Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Повідомлення на тему.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
33.61 Кб
Скачать

Повідомлення на тему:

«Жіночі захворювання»

Підготувала

Учениця 11-Б класу

Загальноосвітньої школи I-III ступенів № 7

м.Павлограда

Сотова Лілія

Жіночі хвороби

Безпліддя

Безпліддя — нездатність мати потомство. Причини безпліддя — різні порушення в організмі: непрохідність маткових труб внаслідок неспецифічних і специфічних (гонорея, туберкульоз) запальних захворювань матки і придатків (аднексит); порушення функцій залоз внутрішньої секреції (яєчників, щитовидної залози, надниркових і ін.).

Симптоми безпліддя: шлюб вважається за безплідний, якщо вагітність не настає протягом 1 року регулярного статевого життя (статеві стосунки, не рідше 1 разу в тиждень) без контрацепції.

Способи лікування.

  • Залити 1 столову ложку трави горицвіту 1 склянкою кип’ятку, настоювати, обгорнувши, 2 години і процідити. Пити по 3 рази на день як чай.

  • Залити 2 чайних ложки трави адамового кореня 1 склянкою кип’ятку, настоювати, обгорнувши, 2 години і процідити. Пити по 1 столовій ложці 3—4 рази на день.

  • Залити 1 чайну ложку трави шавлії 1 склянкою кип’ятку, настоювати 30 хвилин. Пити по 0,3 склянки 3 рази на день за 30 хвилин до їди. Пити по 1 десертній ложці 2 рази на день перед сніданком, на голодний шлунок сік свіжої рослини шавлії. Засіб слід приймати протягом 12 днів, відразу ж після припинення місячних.

  • Залити 1 столову ложку листків подорожника 1 склянкою кип’ятку, кип'ятити на малому вогні 5 хвилин і настоювати 1 годину. Пити по 1 —2 столові ложки 3—4 рази на день за 30 хвилин до їди. Курс лікування — 1—2 місяці.

  • Цей же рецепт використовується і при чоловічому безплідді.

  • Залити 3—4 столових ложки трави горця пташиного 0,5 л кип’ятку, настоювати, обгорнувши, 4 години і процідити. Пити по 1— 2 склянки 4 рази на день за 20 хвилин до їди.

  • Залити 3 столових ложки рамишії однобокої 0,5 л кип’ятку і настоювати в термосі 1 ніч. Пити по 150 мл 3—4 рази на день через 1 годину після їди.

  • Ця ж рослина допомагає при багатьох жіночих захворюваннях.

Недостатня лактація

Недостатня лактація — нестача грудного молока — може розвинутися з багатьох причин: особливість будови грудної залози, інфекційне захворювання, нервовий стрес, зміна клімату, виснаження організму і так далі

Способи лікування.

  • Впродовж декількох тижнів з'їдати щоденно 2—3 рази на день моркву, зварену в молоці.

  • Для збільшення кількості молока у годуючої жінки щодня їсти зелену цибулю.

  • Змішати 1 столову ложку насіння тмину і 1 склянку сметани. Кип'ятити на слабкому вогні 3 хвилини. Прийняти в 1 прийом. Для посилення лактації у годуючих матерів.

  • Взяти в рівних частинах за вагою насіння анісу, насіння кропу городнього, насіння фенхеля. 1 столову ложку суміші залити 1 склянкою кип’ятку, настоювати в закритій судині 1 годину, процідити і пити по 0,5 склянки 2 рази на день через 1 годину після їди.

  • Взяти за вагою по 1 частині насіння фенхеля і насіння анісу і 3 частини трави галеги. Залити 1 чайну ложку суміші 1 склянкою води, настояти. Приймати по 1 склянці 2—3 рази на день.

  • Взяти за вагою по 2 частини насіння анісу, насіння кропу городнього, по 3 частини насіння фенхеля і насіння пажитника. Залити 1 чайну ложку суміші 1 склянкою води, настоювати. Приймати по 1 склянці 2—3 рази на день.

Маткові кровотечі

Маткові кровотечі є симптомом багатьох гінекологічних захворювань. Виділяють кровотечі, не пов'язані з менструацією, — метроррагію і надмірні менструації — менорагію.

Метроррагія не має нічого спільного з менструацією і спостерігається в будь-якому віці. Порушення вагітності, позаматкова вагітність, запалення матки і труб, пухлини — все це буває причиною рясної кровотечі і може настати після аборту або пологів, якщо залишилися частини плоду або плаценти. У жінок після 40 років маткові кровотечі найчастіше пов'язані з початком клімаксу. В деяких випадках метроррагія є наслідком психічних розладів: істерії, сильних душевних хвилювань, таких, як переляк, страх, туга. Сильні хронічні і тривалі кровотечі (10—14 днів) майже завжди свідчать про захворювання статевих органів, наприклад про фіброміомі, або ж про захворювання крові, серцево-судинної системи, легенів, нирок.

Менорагія спостерігається як дисфункціональна маткова кровотеча, а також при спільних виснажуючих захворюваннях, хворобах серця, крові, залоз внутрішньої секреції і при деяких гінекологічних захворюваннях (фіброміома матки, запальні захворювання).

Способи лікування.

  • Взяти 7 апельсинів і варити їх в 2 л води до тих пір, поки рідина не випарується на третину, додати за смаком цукор і приймати 3—4 рази на день по 150 мл.

  • Взяти 1 частину споришу (чим свіжіше, тим краще), стовкти її в ступці і розвести 2 частинами спирту або 4 частинами горілки. Настоювати 1 тиждень. Перед вживанням настоянку збовтати і дати їй небагато відстоятися. Потім за допомогою очної піпетки влити 10 крапель настоянки в маленьку чарку води. Пити вранці і увечері. Якщо, не дивлячись на проведений курс лікування, менструації продовжуються, дозу слід підвищувати на 10 крапель щодня. У деяких, особливо складних, випадках приймати до 60 крапель на 1 прийом.

  • Залити 1 чайну ложку трави хвоща польового 1 склянкою крутого кип’ятку, настояти, процідити. При сильних болях і рясній кровотечі приймати по 1 столовій ложці кожні 2 години; при стиханні болів і зменшенні кровотечі — по 1 столовій ложці 3 рази на день.

  • Залити 1 чайну ложку трави полину звичайного 1 склянкою кип’ятку, дати охолонути. Приймати по 0,3 склянки 3 рази на день за 30 хвилин до їди. Лікування починати за 1 тиждень до початку менструації і закінчувати через 5 днів після неї.

  • Висушений корінь полину звичайного дрібно нарізати і приготувати відвар з розрахунку 3—5 корінців на 10 склянок кип’ятку. Приймати по 0,5 склянки 2 рази на день до зменшення кровотечі і стихання болю при менструаціях.

  • Залити 3 столових ложки суцвіть конюшини лугової 1 склянкою кип’ятку, настояти до охолоджування і пити як чай при хворобливих менструаціях і маткових кровотечах.

  • Залити 4 столових ложки листків малини 2 склянками кип’ятку, настояти до охолоджування, процідити і пити по 0,5 склянки 4 рази на день при рясних менструаціях. Приймати на один прийом по 2—4 глисти винограду в порошку. При маткових кровотечах.

  • Залити 30 г кори барбарису 1 склянкою води, відварити. Приймати по 1 столовій ложці кілька разів на день. При маткових кровотечах.

  • Залити 0,5 чайної ложки насіння петрушки 2 склянками холодної води, настоювати протягом 8 годин і випити за 1 день. Для регулювання менструацій.

  • Залити 1 столову ложку різаної трави водяного перцю 1 склянкою крутого кип’ятку і дати настоювати 1 годину. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день.

  • Залити 3—4 чайних ложки трави горця почечуйного 1 склянкою кип’ятку і настояти 1 годину. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день за 30 хвилин до їди. Після припинення кровотеч пити чай з деревію: заварити 1 десертну ложку трави 1 склянкою кип’ятку і настоювати 1 годину. Приймати по 0,3 склянки 3—4 рази на день за 30 хвилин до їди. У перших 3 тижні в цей чай слід додавати спиртну настоянку коріння кровохлібки — 1 чайної ложки на 1 склянку чаю. Настоянку готують таким чином: залити 3 столових ложки подрібненого кореня 300 мл горілки і настояти 14 днів. Після 3 тижнів прийом настоянки потрібно відмінити, а чай з деревію приймати ще 2 місяці.

  • Залити 1 столову ложку подрібненої кори калини 1 склянкою кип’ятку, гріти на малому вогні 10 хвилин і процідити. Приймати по 2 столових ложки 3—4 рази на день.

  • Залити щіпку трави білого буркуну 1 склянкою кип’ятку, настоювати 30 хвилин. Пити по 0,3 склянки 3 рази на день за 30 хвилин до їди.

  • Залити 1 столову ложку трави звіробою 1 склянкою кип’ятку, варити 5 хвилин, настоювати 15 хвилин і процідити. Пити по 0,3 склянки 3 рази на день.

  • Залити 1 столову ложку сухих листків кропиви 1 склянкою кип’ятку і настоювати 30 хвилин. Приймати по 0,5 склянки 3 рази на день.

  • Залити 1 частину листків кропиви 3 частинами горілки і настоювати 7 днів. Пити по 1 чайній ложці 3 рази на день за 30 хвилин до їди. Допомагає також при фібромі.

  • Залити 1 столову ложку трави чистеця болотного 1 склянкою горілки і настоювати 7 днів при кімнатній температурі. Пити по 20 крапель, запиваючи ковтком гарячого чаю: у перших 2 дні — через кожних 2 години, далі — по 3 рази на день, доки не кінчиться настоянка. При маткових кровотечах у поєднанні із запальними процесами, а також в післяпологовий період при атонії матки.

  • Заварити як чай 10 г трави пастушої сумки 1 склянкою крутого кип’ятку. Приймати по 1 столовій ложці 3 рази на день. При атонії матки і маткових кровотечах.

  • Взяти в рівних частинах за вагою листки малини, листки суниці лісової, кору дуба, траву перстачу, траву деревію. 1 столову ложку збору залити 1 склянкою води, витримати 4—6 годин і прокип'ятити. Пити по 1 склянці на день протягом 5—8 днів при менорагії.

Мастит, грудниця

Мастит — запалення молочної залози, що виникає в переважній більшості випадків у годуючих жінок. Інфекція потрапляє в молочну залозу найчастіше через тріщини в сосках.

Симптоми маститу: біль в грудях, особливо при годуванні, лихоманка, підвищена температура, почервоніння грудей, може утворитися абсцес.