Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Потапчук ВГС.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
263.7 Кб
Скачать

2.3.2. Підготовка зрошувальної мережі до поливів

Щороку після закінчення осінніх поливів під керівництвом гідротехніка оглядають мережу каналів і споруд, визначають обсяг робіт з ремонту і складають дефектний акт на ці роботи. На основі цього акту складають календарний план ремонтних робіт, в якому зазначають види і обсяги робіт, а також черговість проведення їх, потребу в робочий силі, матеріалах, механізмах і коштах. Цей план узгоджують з управлінням водного господарства. Основні роботи з ремонту і підготовки каналів та споруд до поливів в наступному році виконують восени. На весні, до початку зрошувального періоду, проводять лише додатковий ремонт і очищення каналів від нанесеного вітрами дрібнозему і бур’янів. До початку поливів виконують такі роботи: річища каналів очищають від намулу і бур’янів, схили вирівнюють, а дамби їх ущільнюють на висоту,що забезпечує пропускання розрахункових витрат води; тріщини в дамбах, нори землеріїв перекопують, засипають і трамбують; гідротехнічні споруди очищають від мулу,всі знімні частини їх водомірні пристрої перевозять у закриті приміщення,для зимового зберігання й ремонту. Металеві елементи очищають від іржі і фарбують, а частини, які піддаються тертю, змащують мазутом або відпрацьованою оливою. Навесні знімні частини гідротехнічних споруд і водомірні пристрої встановлюють на місце.

Весь зрошувальний період поливальники повинні ретельно стежити за станом каналів і споруд на них. Під час роботи каналів можуть ліквідовувати різні пошкодження: такі, як зсуви схилів і дна каналів, осідання дамби, просадки дамби тощо. Бур’яни на зрошувальних каналах і приканальних не оброблених смугах знищують наступними способами: біологічним, механічним, термічним та хімічним. Найбільш поширеним є механічний – це скошування механічними косарками, залізними рамами зі стальним лезом та видалення їх механічними греблями, волокущами,вручну та ін.

Великої шкоди каналам завдає замулювання,воно знижує пропускну здатність каналів, утруднює плановий водорозділ і потребує величезних затрат праці на очищення. В основному канали очищають щороку восени або напровесні. Обсяги очишчення визначають після закінчення поливів восени контрольним нівелюванням. При очищення розміри каналів відновлюють до проектних розмірів. Канали очищають екскаваторами, землесосами, скреперами, бульдозерами, грейдерами і канавокопачами.

При обслуговуванні закритої зрошувальної мережі (ЗЗМ) дощувальних машин і насосних станцій протягом всього поливного періоду виконується такі роботи:

  • візуальне обстеження трас трубопроводів ЗЗМ для виявлення місць просадки і зон намокання грунту,що є ознакою несправності цієї ділянки трубопроводу;

  • огляд колодязів на мережі, очистку їх від мулу, води, скошування рослинності навколо колодязів;

  • огляд, поточний ремонт, регулювання арматури на мережі;

  • періодичний контроль за робочим тиском в закритий зрошувальний мережі за даними манометрів;

  • регулярне ведення журналу роботи дощувальних машин з внесення до нього всіх відомостей про роботу мережі, поливної технікі та насосних станцій

В кінці поливного сезону ЗЗМ звільняється від води, а на основі огляду складаються дефектні відомості, які є основою для проведення ремонтних робіт. Вся ЗЗМ та регулююча і запобіжна арматура ставиться на консервацію.

Після зимового періоду проводять огляд ЗЗМ, колодязів, запобіжної і регулюючої арматури, вимірювальних приладів та установку знятого на зимове зберігання обладнання. Потім проводиться заповнення ЗЗМ поливного водою і після цього вона знаходиться в робочому стані, тобто під постійним тиском протягом всього поливного сезону.