Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktukum .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
983.04 Кб
Скачать

Функції води:

  • вода - це основна складова частина всіх живих організмів (тіло людини, наприклад, на 70% складається з води, а деякі організми, такі як медуза або огірок,складаються на 98-99 %);

  • за участю води здійснюються численні процеси в екосистемах (наприклад, обмін речовин, тепла);

  • води Світового океану - основний кліматоутворюючий фактор, головний акумулятор сонячної енергії й «кухня» планети;

  • вода один із найважливіших видів мінеральної сировини, основний природний ресурс, що споживається людством (сьогодні води використовується в тисячі разів більше, ніж нафти чи вугілля).

Джерела забруднення гідросфери

Витік нафти і нафтопродуктів, скидання у водойми не очищених стічних вод, змив отрутохімікатів опадами, підприємства хімічної, гірничо-видобувної, целюлозно-паперової, нафтової промисловості, морський і річковий транспорт, сільське господарство – є основними джерелами забруднення гідросфери..

Основні види забруднення гідросфери: хімічне, бактеріальне, радіоактивне, механічне і теплове.

Хімічне забруднення – найпоширеніше і найстійкіше.

Органічне – феноли, пестициди;

Неорганічне – солі, кислоти, луги;

Токсичне – свинець, кадмій, ртуть, миш’як;

Бактеріальне забруднення – фіксується присутністю у воді патогенних бактерій, найпростіших грибків;

Радіоактивне забруднення – виникає внаслідок ядерних випробувань, аварій на атомних станціях, накопичення радіоактивних відходів.

Механічне забруднення – потрапляння у води піску, шламу, сміття, бруду;

Теплове забруднення – скидання стічних вод від підприємств з підвищеними температурами.

Вплив сільського господарства на водні об’єкти - цвітіння води.

Виникла гостра проблема контролю якості води. Для оцінки якості води використовують чотири основні групи показників: фізичні (температура, запах, смак, прозорість, колір води); гідробіологічні (видове біорізноманіття); бактеріологічні (кількість бактерій групи кишкової палички, щільність кишкових паличок в 1л води); хімічні (рН, феноли, пестициди, важкі метали, нафтопродукти, мінеральний склад).

Вплив людської діяльності на Світовий океан

Стан вод Світового океану сьогодні викликає велику тривогу. Його забруднюють переважно річки, з водами яких щороку надходить понад 320 млн т заліза, 6,5 млн т фосфору та ін. Дуже багато забруднень потрапляє в океани також з атмосфери: 200 тис. т свинцю, 1 млн. т вуглеводнів, 5 тис т ртуті й т. д. Майже третина мінеральних добрив, що вносяться в ґрунти, вимивається з нього дощовими водами й виноситься річками в моря та океани; лише азоту й фосфору таким шляхом потрапляє у Світовий океан близько 62 млн. т щорічно. Ці речовини викликають бурхливий розвиток деяких водоростей, що вже неодноразово спричиняло появу «червоних припливів», виникнення інших типів «цвітіння» води. Під час «цвітіння» водорості виділяють у воду високоотруйні токсини, що призводить до масової загибелі морських організмів.

До найшкідливіших забруднювачів Світового океану належать нафта й нафтопродукти. Щорічно їх потрапляє сюди 5-10

млн. т, здебільшого в результаті втрат під час добування нафти з морських родовищ, аварій танкерів, берегового стоку тощо. За останні 50 років пробурені 2тис. свердловин у Світовому океані. Внаслідок аварій танкерів змінюються фізико-хімічні процеси у водному середовищі.

Забруднення великих ділянок узбережжя материка та островів нафтопродуктами є причиною загибелі тисяч тюленів, морських птахів, риби, тому що нафтова плівка на поверхні моря перешкоджає постачанню кисню, порушує тепло - й вологообмін між океаном і атмосферою.

Моря й океани забруднюються також твердими відходами - промисловими й побутовими, їх у Світовому океані нагромадилося вже понад 20 млн. т. Більшість із них містять сполуки важких металів та інші шкідливі речовини, які згубно діють на морську біоту.

У Світовий океан потрапило дуже багато радіоактивних речовин унаслідок випробувань атомної зброї, роботи атомних підводних човнів і криголамів, скидання контейнерів із відходами від атомних електростанцій. Крім того, скидають у моря з метою захоронення і побутові відходи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]