Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Янка отчет о практике.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
175.35 Кб
Скачать

5.Система утримання та обробітку грунту.

У рік посадки глибину перекочування грунту від першого до останнього поступово зменшують. Перші розпушування проводять одразу ж після посадки на глибину 12-14см., а наступні на глибину 8-10см., потім – до 6см. Останній раз (пізно восени) міжряддя слід розпушувати на глибину 10-12см. Насадження суниці до початку збирання врожаю, залежно від забур’янення та ущільнення грунту, розпушують 3-4 рази. При забур’яненні смуг їх прополюють вручну.

Щорічно рано навесні необхідно проводити очищення плантації від торішнього листя та залишків бур’янів.

Вологість грунту є вирішальним фактором для життя рослин. Суниця належить до вологолюбивих рослин. Підвищена вимогливість цієї рослини до вологи зумовлена як неглибоким розміщенням коренів, так і характером розвитку асиміляційного апарату, який протягом вегетаційного періоду випаровує велику кількість води. При нестачі вологи у грунті зменшуються розміри листків суниці, а також кількість ріжків, вусиків та квітконосів.

На плантаціях суниці використовують вегетаційні та вологозарядковий поливи.Останній виконують восени для зволоження шару грунту, де знаходяться корені суниці, для створення запасу вологи на період вегетації.

Вегетаційні поливи застосовують для забезпечення потреб суниці у воді в період вегетації. Передпосадковий полив застосовують після нарізки посадкових борозен для підвищення приживлення і початкового росту розсади. Поливи з підживленням використовують для внесення і рівномірного розповсюдження добрив у відповідності з потребами рослин у живленні. Освіжаючі поливи зменшують повітряну посуху завдяки розпиленню води у повітрі.

6. Захист насаджень від шкідників і хвороб.

Система захисту ягідних насаджень передбачає проведення санітарно-в профілактичних та винищувальних заходів. Для цього проводяться обстеження насаджень не менше 3-4 разів за вегетаційний період: в травні – при масовому відростанні листя; в період цвітіння та дозрівання ягід; наприкінці літа.

Розрахунок отрутохімікатів та кількість обробок визначено по середній зараженості розповсюдженими в даній зоні шкідливими організмами.

Включення пестицидів і фунгіцидів до комплексної обробки проти деяких видів шкідників та хвороб проводиться з урахуванням та коректуванням діючого на період обробки «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.»

Дози витрат препаратів, кратність та строки обробки слід коректувати безпосередньо в господарстві з урахуванням чисельності, фенофаз розвитку шкідників і хвороб, грунтово-кліматичних та погодних умов, повідомлень районних інспекцій із захисту рослин.

Таблиця №8.-Захист насаджень суниці від шкідників та хвороб.

Строки проведення

Хвороби, шкідники

Заходи

Весною, після відростання листа

Борошниста роса, плямистість та ін

Обприскування Байлетоном (25% з п.) з розрахунку 0,24 кг/га.на 4,5 га. становить 1,1кг.

Перед цвітінням

Борошниста роса , плямистість та ін. сіра гниль

Обприскування Топазом (100% к.е.) з розрахунку 0,3 л/га на 4,5 га становить 1,35кг.

Шкідники:проти кліща

Обприскуваня Актелліком (50% к.е) з розрахунку 0,6 л/га на 4,5 га становить 2,7 кг.

Після збиранняврожаю

Проти кліща

Обприскуваня Актелліком (50% к.е) з розрахунку 0,6 л/га на 4,5 га. становить 2,7 кг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]