Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Потапчук ВГС.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
263.7 Кб
Скачать

4.1.2. Догляд за зрошувальною системою

Під технічним доглядом розуміють проведення невеликих обсягів робіт, які виконуються силами обслуговуючого персоналу повсякденно і спрямовані на підтримку зрошувальної системи та її елементів у стані готовності до виконання функціональних завдань.

Це, перш за все, роботи пов’язані з очищенням окремих ділянок каналів від рослинності, плаваючих предметів, осипання ґрунту, очищення від сміття і льоду гирл закритих дрен і колекторів, отворів споруд, підтягування болтів і хомутів, змащування поверхонь, які труться, ліквідацією виявлених місць фільтрації та нір землериїв, місць витікання води, робіт з консервації та розконсервації обладнання, утеплювання на зиму водовідвідного обладнання та ін.

На основі унормованих видів нагляду та особливостей конструкції зрошувальної системи з врахуванням переліку з нагляду, потрібно скласти перелік основних видів догляду за зрошувальною системою на зрошувальній ділянці Технічний догляд за меліоративними системами і гідротехнічними спорудами здійснюють працівники, що безпосередньо виконують роботи з технічної експлуатації системи: оглядачі, машиністи насосних станцій, члени орендних бригад і ланок, які мають спеціальну підготовку і відповідають за технічно справний стан закріплених за ними споруд, агрегатів, елементів або системи в цілому.

4.1.3. Ремонти на зрошувальній системі

Ремонт систем і споруд є комплексом технічних заходів, спрямованих на підтримання чи відновлення початкових експлуатаційних якостей як системи або споруди в цілому, так і їх окремих елементів і частин.

В залежності від характеру та обсягу, ремонти поділяються на такі види:

  • поточний ремонт, який виконується щорічно в осінньо-зимовий та частково у вегетаційний період;

  • капітальний - в залежності від стану об'єкту, коли поточний ремонт не може забезпечити безаварійної роботи каналів та споруд;

  • аварійний - виконується незалежно від планових ремонтів.

Поточний ремонт зрошувальних систем передбачає проведення профілактичних і ремонтних заходів щодо забезпечення проектних функцій системи, викликаних впливом механічних, природних або антропогенних факторів, а також недотриманням правил експлуатації.

Кошторисна вартість робіт, які виконуються при цьому, не повинна перевищувати 20 відсотків від початкової балансової вартості об’єкту ремонту.

Складу робіт з поточного ремонту наведені в табл. 4.3

Роботи з поточного ремонту виконуються регулярно протягом року за графіками, що складаються фахівцями, відповідальними за безпечність експлуатації системи.

До капітального ремонту зрошувальних систем і споруд відносяться роботи кошторисною вартістю не менше 20 відсотків початкової балансової вартості об’єкту ремонту.

При цьому вартість повного відновлення окремих споруд, що входять в об’єкт ремонту, може перевищувати їх початкову вартість. Задачею капітального ремонту є відновлення та доведення елементів системи до проектних характеристик, повна або часткова заміна зношених її елементів.

До аварійних робіт відносяться роботи, що викликані стихійними явищами або порушенням правил технічної експлуатації водогосподарських об'єктів. При аварійній обстановці ремонтні роботи на зрошувальній системі виконуються поза планом на основі актів спеціальних комісій, затверджених керівником (власником) організації.

Для виконання цих робіт слід використовувати аварійні запаси матеріалів, що є на спорудах, з наступним їх відновленням.

Усі ремонтні роботи виконуються за річними планами (графіками), затвердженими керівником (власником) організації (підприємства), на балансі якої перебувають системи чи окремі споруди.

Обсяги ремонтних робіт визначаються за даними інструментальних вимірів (нівелювання, лінійні проміри і т. ін.), дефектних актів і відомостей. Черговість та строки виконання ремонтно-будівельних робіт визначаються з врахуванням нормативних строків їх проведення.