Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_11.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
399.87 Кб
Скачать

Для оцінювання регіонального ризику країни використовують такі показники:

  • коефіцієнт обслуговування боргу, що розраховується як співвідношення коштів, які витрачаються щороку країною позичальником на обслуговування боргу, та валових доходів від експорту;

  • відношення резервної позиції в Міжнародному валютному фонді до обсягу імпорту;

  • відношення міжнародних резервів (золота, валюти) до обсягу імпорту;

  • відношення обсягу експорту до валового національного продукту;

  • рівень інфляції.

Рейтинги економічного, політичного та трансфертного ризиків розробляються міжнародними організаціями та фінансовими інституціями. На основі цих рейтингів розраховують рейтинги країн, що є позичальниками на міжнародному фінансовому ринку.

Рейтинг економічного ризику складається з таких показників: рівень зовнішнього боргу; спроможність погашати заборгованість; рівень залежності країни від іноземних позик, що використовуються для фінансування дефіциту бюджету; ступінь диверсифікації економіки; темпи та стабільність економічного зростан­ня; рівень інфляції.

Рейтинг політичного ризику ґрунтується на оцінках: 1) поточ­ної політичної ситуації в країні, 2) можливих несприятливих змін у політичній ситуації в коротко-, середньо- та довгостроковій перспективі; 3) прогнозу виконання зобов’язань держави до погашення зовнішнього боргу в даний момент і в майбутньому.

Рейтинг трансфертного ризику базується на оцінках адекват­ності міжнародних резервів, внутрішнього валютного контролю в країні, контролю за рухом капіталів і враховує економічний рейтинг.

Визначення рейтингу регіонального ризику має значення як для кредиторів, так і для позичальників:

  • для кредиторів — дає можливість генерувати стратегії кредитування, що відповідають рівням ризику країн-позичальників;

  • для країн-позичальників — визначення рейтингу відкриває відповідні можливості щодо залучення коштів на міжнародному фінансовому ринку.

На міжнародному ринку банківських кредитів дуже поширеними є також:

  • рейтинг кредитів;

  • рейтинг позичальників (не країн взагалі, а окремих її господарських суб’єктів).

Кредитні рейтинги визначають відомі у світі рейтингові агентства «Mood’s» та «Standard & Poor’s».

Системи рейтингу кредитів за якістюважливий інструмент систематичного оцінювання ступеня кредитного ризику при наданні різних видів кредитів. Такі системи розробляють самі банки, і вони бувають як прості, так і складні. Їх призначення — спрощення та полегшення процесу прийняття рішення про надання кредитів співробітниками банку. Системи рейтингу включають інформацію: про взаємовідносини банку з клієнтом; мету кредиту; розмір кредиту; фінансове становище позичальника та галузі, в якій він працює.

Існують такі рейтинги якості кредиту:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]