Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Індивідуальне завдання..docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
50.73 Кб
Скачать

IV. Показники рентабельності підприємства.

На короткострокову ліквідність або платоспроможність підприємства впливає його здатність генерувати прибуток. У цьому зв’язку розглядається такий аспект діяльності підприємства як рентабельність. Це і якісний і кількісний показник ефективності діяльності всякого підприємства.

До основних показників рентабельності, які використовуються у ході аналізу фінансового стану підприємства, належать:

- Коефіцієнт рентабельності активів;

- Коефіцієнт рентабельності власного капіталу;

- Коефіцієнт рентабельності діяльності;

Коефіцієнт рентабельності активів(економічна рентабельність)

Кра=

прибуток від звичайної діяльності до оподаткування

валюта балансу

Коефіцієнт рентабельності активів(економічна рентабельність) характеризує – рівень прибутку, що створюється всіма активами підприємства, які перебувають у його використанні згідно з балансом.

2005

2006

2008

темп росту

2006

2008

0,76

0,74

0,00

-0,04

-1,00

Як і в попередніх показниках, спостерігаємо стабільність показника в 2005-2006 рр. і різке падіння ( в даному випадку на 100%) у 2008році. Зменшення рівня рентабельності активів може свідчити про падаючий попит на продукцію підприємства й про пере нагромадження активів.

Коефіцієнт рентабельності власного капіталу (фінансова рентабельність)

Крвк=

чистий прибуток

власний капітал

Коефіцієнт рентабельності власного капіталу (фінансова рентабельність) характеризує рівень прибутковості власного капіталу, вкладеного в дане підприємство, тому найбільший інтерес представляє для наявних і потенційних власників й акціонерів й є одним з основних показників інвестиційної привабливості підприємства, тому що його рівень показує верхню межу дивідендних виплат.

2005

2006

2008

темп росту

2006

2008

2,02

2,02

0,00

0,00

-1,00

Коефіцієнт рентабельності діяльності

Крд=

чистий прибуток

чистий дохід від реалізації

Коефіцієнт рентабельності діяльності розраховується як відношення чистого прибутку підприємства до чистої виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) . Збільшення цього показника свідчить про зростання ефективності господарської діяльності підприємства, а зменшення навпаки.

2005

2006

2008

темп росту

2006

2008

44,29

44,29

0,00

0,00

-1,00

На противагу високому рівню рентабельності у 2005-2006 рр., у 2008 році спостерігаємо абсолютну нерентабельність. Це спричинено відсутністю прибутку у 2008 році.

Висновки:

В даній роботі я проаналізувала фінансовий стан ВАТ"Баглійський завод котельно-допоміжного устаткування і трубопроводів" . для цього я використала показники ліквідності, ділової активності, фінансової стійкості, рентабельності.

Що стосується ліквідності даного підприємства, тобто його здатності перетворити свої активи в кошти платежу для погашення короткострокових зобов’язань, підприємство згідно з проведеними розрахунками є досить ліквідним.

Що ж стосується всіх інших показників, а саме, ділової активності, фінансової стійкості та рентабельності, можна спостерігати одну й ту ж саму тенденцію. У 2005-2006 роках можна побачити високу успішність підприємства. Більшість показників є досить високими для галузі в якій функціонує підприємство. Проте, у 2008 році ми бачимо різке падіння всіх показників і погіршення стану справ підприємства.

На мою думку, така різка зміна в розвитку ВАТ "Баглійський завод котельно-допоміжного устаткування і трубопроводів" може пояснюватися світовою фінансовою кризою, що зачепила і Україну. Досліджуване підприємство спеціалізується на випуску нестандартного устаткування та котельно-допоміжного обладнання для підприємств енергетики України. Підприємства енергетики України в період криз переживали не найкращі часи, що і вплинуло на зізке погіршення фінансового стану розвитку ВАТ "Баглійський завод котельно-допоміжного устаткування і трубопроводів".

*дані про фінансові показники ВАТ "Баглійський завод котельно-допоміжного устаткування і трубопроводів" було взято з Інтернет ресурсу smida.gov.ua