Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursova.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
132.96 Кб
Скачать

2. Розрахункова частина

Особливості організації фінансів будь якої страхової компанії випливає із наступного:

- страхові компанії реалізують на ринку особливий товар, а саме страховий захист, за що отримують певну плату. При цьому страховик спочатку акумулює кошти, що надходять від страхувальника, і лише після цього зазнає витрат, пов’язаних з компенсацією збитків за укладеними договорами страхування, тобто існує розрив у часі між моментом одержання доходів і моментом надання страхової послуги;

- страхові компанії мають свої особливі доходи, які формуються за рахунок страхових внесків, а також доходів від інвестування коштів страхових резервів;

- виплати страховика пов’язані з необхідністю виплати страхових відшкодувань і страхових сум, а також із проведення самого страхування;

- фінансові результати страховика формуються окремо за ризиковими видами страхування та страхування життя;

- для забезпечення платоспроможності та виконання своїх зобов’язань перед страхувальниками страхові компанії формують страхові резерви та здійснюють перестрахувальні операції.

Отже, фінансові ресурси, котрі знаходяться в розпорядженні і володінні страхової компанії та забезпечують її господарську діяльність, формуються за рахунок коштів, що надходять від страхувальників за надання страхових послуг. Особливістю фінансової діяльності страхової компанії є необхідність направляти частину коштів на формування страхового резервного фонду (страхових резервів). Ці кошти можуть бути використанні на покриття матеріальних збитків в процесі страхової діяльності і власні витрати на організацію страхового захисту, в тому числі і в процесі перестрахування. При формуванні та використанні страхових резервів страхова компанія керується вимогами ст. 31 Закону України «Про страхування». З метою одержання додаткового доходу страхова компанія займається інвестиційною діяльністю, використовуючи для цього частину страхових резервів і власних коштів.

Кошти, що направляються на формування страхових резервів, обкладаються податком на прибуток від страхової діяльності на загальних підставах, крім частини страхових резервів, що формуються за рахунок коштів обов'язкового державного страхування. Формування резервів є обов'язковою умовою функціонування страхової компанії. Дотримання вимог ст. 31. Закону України «Про страхування» щодо формування страхових резервів страховою компанією контролюється Держфінпослуг щоквартально. Страхова компанія зобов'язана сформувати страхові резерви відповідно до ст. 31 Закону України «Про страхування» на перше число кожного кварталу. За невиконання або неналежне виконання умов цієї статті Держфінпослуг має право застосувати по відношенню до страхової компанії методи фінансового та адміністративного стягнення згідно з Положенням про застосування Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України заходів впливу.

З метою здійснення аналізу використовуються економіко-математичні методи, офіційні дані Державного комітету статистики та показники річної звітності ЗАТ Страхової компанії «Сан Лайф» за 2004-2005 роки.

ЗАТ Страхова компанія «Сан Лайф» входить до складу українського холдингу «Корпорація «Тальський і Ко». Головний напрямок її діяльності медичне страхування. Дана страхова компанія діє на підставі свідоцтва про державну реєстрацію - № 007957 від 10.01.1997 р. та ліцензії з медичного страхування: АВ №396277 від 06.03.2008 р.

В період з 1993 року по 1995 рік це командитне товариство «Омета – Мед» у складі Страхової компанії «Омета – Інстер», а вже з 1995 року – Страхова компанія «Сан Лайф». Її досвід роботи складає 17 років. Такий досвід дозволяє оперативно й кваліфіковано вирішувати проблеми застрахованої особи. У розпорядженні страхової компанії контакти із кращими клініками Києва й України, з лікарями-професіоналами, що завоювали компанії довіру й довіру застрахованих осіб.

ЗАТ Страхова компанія «Сан Лайф» забезпечує:

  • адміністративне регулювання страхових випадків;

  • контроль обсягів страхових послуг, які надаються застрахованим особам;

  • моніторинг якості страхових послуг, які надаються;

  • гарантії оплати страхових витрат;

  • економічну експертизу страхових послуг, експертизу ефективності використання фінансів;

  • експертну оцінку якості страхових послуг;

  • надання інформації застрахованій особі;

  • надання фінансового звіту/рахунку;

  • дотримання балансу цілей і інтересів у досягненні соціальної, медичної і економічної ефективності;

  • соціальну відповідальність перед застрахованими особами;

  • захист інтересів Застрахованої особи;

  • інформаційну підтримку.

Організація медичної допомоги застрахованим особам даної компанії здійснюється власним асистанським медичним центром СК «Сан Лайф».

Асистанський медичний центр СК «Сан Лайф» забезпечує:

  • цілодобове обслуговування застрахованих осіб;

  • індивідуальний підхід до кожної застрахованої особи;

  • оперативне і кваліфіковане реагування на проблему застрахованої особи;

  • обслуговування особистим лікарем-координатором кожного застрахованого колективу, кожної застрахованої особи

  • пріоритетне обслуговування у власному багатопрофільному Лікувально-діагностичному центрі «Аполло»;

  • медичне обслуговування через довірених лікарів за контрактами;

  • виклик швидкої і невідкладної медичної допомоги, проведення госпіталізації;

  • підбір медичного закладу для надання медичної допомоги застрахованій особі;

  • організацію медичної допомоги в медичних центрах України;

  • надання і організацію медичних послуг провідними спеціалістами;

  • надання медикаментів;

  • контроль за медичними послугами і якістю лікування;

  • моніторинг стану здоров’я застрахованої особи при наданні медичних послуг;

  • інформаційно-довідкове обслуговування по клініках, аптеках;

  • інформаційну допомогу родичам застрахованих осіб, які потребують медичної допомоги, сприяння в організації консультацій, аналіз ситуацій під час лікування, оптимізацію процесу лікування із заощадженням коштів.

  • Програми медичного страхування передбачають страхування осіб віком до 65 років. В свою чергу, страхування осіб в віці 60-65 років здійснюється за подвійним тарифом.

Страховим випадком визнається:

  • гостра хвороба;

  • загострення хронічної хвороби;

  • хвороба внаслідок нещасного випадку (травма, опік, отруєння).

Страхова компанія «Сан Лайф» пропонує корпоративним клієнтам і фізичним особам різні за обсягом і вартістю програми медичного страхування.

Проведемо горизонтальний та вертикальний аналіз балансу, проаналізуємо розмір та динаміку активів у 2004-2006 роках, що представлені в таблиці 2.1 (Додаток Г), яка побудована за даними додатків А, Б, В.

З таблиці 2.1 видно, що залишкова вартість основних засобів у 2004 році становила 99,8 тис. грн, що на 3,8 тис. грн більше, ніж у 2005 році, а в 2006 - вона знову зросла до 99,5 тис. грн. Виробничі запаси на протязі трьох років зменшувались і в 2006 році становили 0,1 тис. грн, що на 0,2 тис. грн менше ніж у 2004 році. Частка у структурі товарів на протязі 2004-2006 років залишалася незмінною на рівні 0,6%. Заборгованість за виданими авансами у зазначений термін також не змінювалась і становила 15 тис. грн. Заборгованість з нарахованих доходів у 2005 році становила 52,4 тис. грн, що на 14,8 тис. грн більше, ніж у 2004 році і на 40,1 у порівнянні з 2006 роком. Темп росту іншої поточної дебіторської заборгованості склав 107,6% у 2004-2006 роках. Грошові кошти та їх еквіваленти в національній валюті спочатку збільшились у 2005 році, порівняно з 2004, а згодом у 2006 - знизились до 1047,1 тис. грн, шо на 201,2 тис. грн менше, ніж у 2004 році. Грошові кошти та їх еквіваленти в іноземній валюті на протязі даного періоду збільшувались, про що свідчить частка в їх структурі, яка зросла у 2006 році, порівняно з минулими роками, до 0,9%. Витрати майбутніх періодів за 2004- 2005 роки зросли на незначну суму. Загальна сума активів за 2004-2006 роки мала тенденцію до зростання, про що свідчить темп росту, який склав 107,3%.

На основі даних таблиці 2.1 побудуємо гістограму, на якій зображена динаміка активів СК «Сан Лайф» (рис. 2.1). Дана діаграма свідчить про те, що в період з 2004 по 2006 роки відбувався стрімкий ріст активів компанії і їх розмір відповідно становив 28118,9 тис. грн, 29261 тис. грн та 30184,2 тис. грн.

Рисунок 2.1 – Динаміка активів СК «Сан Лайф» за 2004-2006 роки

За даними таблиці 2.1 побудуємо гістограму із зображенням структури оборотних активів СК «Сан Лайф» за 2004-2006 роки (рис. 2.2).

Ознайомившись із структурою оборотних активів, можна сказати, що найбільшу їх частку становить інша поточна дебіторська заборгованість, яка коливається в межах від 92,4% до 93,8%, а найменшу – товари, які складають 0,7% протягом усього розрахункового періоду.

Рисунок 2.2 – Структура оборотних активів СК «Сан Лайф» за 2004-2006 роки

Проведемо горизонтальний та вертикальний аналіз балансу, проаналізуємо розмір та динаміку пасивів у 2004-2006 роках, що представлені в таблиці 2.2 (Додаток Д), яка побудована за даними додатків А, Б, В.

За даними таблиці 2.2 робимо такі висновки щодо змін у структурі пасиву за 2004-2006 роки:

  • статутний капітал у 2004 році становив 17070 тис. грн, а в наступні роки збільшився до 21105 тис. грн;

  • інший додатковий капітал на протязі зазначеного періоду залишався сталим на рівні 11,2 тис. грн;

  • резервний капітал збільшився у 2005 році до 5276,3 тис. грн, а в наступний рік залишився без змін;

  • нерозподілений прибуток значно знизився у 2005 році, порівняно з 2004, на 9593,9 тис. грн, а в 2006 – зріс до 2666 тис. грн;

  • поточні зобов’язання із внутрішніх розрахунків з кожним роком збільшувалися і доросли у 2006 році до 21,4 тис. грн, що на 19,3 тис. грн більше, ніж у 2004 році.

Загальний підсумок пасивів на протязі трьох років постійно збільшувався, починаючи з суми 28118,9 тис. грн у 2004 році і закінчуючи - 30184,2 тис. грн у 2006 році.

Проаналізувавши дані таблиці 2.2, побудуємо гістограму із зображенням динаміки власного капіталу СК «Сан Лайф» у 2004-2006 роках (рис. 2.3), яка свідчить про ріст власного капіталу протягом зазначеного періоду. У 2006 році власний капітал компанії зріс до 29058,5 тис. грн, що на 2131,4 тис. грн більше ніж у 2004 році.

Рисунок 2.3 – Динаміка власного капіталу СК «Сан Лайф» за 2004-2006 роки

На основі даних таблиці 2.2 побудуємо гістограму із зображенням структури власного капіталу СК «Сан Лайф» (рис. 2.4).

Рисунок 2.4 – Структура власного капіталу СК «Сан Лайф» за 200-2006 роки

Дослідивши дані діаграми (рис. 2.4), можна сказати, що найбільш вагому частку у структурі власного капіталу СК «Сан Лайф» займає статутний капітал, що становить 60,7%, 72,1% та 69,9% у 2004-2006 роках відповідно.

За даними таблиці 2.2 побудуємо гістограму, на якій зображено динаміку статутного капіталу страхової компанії «Сан Лайф» за 2004-2006 роки (рис. 2.5).

Рисунок 2.5 – Динаміка статутного капіталу СК «Сан Лайф» за 2004-2006 роки

Ознайомившись з динамікою статутного капіталу СК «Сан Лайф» за 2004-2006 роки, можна стверджувати, що за аналізований період він зазнав незначних змін, оскільки тільки в 2005 році відбувся його ріст на 4035 тис. грн, а в подальшому його розмір залишався незмінним та становив 21105 тис. грн.

Висновки

Розглянувши різні системи медичного страхування зарубіжних країн світу, очевидним є той факт, що кожна розглянута нами країна має певний, особливий вид страхування. І тому не існує універсальної моделі, яка б підходила усім країнам. Кожна держава повинна розробити, запровадити найбільш оптимальну для громадян модель медичного страхування і забезпечити реалізацію та контроль за нею. Звичайно, це не виключає можливості та потреби її реформування, але якнайшвидше впровадження оновленого медичного страхування дозволить країні розвиватися далі.

Зараз розвиток системи охорони здоров'я в Україні відбувається в умовах внутрішніх протиріч соціально-економічного розвитку держави. Галузь потерпає від непослідовної соціально-економічної політики, нерівних умов для ведення медичної практики різними суб1єктами господарювання та несприятливого інвестиційного клімату в галузі охорони здоров'я.

Багаторічний світовий досвід у галузі медичного страхування свідчить про високу ефективність різних моделей та систем медичного страхування та страхування здоров'я. Існують три основні види фінансування охорони здоров'я і у відокремленому вигляді вони практично не використовуються ні в одній державі, але в деяких державах займають домінуюче положення. Так, в Англії, Ірландії, Шотландії, Італії та Данії домінує державна система фінансування. В таких країнах як Німеччина, Франція, Австрія, Бельгія, Нідерланди, Швеція та Японія домінує система обов'язкового медичного страхування, в той час, як у США має перевагу змішана форма фінансування медичної допомоги.

Дуже важливо, щоб Україна при запровадженні страхової медицини, нової системи надання медичної допомоги, введення платної медицини та системи оплати за надані послуги перейняла позитивний світовий досвід та врахувала ті помилки, через які пройшли інші країни.

Медичне страхування, яке провадиться в обов'язковій формі, набуває рис соціального страхування, оскільки порядок його проведення визначається державним законодавством. Обов'язкова форма страхування координується державними структурами. Страхові платежі, сплачувані громадянами та юридичними особами, мають форму податку. Обов'язкове медичне страхування перебуває під жорстким контролем держави і характеризується безприбутковістю. Ця форма організації страхового фонду дає змогу планувати медичну допомогу завдяки тому, що надходження коштів до страхового фонду характеризується стабільністю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]