Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
апр.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
459.88 Кб
Скачать

1. Умовне поширення радіохвиль:

1.1. Поширення радіохвиль:

Для передачі повідомлень в СПРВ використовується ультракороткохвильовий (УКХ) діапазон частот сигналу від 80 МГц до 930 МГц (довжина хвилі від 3.75 м до 0.32 м).

Головна особливість поширення радіохвиль УКХ - діапазону полягає в тому, що основна частина енергії, що випромінюється антеною, розповсюджується в межах прямої оптичної видимості, так званої зони дифракційного поля.

Особливості хвиль УКХ - діапазону:

-Не відображаються регулярної іоносферою;

-Дуже сильно поглинаються грунтом та місцевими предметами;

-Мають малої дифракційної здатністю;

-Не відображаються від сухої землі;

Радіус дії поверхневого променя не залежить від пори року і доби, але сильно залежить від рельєфу місцевості;

Не сприйнятливі до атмосферних перешкод, джерелами яких є грозові розряди;

У лісі сильно поглинаються (радіохвилі горизонтальної поляризації), через що зв'язок може бути не стабільною;

Відбиваються від будівель, металоконструкцій та інших великогабаритних перешкод, що дозволяє СПРВ досить впевнено працювати в міських умовах, приймати повідомлення в будівлях, а при достатній потужності передавача і в підвалах. Слід зазначити, що виникає при міських умовах многолучевость розповсюдження (і як наслідок - завмирання) сигналу компенсується при прийомі пейджинговими кодами;

Підвищена дальність поширення над грунтами з високою провідністю і високою діелектричною проникністю, наприклад, над болотистими торфовищами і водною поверхнею.

При загальних властивостях радіохвилі УКХ - діапазону мають ряд особливостей поширення в метровому і дециметровому діапазонах.

Радіохвилі дециметрового діапазону відчувають більшу загасання (наприклад, для частоти 450 МГц в порівнянні з частотою 150 Мгц - на 10 дБ) і у меншій мірі схильні рефракції, тому мають меншу дальністю поширення. З цієї причини, з точки зору економічного поширення СПРВ (з необхідною меншою потужністю базової станції і меншою кількістю ретрансляторів) при виборі робочої частоти перевагу віддають метровому діапазоні частот. У теж час радіохвилі дециметрового діапазону мають більшу проникністю всередину приміщень та підвалів, засобів автотранспорту.

1.2.Швидкість розповсюдження радіохвиль:

Швидкість поширення радіохвиль дорівнює 3 10s м / с.

Швидкість поширення радіохвиль у вільному просторі (у вакуумі) дорівнює швидкості світла. Поширення радіохвиль в інших середовищах відбувається з фазовою швидкістю, що відрізняється від с, і супроводжується поглинанням електромагнітної енергії. Обидва ефекти пояснюються збудженням коливань електронів та іонів середовища пір дією електричного поля хвилі. Якщо напруженість поля Е гармонійної хвилі мала в порівнянні з напруженістю поля, що діє на заряди в самому середовищі (наприклад, на електрон в атомі), то коливання відбуваються також по гармонійному закону з частотою зі прийшла хвилі. Коливні електрони випромінюють вторинні радіохвилі тієї ж частоти, але з іншими амплітудами і фазами. В результаті складання вторинних хвиль з приходить формується результуюча хвиля з новою амплітудою і фазою. Зрушення фаз між первинною і перєїзлученіє хвилями призводить до зміни фазової швидкості. Втрати енергії при взаємодії хвилі з атомами є причиною поглинання радіохвиль. Заломлений і відбитий промені біля кордону двох середовищ ..

Швидкість поширення радіохвиль vc / j / Vji визначається відносної діелектричної & і магнітної д / проникністю середовища. Для реальних середовищ, з якими пов'язане поширення електромагнітних коливань в радіолініях (повітря, грунт, метеорологічні освіти), магнітна проникність х близька до одиниці. Розташування векторів напруженості електричного і магнітного полів при поширенні радіохвиль у вільному просторі.

Швидкість поширення радіохвиль у повітряному просторі на відстані від земної поверхні, що дорівнює двом-трьом значенням довжини хвилі, близька до 300 000 км / сек.

Швидкість поширення радіохвиль у довгих ліііях не дуже значно відрізняється від 300 000 км / сек. Тому для затримки в 1 мксек потрібно лінія довжиною в сотні метрів, що незручно. Зазвичай замість довгих ліній застосовуються штучні лінії (див.), які дозволяють отримувати час затримки до декількох мікросекунд.

Швидкість поширення радіохвиль в довгих лініях не дуже значно відрізняється від 300 000 KMJCBK. Тому для затримки в 1 мксек потрібно лінія довжиною в сотні метрів, що незручно. Зазвичай замість довгих ліній застосовуються штучні лінія (див.), які дозволяють отримувати час затримки до декількох мікросекунд.