПГа (), де:

ПГ – загальний попит на гроші;

ПГу – попит на гроші для угод;

ПГа – попит на гроші як активи.

Розглянемо рівновагу на грошовому ринку. Для визначення рівноваги на грошовому ринку треба визначити рівноважну ціну грошей – ПС (процентну ставку). Зміни рівноваги на грошовому ринку можливі внаслідок змін у пропозиції грошей і попиті на гроші.

Рис. 5.2. Рівновага на грошовому ринку

Оскільки реальна пропозиція грошей зафіксована на певному рівні (ГП), то крива сукупної пропозиції є вертикальною лінією.

Крива попиту на гроші (ПГ) є нахиленою вниз. Від’ємний нахил цієї кривої відображає обернену залежність між попитом на гроші й номінальною процентною ставкою для даного ВВП.

Вертикальна лінія (ГП1) – це початкова пропозиція грошей. Вона перетинає лінію загального попиту на гроші (ПГ1) у точці Т1 і означає, що початкова рівновага на грошовому ринку досягається за процентної ставки на рівні ПС1 (6,25%).

Розглянемо наслідки змін у пропозиції грошей. Припустимо, що Національний банк збільшив грошову пропозицію до ГП2. Лінія пропозиції зміщується праворуч. Але грошовий попит не змінився, тому рівновага порушується. Це призведе до надлишку грошей, появи зайвих грошей. За початкової ставки процента ПС1 (6,25%) суб’єкти ринку намагатимуться звільнитися від грошей, купуючи більше фінансових активів (наприклад облігацій). Але витрати грошей одними означає придбання їх іншими. Тому колективна спроба купити більше облігацій збільшує попит і ціни на них. Одночасно ціна грошей (процентна ставка) знижується. І навпаки. Це випливає із формули процентної ставки:

ПС = процентний дохід/ ціна облігації х 100% (9.11), де:

ПС – процентна ставка, процентний дохід – фіксована величина.

Тому при зростанні цін на облігації параметри грошової рівноваги змінюються. На графіку вона зміститься вправо і вниз, до точки Т2, внаслідок чого рівновага на грошовому ринку відновлюється при процентній ставці ПС2 (5%).

Звернемося тепер до змін у попиті на гроші. На графіку грошова пропозиція залишається на рівні ГП2, а попит на гроші зменшується в положенні лінії ПГ2. Знову з’являються зайві гроші, які піднімають ціну облігацій, знижують процентну ставку до ПС3 (3,125%), що відновлює рівновагу на грошовому ринку в точці Т3. І навпаки.

Можна зробити такий висновок: нерівновага на грошовому ринку викликає зміни в цінах на облігації, а через них – у процентних ставках. Ціни на облігації і процентні ставки є обернено залежними. Зміни процентних ставок впливають на готовність заощаджувати гроші, що відновлює рівновагу на ринку грошей. Рівноважна процентна ставка вирівнює кількість грошей, що пропонуються та потребуються.

Механізм відновлення рівноваги буде такий:

  1. перевищення пропозиції над попитом викликає появу надлишкових грошей, які спрямовують на придбання облігацій

  2. надлишкові гроші збільшують попит на облігації, що підвищує їх ціну

  3. зростання цін на облігації викликає зниження відсоткової ставки, це слідує з формули

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]