Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы Снабжение by_APPLE.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
291.84 Кб
Скачать

37 Конструктивне виконання внутрішньоцехових електричних мереж (шинопроводи,електропроводки, кабельні мережі)

Электропроводки. Изолированные провода и кабели с резиновой и

пластмассовой изоляцией (электропроводки) прокладываются в лотках,

коробах, трубах и на тросах. Лотки и короба могут крепиться по стенам, на

кронштейнах, могут быть подвешенными к потолку. Проводки в коробах

защищены от загрязнений

Шинопровода. В цеховых распределительных сетях широко приме-

няются силовые шинопровода. Шинопровод представляет собой шинную

конструкцию, состоящую из жестких шин. Он комплектуется из отдельных

секций различной конфигурации и назначения. Секции могут быть пря-

мые, угловые, вводные, ответвительные, переходные, компенсационные.

Кабельные линии прокладывают от трансформаторных подстанций, находящихся за

пределами цеха в траншеях и кабельных каналах. Применяют бронирован-

ные кабели с алюминиевыми жилами.

38 Принцип побудови схем електропостачання, привести приклад живлення декількох споживачів

Побудова схеми електропостачання залежить в першу чергу від категорії і складу електроприймачів та споживачів електричної енергії, їх встановлених потужностей, режимів роботи та вимог до надійності електропостачання. Цей склад споживачів може бути досить різноманітним, але освітлення та розеточна мережа для внутрішніх потреб існують в кожному обчєкті. Серед інших споживачів можна назвати:

- ліфти та інші підіймально-транспортні механізми; - вентилятори; - кондиціонери; - калорифери;

- помпи; - вузол звчязку; - їдальні, буфети; - холодильні установки; - майстерні; - гаражі.

Як правило, всі ці споживачі живляться від вводно-розподільчого щита, а освітлення та розетки - від поверхових щитків. Деякі групові лінії, і в першу чергу розеткові, необхідно захищати за допомогою ПЗВ. Конкретно перелік інших таких ліній визначає проектна організація разом із замовником. Захист за допомогою ПЗВ може бути груповий та індивідуальний.Для нових систем електропостачання можна рекомендувати використання апаратів вводу вимикачі навантаження закритого типу або автоматичні вимикачі з функцією гарантованого розриву контактів, яка еквівалентна видимому розриву.

Вимикачі навантаження закритого типу забезпечують високий рівень надійності та безпеки в експлуатації і захищають від електричної дуги у випадку її виникнення. За допомогою цих апаратів можлива реалізація схеми ручного вводу резерву з механічним блокуванням на відносно невеликі струми (до 100А); деякі фірми випускають такого типу комплекти.

Застосування ПЗВ в схемах електропостачання громадських та адміністративних будівель погвинно бути обгрунтованим з огляду на необхідність максимального підвищення безпеки людей та пожежної безпеки. Необхідно зважати на те, що в електроустановках будівель такого типу за чинними правилами застосовують протипожежні системи з дією на сигналізацію та вимкнення систем вентиляції. Прилади цих систем отримують живлення від електричної мережі будівлі, яку вони захищають, і не повинні вимикатись у будь-яких ситуаціях при наявності напруги на вводі. Тому використання ПЗВ у колах живлення протипожежних пристроїв заборонено. Також заборонено застосування ПЗВ у колах живлення електроприймачів, вимкнення яких може стати причиною загрози для життя та здорові людей. Таким чином, використання ПЗВ на лініях живлення протипожежних систем, а також на вводі є неможливим.