Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект (4).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
73.73 Кб
Скачать

Еубіотики

Еубіотики відносяться до імунобіологічних препаратів. Вони отримали широке застосування в медичній практиці для профілактики і лікування дисбактеріозів. Еубіотики входять до більш великої групи препаратів пробіотиків, тобто препаратів, які впливають на склад і якість мікрофлори людини. До них, крім еубіотиків, відносяться деякі антибіотики, ферменти, фармацевтичні речовини.

Еубіотики являють собою живу культуру непатогенних бактерій, які відносяться до нормальних представників мікрофлори людини. В якості бактерій в еубіотиках найчастіше використовують більш поширені в організмі людини кишкову паличку, біфідумбактерії, лактобацили або їх комбінації.

Імуноглобуліни та імунні сироватки

При необхідності екстреного створення імунітету, а також для лікування інфекції, що розвивається, використовують імунні сироватки та імуноглобуліни, які містять вже готові антитіла.

Імунні сироватки отримують або від імунізованих тварин (гетерологічні сироватки), або від людей, які перехворіли або пройшли вакцинацію (гомологічні сироватки).

Гетерологічні сироватки готують шляхом гіперімунізації найчастіше всього коней, тобто шляхом багатократного введення тваринам великих доз антигену по розробленій схемі. На піку антитілоутворення у імунних тварин забирають кров, звільняють її від форменних елементів та фібрину, фільтрують і стандартизують по концентрації антитіл (антитоксинів, аглютинінів, віруснейтралізуючих антитіл тощо), вмісту білка та іншим властивостям. Отримана таким чином нативна імунна сироватка містить багато баластних білків і має відносно низьку концентрацію антитіл. Тому з неї різними методами отримують імуноглобуліни, які містять менше баластного білка і мають більш високу концентрацію антитіл.

Для отримання гомологічних імуноглобулінів та їх активних фрагментів використовують кров імунних людей або спеціально вакцинованих донорів, а також плацентарну і абортну кров.

Імунні сироватки, імуноглобуліни та їх фрагменти поділяються на:

  1. антитоксичні – сироватки проти дифтерії, правця, ботулізму, газової гангрени, тобто сироватки, які містять в якості антитіл антитоксини, які нейтралізують специфічні токсини.

  2. антибактеріальні – сироватки, які містять аглютиніни, преципітини, комплементзв’язуючі та інші антитіла до збудників таких хвороб, як черевний тиф, дизентерія, чума, коклюш тощо.

  3. противірусні (корова, грипозна тощо) містять віруснейтралізуючі, комплементзв’язуючі та інші противірусні антитіла.

Імунні сироватки та імуноглобуліни створюють пасивний специфічний імунітет практично одразу після введення. Цей імунітет зберігається при введенні гомологічних сироваток до 1 – 1,5 місяців і гетерологічних – до 10 – 20 діб (в організмі чужорідні білки швидше руйнуються).

Пасивну імунопрофілактику застосовують у випадку необхідності термінового створення імунітету у осіб, які контактували з хворими в інфекційних осередках, або при підозрі на можливе інфікування. Сироваткові препарати використовують також для імунотерапії інфекційних хвороб в поєднанні з антибактеріальними, антивірусними препаратами та іншими способами терапії.