Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Продовження теми 7.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
147.46 Кб
Скачать

6. Метод Делфі.

[ Згуровський

У вітчизняній літературі відомий як метод експертних оцінок. За більш ніж сорокарічну історію свого існування він набув значного розвитку, різноманітних інтерпретацій і широкого практичного застосування. Однак, незважаючи на довгий вік і численні модифікації, його головна ідея залишилася незмінною. Вона полягає в необхідності одержання висновку групи експертів про поведінку в майбутньому однієї чи кількох пов'язаних між собою характеристик досліджуваної системи. Отримані результати використовують для побудови можливих сценаріїв її поведінки. Для цього на першому етапі розробляють так звані опитувальні форми. їх використовують для збирання оптимальних оцінок значень досліджуваних характеристик, запропонованих експертами. На практиці застосування методу Делфі можна звести до виконання таких дій:

1. Підбір групи експертів відповідно до характеру і теми досліджуваної проблеми.

2. Формулювання мети, якої потрібно досягти завдяки вирішенню проблеми.

3. Розроблення опитувальної форми для сформованої групи експертів.

4. Опитування експертів відповідно до розробленої форми.

5. Статистична обробка даних опитування для синтезу нових результатів.

6.  Аналіз кожним експертом отриманих результатів і надання йому можливості врахувати відповіді та висновки усієї групи.

7. На випадок, якщо деякі експерти коригують свої відповіді, після пункту б виконують повторну обробку даних опитування згідно із пунктом 5.

Дії, зазначені в пунктах 5-7, виконують доти, поки експерти не припинять коригувати свої відповіді. Одержаний результат вважають консенсусним. Іноді, після багаторазового виконання дій, що перераховані у пунктах 5-7, у відповідях експертів не досягнуто стабільності. Це вказує на неможливість вирішення сформульованої проблеми або не зовсім вдалий підбір експертів. У таких випадках слід повернутися до пункту 1 і повторно виконати усі перелічені операції.

Консенсусне рішення експерти аналізують додатково для його інтерпретації і розроблення сценаріїв розвитку досліджуваної системи.

Згуровський ]

* Информационно-справочный портал. Поддержки систем управления качеством. Инструменты TQM. Диаграмма Парето

http://www.quality.edu.ru/quality/sk/menedjment/instrumenty_tqm/

6