Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Янка отчет о практике.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
175.35 Кб
Скачать

4.2 Сівозміни. Система обробітку грунту, боротьба з забуряненістю полів. Використання зрошуваних земель у господарстві

Сівозміною називається науково обґрунтоване чергування сільськогосподарських культур і парів у часі та на території або тільки в часі. Чергування культур у часі передбачає щорічну або періодичну зміну одних рослин іншими на даному полі, а розміщення на території означає, що кожна культура проходить через всі поля сівозміни. Чергування культур тісно пов’язана з усією технологією, зокрема системою обробітку ґрунту і удобрення, заходами боротьби з бур’янами, шкідниками, хворобами, ерозією ґрунту. Кожна сівозміна має відведену для неї земельну площу, певну кількість поливів і установлений порядок чергування культур.

Спрямованість сівозміни повинна відповідати таким вимогам:

  • посіви рису повинні займати 50% сівозмінної площі і розміщуватися по кращим попередникам

  • набір супутніх культур повинні сприяти підвищенню родючості грунту, очищенню рисових бур’янів, хвороб і шкідників, підтриманню оптимального меліоративного стану системи на період ротації, підвищенню економічної ефективності сівозміни.

Обробіток ґрунту – це механічна дія робочими органами машин і знарядь на грунт. Завдання його таке: створення розпушеного орного шару для регулювання водного повітряного, теплового режимів грунту, а також оптимальних умов розвитку кореневої системи сільськогосподарських культур, знищення бур’янів, шкідників та збудників хвороб культурних рослин, загортання у грунт післяжнивних решток, органічних та мінеральних добрив: захист ґрунту від водної та вітрової ерозії, забезпечення умов загортання насіння на оптимальну глибину та догляд за посівами.

Боротьба з забрудненням посівів бур’янами виконується такими заходами: агротехнічними, хімічними, біологічними.

Агротехнічні заходи спрямовані не лише на знищення бур’янів, а й на створення оптимальних умов розвитку культур та підвищення родючості ґрунту. Бувають запобіжні і винищувальні. Запобіжні – очищення посівного матеріалу до посівних кондицій, визначених державним стандартом; дотримання оптимальних строків і способів сівби, норм висіву, глибини загортання зернових культур, знищення бур’янів на дорогах, в полезахисних лісосмугах; впровадження правильних сівозмін; дотримання карантину проти злісних бур’янів.

Винищувальні заходи – лущення стерні, зяблева оранка, що знищує парослі після лущення, боронування знищує проростки і сходи бурянів, культивація забезпечує підрізання бур’янів.

Хімічними заходами є можливість зменшити затрати праці і коштів на догляд за посівами, скоротити строки прополювальних робіт, а також змінити технологію вирощування сільськогосподарських культур.

Застосовують для знищення бур’янів - гербіциди. Гербіциди вносять перед сівбою культурних рослин чи садінням, під час сівби, після сівби. Перед з’явленням сходів та після з’явлення сходів культурних рослин. При роботі з гербіцидами треба дотримуватися всіх заходів безпеки.

Біологічні заходи ґрунтуються на використанні спеціалізованих кома та мікроорганізмів. Для знищення амброзії вивчають каліфорнійську совку, яка за літо дає 3 – 4 покоління, а її гусениці повністю з’їдають листки бур’янів. У боротьбі з повитицею використовують гриб альтернацію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]